Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1668 woorden
  • 2 februari 2004
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
142 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Speelfilm: Goodbye Lenin ( bioscoop LUX) Nagesynchroniseerd: Nee
Speelduur: ± 2 uur Wat voor een soort film was het? - Een drama, comedyfilm volgens mij. Wat waren de vijf belangrijkste personen uit de film en noteer wat hun rol in de film is. - Frau Christiane Kerner (moeder van Alex) daar draait eigenlijk de hele film over. Zij is een groot aanhangster van de Oost-Duitse communistische machthebbers, maar krijgt een hartaanval en beland in een coma. Als zij na 8 maanden ontwaakt is het communistische regime tezamen met de muur gevallen. Haar hart is zo zwak dat ze geen enkele schok of druk mag hebben en daarom bouwt Alex haar wereld waarin zij leefde om haar heen om het haar langzaam een keer duidelijk te maken, om de schok zo klein mogelijk te houden en zo weinig mogelijk risico te nemen. - Alex is de zoon van Frau Christiane Kerner en hij zorgt dus wel het meeste voor haar en bouwt ook een hele wereld op zodat die zij er niet achter komt van deze hele verandering in Duitsland, wanneer zij nog zo´n zwak hart heeft. - Ariane (zus van Alex en dochter van Frau Christiane Kerner) kan er maar moeilijk tegen dat Alex zo probeert een ander wereldje voor een moeder te bouwen en heeft er dan ook niet het volste vertrouwen in. Al helemaal niet als Alex hun moeder naar huis haalt en alles eigenlijk alleen maar moeilijker word. - Lara (vriendin van Alex) leert Alex kennen in het ziekenhuis waar zij zijn moeder verzorgt. Ze worden verliefd en wanneer zijn moeder uit haar coma komt blijft ze haar een beetje verzorgen bij Alex thuis. Alleen is zij het helemáál niet eens met wat Alex doet en ze vertelt het de moeder ook op gegeven moment stiekem zonder dat Alex het weet over wat er is gebeurd met Duitsland. - Denis (vriend van Alex) helpt Alex heel veel met het wereldje te ´maken´. Hij maakt dus nieuwsuitzendingen waar steeds beetje bij beetje duidelijker word gemaakt wat er eigenlijk in Duitsland al is gebeurt waar zij dus nog niks van weet. Hij is eigenlijk ook de enige die er niet op tegen is wat Alex voor zijn moeder doet. Welke relatie hebben de bovengenoemde personen met elkaar? - Frau Christiane Kerner is de moeder van Alex en Adriane. Lara kent ze als de vriendin van Alex en natuurlijk als een soort verpleegster. - Alex is de zoon van Frau Christiane Kerner en het broertje van Adriane. Lara is zijn vriendin en Denis is zijn vriend die hem overal mee helpt. - Ariana is de dochter van Frau Christiane Kerner en de zus van Alex. Ze heeft al een kind van een man. Later in de film heeft ze ook een vriend waarvan ze ook zwanger raakt. En Lara kent ze als de vriendin van Alex. - Lara is de vriendin van Alex. Ze kent Frau Christiane Kerner uit het ziekenhuis waar ze haar verzorgde en later als de moeder van Alex. Ook natuurlijk de zus van Alex, Adriana. De vriend van Adriane kent ze ook. Denis, de vriend van Alex, kent ze volgens mij alleen van de nieuwsuitzendingen die ze hadden gemaakt mar voor de rest niet. - Denis is alleen bekent bij Alex als vriend. De rest kent hem alleen van de gemaakte nieuwsuitzendingen.
Heb ik me met personen uit de film kunnen identificeren en met welke juist niet? - Frau Christiane Kerner heb ik me niet kunnen identificeren omdat ze zo voor die communisten is en daar helemaal voor leeft. Dat zou ik echt nooit hebben. En een groot deel van de film ligt ze in coma of kan ze niets. Dus daar kan je je dan moeilijk inleven omdat je dat zelf nooit mee hebt gemaakt. - Alex heb ik me best goed in kunnen inleven omdat hij alles over heeft voor zijn moeders gezondheid laat maar zeggen. En omdat zij zo voor die communisten leeft en voor anderen mensen en hij dat maar niet wil laten merken hoe erg alles is veranderd. Dat zou ik denk ik ook wel voor me moeder over hebben om dat allemaal zo op te zetten als ze zo ziek zou zijn. - Ariane heb ik me ook helemaal niet in in kunnen leven omdat ze heel erg alleen maar aan haarzelf denkt. Ook omdat ze al een kind heeft en ze echt haar eigen leventje leidt. Ook als haar moeder in het ziekenhuis ligt eigent ze zich al meteen haar moeders kamer op om daar te gaan leven met haar vriend. - Lara kon ik me wel een beetje inleven omdat ze eigenlijk niet meer in een leugen wil leven en dat zou mij, volgens mij, ook op gegeven moment gaan irriteren. Ook omdat je jezelf dan de hele tijd moet aan gaan passen. - Denis heeft eigenlijk maar een kleine rol in de film en ik kan me niet echt heel goed in hem inleven omdat hij eigenlijk alleen de hele tijd bezig is met die nieuwsuitzendingen. En hij wil alleen maar weten wat die moeder ervan vond enzo, dus een beetje onduidelijk karaktertje is hij. Wat is kort de inhoud van de film? - Oost-Berlijn in het voor Duitsland cruciale jaar 1989. Alex' moeder, een groot aanhangster van de Oost-Duitse communistische machthebbers, krijgt een hartaanval en belandt in een coma. Als zij daaruit na acht maanden ontwaakt is het communistische regime tezamen met de muur gevallen. Maar haar hart is zo zwak dat de kleinste schok haar dood kan betekenen. Zoon Alex heeft dan ook een probleem met het brengen van de boodschap over de triomf van het kapitalisme. Hij besluit de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Terwijl
de wereld om hen heen razendsnel verandert, blijft in hun 79 vierkante meter grote appartement de DDR voortleven.... Wat zijn de drie belangrijkste scènes uit de film? - Dat Frau Christiane Kerner Alex ziet protesteren, wat ze dus eigenlijk niet mocht weten. Maar omdat ze opweg was naar een afspraak en de taxi niet verder kon rijden vanwege de staking zag ze Alex toch. Daar schrok ze blijkbaar zo van dat ze een plotse hartaanval krijgt. Alex word door soldaten mee gesleurd terwijl hij zijn moeder in elkaar ziet zakken en niemand haar helpt en hij blijft zich verzetten alleen zonder veel succes. Hier begint het verhaal eigenlijk waar Alex het wereldje gaat bouwen voor zijn moeder waar ze altijd al in geleefd had. - Wanneer Frau Christiane Kerner in bed ligt en haar kleindochter haar eerste stapjes zet terwijl Alex ligt te slapen. Zij heeft dus in al die tijd niet gelopen en gaat het dus ook proberen. Wanneer het lukt gaat ze stiekem naar buiten en wanneer ze buiten staat langs een weg komt er een helicopter voorbij met daaraan een helft van een beeld van, ik denk, een machtige leider. Dit is een erg indrukwekkend beeld, want het beeld wijst haar aan, iedergeval dat geeft zo´n indruk. Dit gebeurt echt op een manier van dat ze nu eindelijk een keer achter de waarheid moet komen en vooral zij! - Wanneer Frau Christiane Kerner aan Alex en Adriane verteld wat er echt met hun vader is gebeurt. Hij blijkt dus nooit naar de andere kant van Duitsland te zijn gegaan voor een andere vrouw. Maar hij moest daarheen voor werk en kon daardoor moeilijk terug en wou dat Frau Christiane Kerner met de kinderen daar naar toe zou komen maar dat heeft ze nooit gedaan, waar ze dus haar hele leven erge spijt van heeft gehad. In het begin van de film krijg je Alex en Adriane in beeld wanneer ze nog kinderen zijn en de moeder die helemaal overstuur is omdat er twee mannen op bezoek zijn die haar vragen waar haar man is. Dit begin is erg vaag omdat je eigenlijk niet krijgt te weten wat er nou aan de hand is omdat er dan nog niets word gezegd. En op het eind van de film krijg dit verhaal dus te horen en is haar laatste wens om deze man nog een keer te zien, de vader van Alex en Adriane. Wat zijn de vier meest specifieke uitdrukkingen uit de film? - Ze hadden niet echt specifieke uitdrukkingen, maar Alex was wel opzoek naar allerlei producten die na de val van de muur eigenlijk niet meer te koop waren en die namen kwamen heel vaak in de film voor. Het enige wat ik nog weet is: 1. Spreewald Gurken – merk van augurken
2. Moccafix – merk van een koffie Er waren nog meer namen zoals die van bonen, honing en jam maar die weet ik echt niet meer. Wat voor een boodschap heeft de film? - Hoe moeilijk het is om voor anderen een andere wereld te creëren. Hoeveel je er wel niet voor over moet hebben en doen. En het dus ook erg moeilijk is om iemand er weer bovenop te krijgen van een coma want steeds takelt ze weer af. Totdat ze niet meer kan… En dat je jezelf dan afvraagt of je nou wel het beste hebt gedaan of dat je beter de waarheid had kunnen vertellen.
Wat is mijn oordeel over de film? - Ik vond de film: Mee eens Soms Niet mee eens
Spannend X
Verrassend X Humoristisch X
Goed geacteerd X Aan te bevelen X Wat is mijn oordeel van de film? - Ik vond het niet echt een super slechte film maar véél te langdradig. Er gebeurde weinig opvallende dingen, het draaide steeds maar om die moeder en die gemaakte wereld. En dat duurde mij echt te lang en dat vond ik opzich wel een beetje jammer. De film was wel goed in elkaar gezet het sprong niet van hak op de tak en was dus goed te volgen. Het verhaal opzich was ook echt niet slecht maar naar mijn gevoel gewoon té lang. Het viel me wel mee dat het Duits me niet irriteerde, maar dat kwam denk ik ook omdat hij nu niet was nagesynchroniseerd.

REACTIES

F.

F.

Hee goed verslag hoor ^^!

Wel jammer dat je de film niet leuk vond. Ik vind hem echt keigaaf whaha. Door jouwn verslag heb ik ook weer een toppertje gekregen al zeg ik het zelf

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"