Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 536 woorden
  • 31 juli 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
40 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Film: Goodbye Lenin

Hoofdpersonen:

Alex, Frau Christiane Kerner, Ariane, Lara, Denis, Robbert (de vriend van Ariane.)

Politieke achtergrond in de film:

De politieke situatie was in de DDR anders dan die in het ‘Westen’. DDR had communistisch systeem en het westen had een democratie. De burger had in het westen veel te zeggen en in de DDR juist niet, daar ging het vooral om connecties.

Hoe zat het met het voorzieningsniveau etc.?

In de DDR was het voorzieningsniveau en uitgaansgelegenheden alleen op de basis gericht. Dit in tegenstelling tot het westen, die hadden veel luxe goederen etc.

In de DDR kon je voldoende brood enz. krijgen maar het was allemaal hetzelfde dus er was niet veel te kiezen. In het westen kon je wel uit veel kiezen maar de gezondheidszorg was wel weer beter geregeld in de DDR.

Titelverklaring:

Goodbye Lenin slaat op de val van het communistische systeem. Als Christiana naar buiten rent komt de titel het meest naar voren. Er vliegt een helikopter over met een standbeeld van Lenin….Goodbye Lenin.

Hoe dacht Alex over de DDR?

Hij was er erg op tegen, hij demonstreert er zelfs ook tegen. Hierbij wordt hij opgepakt, waarna zijn moeder een hartaanval krijgt.

En zijn moeder?

Zij hield van de DDR en ze wilde maar niet zien wat er mis mee was. Het is haar enige steun nadat haar man weg was.

En zijn zus?

Zolang ze er geen minder leven van gaat leiden vindt ze het niet erg en ze zal zich al helemaal niet gaan verzetten. Ze is er dus onverschillig over.

In de film wordt veel gelogen, bijvoorbeeld door Alex, maar ook door zijn moeder. Waarover liegen ze?
Alex liegt over dat de DDR nog steeds bestaat, om te voor komen dat zijn moeder zich druk gaat maken en weer een hartaanval krijgt.
Zijn moeder liegt over zijn vader. Ze zegt dat z’n vader nooit brieven heeft gestuurd, maar dat heeft hij wel alleen zijn moeder heeft die nooit aan hem gegeven.

Wat was Aktuelle Kamera?

Het was een actualiteiten programma in de DDR. Het was eigenlijk een soort propaganda, want het programma liet het nieuws maar van 1 kant zien en dus was het niet geheel objectief.


Wat is kort de inhoud van de film?

- Oost-Berlijn in het voor Duitsland cruciale jaar 1989. Alex' moeder, een groot aanhangster van de Oost-Duitse communistische machthebbers, krijgt een hartaanval en belandt in een coma. Als zij daaruit na acht maanden ontwaakt is het communistische regime tezamen met de muur gevallen. Maar haar hart is zo zwak dat de kleinste schok haar dood kan betekenen. Zoon Alex heeft dan ook een probleem met het brengen van de boodschap over de triomf van het kapitalisme. Hij besluit de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Terwijl
de wereld om hen heen razendsnel verandert, blijft in hun 79 vierkante meter grote appartement de DDR voortleven....
wat was het doel van de filmmaker?
Hij wilde vooral laten zien hoe het leven was nadat het systeem van Lenin was gevallen en hoe de mensen daarop reageren.

Mening over de film.

Ik vond de film wel boeiend, maar het was wel een erg langdradige film, doordat het hele verhaal zich afspeelde rond Alex en zijn moeder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"