Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zwartboek (2006)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1007 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
61 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zwartboek

De hoofdrol in Zwartboek wordt gespeeld door Carice van Houten. Zij speelt het meisje waar het verhaal om draait, Rachel. De regisseur van de film is Paul Verhoeven. Hij heeft veel bekende films op zijn naam staan, zoals Soldaat van Oranje en de film die hij in Amerika heeft gemaakt: Robocop. Ik verwacht van de film dat hij erg spannen is en er veel actie inzit.

He verhaal speelt zich af op verschillende locaties. In het begin van de film op een boerderij op het platteland. Later in het verhaal in Den Haag en op het kantoor van de SD. In Den Haag speelt het verhaal zich het meest af. De meeste hoofdpersonen zijn gekleed zoals mensen in de oorlog gekleed waren, erg sober en armoedig. Later in het verhaal is de hoofdpersoon Rachel wat uitbundiger gekleed omdat ze dan voor de Duitsers werkt. De locaties bepalen niet veel van de sfeer vind ik, omdat als de film op een andere locatie gefilmd zou zijn het ook een goede film zou zijn. De kleding heeft wel meer invloed op e sfeer van de film. De film speelt zich af in de oorlog, een tijd van armoede, het zou dus niet kloppen als de personen dure en mooie kleding dragen.
Ik neem aan dat er gebruik is gemaakt van geluidseffecten bij de scènes dat er door de Duitsers geschoten wordt. Er wordt dan met mitrailleurs geschoten en ik denk niet dat dat echt is. Ook wordt er een keer een huis gebombardeerd en ontstaat er een grote explosie, ook dan is er gebruik gemaakt van geluidseffecten.

Het verhaal is in chronologische volgorde verteld, er wordt geen gebruik gemaakt van flashbacks, montages, enz.
De scène die me het meest is bijgebleven is de scène dat Ellis haar vrienden uit de verzetsgroep bevrijd en dat er dan ineens Duitsers opduiken. Dit is een heel spannende scène omdat je denkt dat de verzetsmensen bevrijd worden maar dan opeens mislukt het. In deze scène zit veel actie. Ook is de scène goed gefilmd en gemonteerd want je ziet steeds een anders stukje van de gevangenis en je kan nog goed bijhouden welke mensen er doodgeschoten worden. Deze film deel ik in bij het genre oorlogsdrama, omdat het een drama is dat zich afspeelt in de oorlog.

In de film draait het om het conflict tussen de Duitsers en de Nederlanders, hier draait de hele film eigenlijk om.

De belangrijkste personages van de film zijn:

Ellis de Vries:

Ellis de Vries heette eerst Rachel Steinn, maar ze is Joods en werkt als Nederlandse bij de SD en het verzet. Ellis is een erg moedig en sterk persoon, ze heeft heel veel tegenslagen maar komt er steeds weer bovenop. Ze durft ook veel en heeft veel voor haar vrienden over.

Müntze:

Müntze is een SD-officier die erg gecharmeerd is van Ellis. Hij bied haar een baan aan en wordt verliefd op haar. Müntze is een erg rechtvaardige man, hij ziet als Duitser in dat ze de oorlog aan het verliezen zijn en onderhandelt met de Nederlanders. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd.

De twee hoofdpersonen hebben een liefdesrelatie. In het begin is dat niet mogelijk maar later wel omdat ze samen vluchten.

De film gaat over Ellis. Zij zit in een verzetgroep en ontmoet de SD-officier Müntze. Hij vindt haar een erg leuk meisje en bied haar een baan aan op zijn kantoor. Ellis overlegt met haar verzetsgroep en neemt de baan aan zodat zij kan bespioneren. Maar ze wordt verliefd op Müntze. Als de bevrijding van mensen, uit haar verzetsgroep, uit de gevangenis waar Ellis werkt mislukt krijgt zij de schuld van de SD en van haar verzetsgroep. Ellis kan nergens heen en duikt met Müntze onder om te wachten op het eind van de oorlog.


Ik heb het meest meegeleefd met Ellis. Ellis maakt veel erge dingen mee en ziet veel mensen voor haar neus doodgaan. Aan het eind van de film heeft ze niemand van wie ze houd meer over, maar toch gaat ze door. Dit vind ik erg knap van haar.
In het begin van de film ergerde ik me aan Müntze. Puur omdat hij een SD-officier is. Later in de film merk ik dat Müntze een hart heeft en erg rechtvaardig is, ook al is hij een SD-officier.

Het doel van de film is amuseren maar soms ook informeren. Het voornaamste doel is amuseren, mensen gaan naar Zwartboek om een spannende film te zien en zich te amuseren. Maar soms wordt er ook ongemerkt geïnformeerd. Je komt bijv. te weten hoe het was in de gevangenissen van de Duitsers, hoe mensen met de Duitsers omgingen en na de bevrijding verder leefden.
De regisseur gebruikte spanning afgewisseld met humor om het publiek te boeien. Ook zijn er veel mysteries die pas aan het eind van het verhaal worden opgelost, je blijft raden wie de verrader van de verzetsgroep is. Dit is ook een goed middel om mensen te boeien. Ik denk dat alle middelen die de regisseur heeft gebruikt effectief zijn omdat je na afloop van de film hoorde dat iedereen het leuk vind. Ook zijn er al miljoenen mensen naar Zwartboek geweest en ik heb weinig negatieve reacties gehoord dus zal het publiek wel geboeid zijn geweest en hebben de middelen gewerkt.

Ik vond Zwartboek een erg goede film. Er zat spanning, humor en actie in. Mijn verwachtingen zijn wel uitgekomen en het was zelfs nog leuker dan ik had verwacht. Er zat meer spanning in dan ik dacht en het was ook heftiger dan ik dacht. Je ziet bijv. hoe de mensen gemarteld worden en dat is best heftig. Ook zie je hoe voor de ogen van Ellis haar hele familie wordt uitgemoord. Deze heftige dingen worden afgewisseld met goede humor en dat vind ik ook wel heel belangrijk in een film, dat je na spanning weer even kunt ontspannen en lachen. Ik vind niet dat er zwakke punten zijn in de film.

REACTIES

D.

D.

mooi verslagen in Nederlands

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwartboek (2006)"