Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Wind that Shakes the Barley (2006)

Beoordeling 2.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 759 woorden
  • 3 juli 2007
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 2.4
6 keer beoordeeld

ACHTERGROND 1. Naam regisseur: Ken Loach 2. Land van herkomst van de regisseur: Engeland 3. Land van herkomst van de film: Engeland en Ierland 4. Jaar: 2006 5. Weet je iets over de productie van deze film: De verantwoordelijke voor de productie is Rebecca O'Brien. 6. Won deze film belangrijke prijzen: Gouden Palm 2006 7. Geef de geactualiseerde beknopte filmografie ''Poor Cow'' (1967) ''Kes'' (1969) ''The Save the Children Fund Film'' (1971) ''Family Life'' (1971) ''Black Jack'' (1979) ''The Gamekeeper'' (1980) ''Looks and Smiles'' (1981) ''Which Side Are You On?'' (1984) ''Fatherland'' (1986) ''Hidden Agenda'' (1990) ''Riff-Raff'' (1990) ''Raining Stones'' (1993) ''Ladybird Ladybird'' (1994) ''Land and Freedom'' (1995) ''A Contemporary Case for Common Ownership'' (1995) ''Carla's Song'' (1996) ''The Flickering Flame'' (1997) ''My Name Is Joe'' (1998) ''Bread and Roses'' (2000) ''The Navigators'' (2001) ''Sweet Sixteen'' (2002) ''Ae Fond Kiss...'' (2004) ''Tickets'' (2005) “The Wind That Shakes the Barley” (2006) 8. Geef de geactualiseerde beknopte biografie van de regisseur (Nederlands!) Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Oxfort. Hij begon als acteur in het theater, maar begon docudrama’s te regisseren voor TV in het begin van de jaren ’60. In de late jaren ’60 schakelde hij over naar films. Zijn eerste film was “Kes”, het verhaal van een jongen die in moeilijkheden is en zijn torenvalk. De jaren ’70 en ’80 waren minder succesrijk. Zijn films leden onder een slechte verdeling, gebrek aan interesse en politieke censuur. In de jaren ’90 kwam Loach weer in vorm, met een reeks populaire films. Hij won 4 keer op het filmfestival van Cannes.
AANZET TOT NARRATIEVE ANALYSE 9. Wat is der bron voor de film: De oorlog uit 1920 in Ierland. Heel de film is er op gebaseerd. 10. Wat is het verhaal of plot (enkele zinnen, niet meer!) Het gaat over de strijd van de Ieren voor de onafhankelijkheden de daarop volgende burgeroorlog in de jaren ’20. Er worden onschuldige burgers afgeslacht, gemarteld, verkracht,… door vrijwillige Engelse militairen die gekomen zijn om de opstandige burgers te temmen. Gedurende de hele film draait het om twee broers en een paar vrienden die hun land proberen te redden. Welke zijn de verhaallijnen (beknopt, algemeen) Er wordt vooral gefocust op twee broers die samen strijden, maar tegen het einde van de film het uiteindelijk tegen elkaar moeten opnemen. Er is ook een romantiek in film tussen een van de broers, en een Ierse vrouw. Naast de oorlogsfragmenten wordt nog tamelijk wat belang gehecht aan vrienden- en familiebanden. 11. Vergelijk het begin met het einde Al van helemaal in het begin worden de Ieren vernederd, gepijnigd en zelfs al vermoord. Op het einde is de oorlig nog niet opgelost, toch is er al een sprankeltje hoop op vrede. ONDERZOEK NAAR FILMSTIJL: WELKE STYLISTISCHE ELEMENTEN VIELEN JE OP? 12. Cinematografie Er werd tijdens het filmen veel gebruik gemaakt van een kraan. Er was een goed evenwicht in close-ups en long-shots. De close-ups gebruikte hij zeer goed om spanning in de film te brengen. Hij maakte veel gebruik van pan (camera horizontaal bewegen vanuit één standpunt). 13. Mise-en-scène De kostuums zijn zeer authentiek en gepast. Het decor is ook zeer realistisch doordat de locaties bijna altijd overeenstemden met de realiteit. 14. Montage Zoals bijna alle professionele films was de montage zeer goed. De overgangen waren zeer geslaagd. De verantwoordelijke voor de montage is Jonathan Morris.
15. Geluid Het geluid was zuiver. De muziek was passend en hoofdzakelijk gekozen door George Fenton. BEGIN VAN EEN IDEOLOGISCHE ANALYSE: ZOEKTOCHT NAAR DE DIEPERE BETEKENIS 16. Welke metaforen of symbolen worden gebruikt? De titel is afkomstig van een Ierse ballade geschreven door Robert Dwyer Joyce (1836-1883) De ballade beschrijft, hoe de geliefde van een jonge opstandeling in de oorlog van 1798 in zijn armen door een vijandelijke soldaat wordt doodgeschoten. De ontroostbare vrijheidsstrijder rouwt: “As round her grave I wander… with breaking heart, when e’ er I hear the wind that shakes the barley”. Diezelfde wind is voor Ken Loach symbool voor de geesten van gestorven Ierse vrijheidstrijders ruisend door de Ierse graanvelden. 17. Wat is de premisse (een stelling die als uitgangspunt dient voor een verhaal) Freedom will cost them blood (De vrijheid kost hen bloed) War has cost them their innocence (De oorlog ontnam hen hun onschuld) EIGEN VISIE 18. Hoe sta jij tegenover de ideeën die in de film naar voor komen 1° qua verhaal en 2° qua stijl (manier waarop het verhaal verteld word)? Ik vind het een goed thema. Het laat je zien hoe het er toen aan toe ging, en welke gruwelijke dingen er gebeurden. Het verhaal werd waarheidsgetrouw naar voren gebracht. Het aspect ‘oorlog’ was het hoofdthema. Dit kwam zeer uitgebreid aan bod. Bijkomende scènes werden niet echt uitgediept. Ken Loach slaagt er in om alle grote, en kleine drama’s, perfect uit te beelden, en zo alle emoties duidelijk weer te geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.