Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Goodbye LENIN.
Alex is een gewone jongen die in de DDR leeft met zijn zus, haar kind en zijn moeder. Alex zijn moeder Hanna is een trouw lid van de socialistische partij, haar man is verhuisd naar het westen omdat hij vreemd ging met een andere vrouw laat de moeder van Alex haar kinderen geloven. Alex voelt zich minder verbonden met de DDR als zijn moeder, hij gelooft dat mensen moeten kunnen gaan waar ze willen. Dus op de dag dat er een grote optocht is in de straten van Berlijn tegen de muur, loopt Alex mee. Op het zelfde moment vind er een congres plaats van de partij waar Hanna de moeder van Alex bij aanwezig moet zijn. De taxi waar Hanna in zit word opgehouden door de protestanten. Ze krijgt het advies van haar taxichauffeur om met de metro te gaan om op tijd te komen. Ze stapt uit en ziet haar zoon Alex meelopen met de stoet, en ze ziet haar zoon opgepakt worden omdat hij protesteerd tegen alles waar zijn moeder eigenlijk in geloofd. Dit is zo’n grote schok voor Hanna dat ze een hart aanval krijgt. Omdat Alex gearresteerd werd kan hij niks doen om zijn moeder te helpen. Omdat Hanna zo laat pas werd geholpen ligt ze in een coma voor onbepaalde tijd.
Tijdens de coma van Hanna gebeurt er veel binnen de DDR. Met als grootste verandering: de muur valt. Hierdoor worden de grenzen min of meer open gezet en kun je naar het westen van Berlijn gaan als je even je paspoort laat zien aan een wachter. Alex brengt zijn eerste bezoekjes aan sex winkels, hippe clubs en ook zijn huis waar hij in woont met zijn zus en haar kind word westers ingericht. Ook krijgt zijn zus een westers vriendje die zich heel erg bezig houd met de oosterse cultuur.


Alex gaat vaak bij zijn moeder Hanna op bezoek, het valt hem op dat er ook een hele leuke zuster ‘Lara’ rondloopt. Vanaf dan sluit hij zijn bezoekjes aan op de werktijden van de zuster lara. Na acht maanden komt Hanna uit haar coma. Alex en zijn zus krijgen het advies om elke vorm van opwinding voor zijn moeder te ontwijken. Dit is een probleem, gezien het feit dat de muur weg is en alles en dat Hanna een groot voorstander was van de socialistische partij. Uiteindelijk nemen ze Hanna mee naar huis want ze zouden dat feit nooit verborgen kunnen houden in het ziekenhuis want dan zou ze het horen via de gesprekken van de zusters. Ze richten hun appartement weer ouderwets in en ze kleden zich ook weer zo. Als Alex zijn moeder weer een beetje er boven op is gekomen wil ze ook weer tv gaan kijken. Alex zorgt voor een hele studio en een collega van zijn werk bewerkt oude stukken nieuws bij elkaar en doet zich voor als woordvoerder van het nieuws. Zo kunnen ze ook het feit verklaren dat er een hele grote coca-cola vlag tegen de flat tegenover hun word opgehangen. En nog meer verschijnselen. Op een ritje naar een huisje van hun als vakantie. Legt Hanna uit dat hun vader niet in het westen is gebleven omdat hij daar vreemdging, maar omdat hij het moeilijk had op zijn werk omdat hij geen lid was van de partij. Hij kon dat niet aan en is toen naar het westen gegaan. Hanna en haar kinderen zouden dan later naar hem toegaan, maar dat kon niet meer omdat ze hen niet weg zouden laten gaan door de muur. Op die avond krijgt ze weer een infarct.
Haar laatste wens is dat ze de vader van haar kinderen Robert weer een keer zou zien. Alex gaat naar hem opzoek. Voordat hij haar ziekenhuis kamer ingaat verteld Lara dat de DDR er eigenlijk niet meer is en dat Berlijn ‘een Berlijn’ is geworden. Alex heeft hier geen benul van, want Lara (die zijn vriendin is geworden) heeft het hem niet verteld. Hij houd de show op en knutselt een heel nieuwsverslag in elkaar over dat de muur is gevallen. Je ziet dan in de ogen van Hanna dat ze heel dankbaar is voor de moeite die Alex voor haar heeft gedaan. Ze vertelt hem niet dat ze het al wist.
Drie dagen daarna sterft Hanna. En wordt haar as uitgestrooid door middel van een mini raketje die Alex ook al een keer had gemaakt toen hij nog de droom had om Kosmo-naut (zoals gezegd binnen de DDR) te worden had.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Zijn moeder heet Christiane, niet Hanna.

7 jaar geleden