Videoverslag Oscar Niemeyer

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 439 woorden
  • 23 november 2001
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
24 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Oscar Niemeyer (93) is Braziliaans meest bekende en belangrijke moderne en succesvolle architect. Hij staat vooral bekend om zijn manier van werken. Niemeyer houdt niet van rechte lijnen maar van alles dat gebogen is. Hij heeft vele gebouwen ontworpen waaronder een soort kerk met alleen maar kromme lijnen. In het begin wilde niemand zijn kerk betreden omdat het er niet uitzag als een traditionele kerk maar iets heel raars. Nu zijn zijn ontwerpen razend populair. Er zijn voor Niemeyer vele bronnen van inspiratie en een daar van is de vrouw. Hij vindt vrouwen geweldig en laat dat in zijn ontwerpen dikwijls merken. Volgens hem bestaat architectuur niet uit het maken van gebouwen
maar het maken van kunstwerken. Architectuur moet gevarieerd, uitnodigend en toegankelijk voor het publiek zijn. Een van zijn recente meesterwerken is het museum in Nitero. Het museum staat langs een kustweg en lijkt op een vliegende schotel. Toch is hij het met dit beeld niet eens,Niemeyer heeft een soort bloem gebouwd met daar om heen het gevolg van wat natuur daar te bieden heeft. Er zijn ongeveer 500 projecten in het museum maar allemaal moeten ze het werk van Niemeyer zien te overstijgen. Toen hij 48 jaar oud was werd hem gevraagd om een geheel nieuwe hoofdstad te ontwerpen: “Brasilia”. Brasilia was voor Niemeyer een groot avontuur, alleen al het congres gebouw is zo’n 80 bij 200 vierkante meter. Arbeiders uit het hele lande waren nodig om deze stad te bouwen. Niemeyer maakte niet alleen gebruik van zijn eigen ontwerpen maar van andere kunstenaars en kunstwerken. Hij vond dat het architectuur niet in de omgeving moest passen maar de omgeving bij het architectuur, en dat is wat hij met Brasilia wil duidelijk maken. Het idee om Brasilia zo te bouwen kwam onder andere door zijn geografische ligging, het was alsof hij de deuren opende voor de kust. Brasilia heeft een emotionele waarde voor Niemeyer, daarom probeerde hij met zoveel mogelijk met licht te werken. Daarbij maakte hij gebruikt van witte architectuur wat bijna zwevend was en dat contrasteerde met het donkere en ouderwetse architectuur. Niet iedereen was blij met Brasilia, alleen hij en de meeste inwoners. Vooral toen de tijd van dictatuur en crisis aanbrak.Toch gaf Niemeyer het niet op. Hij maakte beeldhouwwerken uit protest, bijvoorbeeld tegen het martelen of ter ere van de arbeiders. Maar Brazilië werd te gevaarlijk voor hem en hij moest het land uit vluchten. Hij ging naar Europa toe, in Frankrijk werd hij weer als architect te werk gesteld. Oscar Niemeyer maakt bij zijn ontwerpen geen gebruik van potlood maar hij tekent in zijn hoofd. Kortom Niemeyer is een goede architect met onbeperkt fantasie!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.