Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

They dance alone (1988)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 435 woorden
  • 24 augustus 2010
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
9 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie


Videoclip: ‘Sting – They dance alone’

Literatuur
Het nummer gaat over de “Dwaze Moeders” in de oorlog en over het regime van Pinochet in Chili. Het shot van de Spaanssprekende man voegt waarde aan de clip toe, omdat hij in dezelfde taal spreekt als de “Dwaze Moeders” en het zo dus lijkt alsof hij ook uit dat gebied komt. Het bast beter bij de plaats van de clip en klinkt ‘echter’ dan wanneer Sting het zou uitspreken of zingen. De vorm van protest vind ik goed, maar niet heel duidelijk dat het een protest is.

Muziek
De muziek is in het begin droevig, langzaam tempo. Later wordt het vrolijker en sneller.
De plek van het verhaal van de tekst wordt duidelijk gemaakt door de panfluit. Deze legt de connectie met het werelddeel Afrika.
De dreigende onheilsfeer in de muziek wordt opgeroepen door de bas gecombineerd met de drums. De bas heeft zware tonen en dit wordt meestal gelinkt met onheil. Ook het donkere tromgeroffel van de drums werkt hier aan mee.

Dans
De dans van de moeders begint vloeiend, dan wordt hij rustiger en statiger, daarna golvend, vervolgens een soort salsa-achtige dans, later wat acrobatische dingen  en een soort volksdans. Deze dansen achter elkaar vormen een steeds positievere lijn. De dansen worden steeds vrolijker.
Een paar herkenbare dansvormen in deze clip zijn de salsa, een bewegelijke, vloeiende dans, een volksdans, aan het einde van de clip, gedaan door een grote groep mensen, een dans met attributen, zoals de lapjes en tot slot een soort acrobatische dans, met allemaal acrobatische acts in de dans verwerkt.

Clip
De gebroken aarde aan het begin van de clip is een teken van dood en verderf.  Daar gaat het lied ook over. De kleuren in de clip geven de sfeer van de scene/het shot aan. In het begin heb je vooral donkere, bruine kleuren. Later worden ze steeds vrolijker en steeds meer richting de primaire kleuren.
Een shot met een close-up is bijvoorbeeld wanneer Sting zelf in beeld is. Hij wilt een boodschap overbrengen.  Deze boodschap wordt met zijn mond overgedragen, dus deze moet goed in beeld zijn. De rest van zijn lichaam doet er verder niet zo toe, dus soms zie je ook een extremeclose-up van alleen zijn mond.
Een shot met een totaalperspectief is bijvoorbeeld het shot met de volksdans, helemaal aan het einde van de clip. Door dit perspectief is de grote groep mensen bijna volledig te zien.
Een kikkerperspectief is er gebruikt bij de acrobatische dansers. Dit is waarschijnlijk zo gedaan, omdat acrobatische acts vaak op hoogte plaatsvinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.