West Side Story (1961)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1031 woorden
  • 10 mei 2002
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
78 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding

Tijdens muziek gingen we kijken naar West Side Story. Een verhaal over de onmogelijke liefde in New York tussen een Puerto Ricaanse en een Pool verwikkeld in een strijd tussen twee bendes die hun liefde tegenhoudt.

De musical West Side Story is gebaseerd op Romeo and Juliet van Shakespeare en is geschreven door Arthur Laurents. De liedjes zijn geschreven door Stephen Sondheim, de muziek van de liedjes waren gemaakt door de toen nog onbekende Leonard Bernstein. Het verhaal is geschreven in 1957 en de film kwam in 1961. Het is bijna geschreven voor de opera.

Personages hoofdpersonen

Tony Tony is oprichter van de Jets. Hij wordt later in het Verhaal verliefd op Maria.

Maria Maria komt uit Puerto Rico en is uitgehuwelijkt met Chino. Zij wordt later verliefd op Tony. Zij is de zus van Bernardo.

Anita Anita is verliefd op Bernardo en ze is vriendin van Maria. Bernardo Bernardo is verliefd op Anita maar ook is hij de leider van de Sharks. Hij is de broer van Maria.

Riff Riff is de leider van de Jets.

Officier Krupke en Shrank Twee politieagenten die vrede proberen te brengen tussen de Sharks en Jets.

Chino Chino is uitgehuwelijkt met Maria.

Bijpersonen

De Jets Dit is een straatbende dat bestaat uit blanke Amerikanen geleid door Riff.

De Sharks Deze bende bestaat uit Puerto Ricanen en wordt geleid door Bernardo.

Inhoud

In het begin zie je een vogelvlucht richting Manhattan met op de achtergrond geluiden van instrumenten die de ruzie tussen de Sharks en Jets aangeven. Daarna begint het verhaal in een buitenwijk van New York waar de Jets hun lied zingen en dansen. Opeens komen de Sharks erbij en wordt het bijna een gevecht maar dan komen officier Krupke en Shank erbij en wordt het vermeden.

Die avond is er een bal en iedereen praat erover. Riff vertelt Tony over het bal en hij is in de wolken omdat hij het gevoel heeft dat er iets speciaals gaat gebeuren. Die avond in de balzaal komen Tony en Maria elkaar tegen. Het is gelijk liefde op het eerste gezicht maar Chino haalt ze grof uit elkaar. Die avond alleen wat later ontmoeten Tony en Maria elkaar weer. Na veel gepraat moet Tony weggaan om niet betrapt te worden maar ze spreken af de volgende dag om sluitingstijd bij de bruidswinkel waar Maria werkt. Bernardo en de andere Sharks komen met hun meiden thuis en ze gaan naar de krijgsraad bij Doc’s candy zonder hun vriendinnen.

Als de Sharks (de Jets zijn er al) bij doc’s candy store zijn spreken ze af om een eerlijk gevecht te houden onder de snelweg om 9 uur volgende dag. Als ze dat gedaan hebben komt Krupke binnen en opeens zijn ze heel vriendelijk tegen elkaar. De volgende dag in de bruidswinkel is Maria helemaal in de wolken omdat ze verliefd is op Tony en haar collega’s merken dat ook. Als de winkel gaat sluiten en Anita weggaat komt Tony langs. Maria zegt dat Tony naar het gevecht moet gaan om het te proberen te verhinderen en Tony gaat gelijk weg.

Die avond is het gevecht er en de Sharks en Jets komen bij elkaar. Tony komt er ook aan en probeert het te vermijden, dat lukt hem niet doordat Tony niet serieus genomen wordt. Riff en Bernardo pakken op een gegeven moment hun messen en Bernardo vermoordt Riff, Tony is hierdoor zo boos dat hij Bernardo vermoordt. Hij vlucht naar Maria om troost te vinden en zij vergeeft het hem. De twee bendes zijn in rep en roer en een van de Jets proberen Baby John (een van de Jets) rustig te krijgen. Tony krijgt te horen dat Maria dood is wat niet zo is en vlucht de straat op, op een gegeven moment ziet Tony Maria lopen, maar een van de Sharks vermoord Tony door op hem te schieten als wraak op Bernardo.

De songs

Wij gaan nu de liedjes een voor een behandelen maar hierbij werd ook heel vaak gedanst

Lied 1: The Jet Song bestaat uit veel lage tonen. Het bestaat voornamelijk uit Swing maar is uitgebreid met klassiek

Lied 2: Something’s coming wordt snel gezongen en gespeeld. Zang is hoog maar muziek is laag, veel contrast

Lied 3:Maria. Dit is de titelsong van de film en wordt gespeeld bij het bal.

Lied 4: America , Spaanse muziek waarin het verschil tussen jongens en meisjes duidelijk wordt weergegeven door de meiden realistischer weer te geven. Het wordt snel gezongen

lied 5: Officier Krupke , Hierin zingt Officier Krupke hoe slecht opgevoed ze zijn.

lied 6: Pretty , gaat over Maria die helemaal in de wolken is. Spaanse muziek

lied 7: One hand, One heart lied tussen Tony en Maria hoe verliefd ze wel niet op elkaar zijn. Zachte muziek

Lied 8: Tonight , iedereen heeft vanavond zijn eigen verwachtingen voor wat er die avond gaat gebeuren. Veel contrasten

Lied 9: The Rumble, Agressief ballet, de muziek begint als Tony voor Polak wordt uitgescholden. Tony probeert het te vermijden maar kan niet voorkomen dat Riff wordt gedood door Bernardo. Tony wordt hierdoor razend en vermoordt Bernardo. Dan komen er sirenes van politieautos en iedereen vlucht weg. Tony blijft nog even huilen maar wordt overgehaald om ook weg te gaan. Agressieve muziek

Lied 10: Somewhere (a place for us), Maria en Tony zingen dit omdat ze het niet kunnen vermijden tussen de twee bendes en opgesloten zitten in de ruzie.

Lied 11: Cool, agressief ballet in de vorm van een kanon gespeeld door een Big Band.

Lied 12: A Boy like that, zwaarste song, heel emotioneel met veel expressie in de muziek, verwant aan de opera.

Finale Muziek: afgeleid van Somewhere, treurige muziek,samba

Thema

Het thema is “onmogelijke liefde” doordat Tony en Maria door rassenverschil en groepenhaat niet hun liefde kunnen uiten aan de rest van de wereld. Het bijthema is racisme omdat twee groepen elk van een ander ras tegen elkaar vechten en Krupke eigenlijk ook voor de Jets is omdat ze blank zijn.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het thema is “onmogelijke liefde” doordat Tony en Maria door rassenverschil en groepenhaat niet hun liefde kunnen uiten aan de rest van de wereld. Het bijthema is racisme omdat twee groepen elk van een ander ras tegen elkaar vechten en Krupke eigenlijk ook voor de Jets is omdat ze blank zijn.

Persoonlijke mening

Ik vond het een mooie film met goede muziek en acteurs. Het verhaal zou zeer realistisch kunnen zijn voor de jaren ’50. Het is mooi gezongen en gespeeld maar ik zou het niet kijken als ik een film in de videotheek mocht uitkiezen.

REACTIES

J.

J.

Zeer goede inhoud, de rest kan nog wat uitgebreider, maar ik vind het toch echt zeer goed, je nederlands is ook zeer voldoende, perfecht gewoon! ga zo door zou ik zeggen.
gr.Jeanne

12 jaar geleden

J.

J.

heel mooi verhaal! ik kijk er naar uit om dit te geven aan mijn leerlingen! ik ben er echt van aangegrepen, dit soort verhalen maakt mijn leven compleet en ze moeten meer in de kijker komen! MVG

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "West Side Story (1961)"