The Pianist (2002)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 983 woorden
  • 7 juni 2004
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 5
60 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

‘The Pianist’ door Roman Polanski
Voorbereiding
De titel van de film: The Pianist
De regisseur: Roman Polanski ( Pools). De film werd gefilmd op locaties in Duitslanden in Warschau. De hoofdrolspelers zijn: Adrien Brody (de grootste rol), Thomas Kretschman, Julia Rayner, Jessica Kate Meyer, Emilia Fox, Frank Finlay en Maureen Lipman. De film was Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Gezien in Het Goudse Filmhuis op woensdag 26 maart. Deze film kun je indelen in de grondgenre oorlogsfilm.

Informatie over de regisseur Roman Polanski werd geboren op 18 augustus 1933, in Parijs. Zijn ouders waren Pools-joods en moesten terug naar Polen in 1937 wegens het stijgende antisemitisme in Frankrijk. Polanski’s moeder stierf gedurende WWII in een concentratiekamp. Polanski studeerde aan de Poolse Staats Film School in Lodz gedurende 1954-59. Zijn filmdebuut was Knife in the Water (1962) waarmee hij de Critic’s Price won. Hij regisseerde ook nog een aantal andere films en won daar ook prijzen mee maar dat zou te veel worden om dat allemaal op te noemen. Een geweldige persoonlijke tragedie trof Polanski in 1969, toen volgelingen van Charles Manson, genaamd ‘De Familie’, zijn zwangere vrouw Sharon Tate en andere mensen in hun herenhuis in Hollywood Hills vermoordden. De donkere klanken van Macbeth (1971), gebaseerd op een toneelstuk van Shakespeare en gefilmd in Engeland, zouden door deze gebeurtenis op hun manier uitgelegd kunnen worden. In 1974 volgde een van de geweldige successen van Polanski ooit, de Amerikaanse film Chinatown, waar hij ook weer verscheidene prijzen mee won. In 1978 werd Polanski in de Verenigde Staten vervolgd wegens seksueel misbruik van een minderjarig meisje. De volgende jaren maakte hij geen films meer maar publiceerde zijn autobiografisch boek Roman (1984) in verschillende talen.

Verslaggeving * Plot Szpilman is en beroemde pianist in Warschau. Vanaf de inval van de Duitsers wordt het de Joden steeds moeilijker gemaakt, ook Szpilman. Hij duikt bij verschillende adressen onder maar moet het na de opstand en het platleggen van Warschau alleen opknappen. De weken voor de ontzetting wordt hij geholpen door een goede Duitser.

* Middelen
locatie
De film speelt zich hoofdzakelijk af in Polen in het getto van Warschau. Dat geeft het geheel en wat grimmige en chaotische indruk. Al die lijken die maar overal op straat liggen.

scènes Bij alle scènes had ik niet zo’n gevoel van ’dit is gewoon nep’. Ik zat er gewoon helemaal in en had niet het gevoel naar een film te kijken. (Ik heb wel eens een reclame gezien waar je de lampen gewoon zag staan.)

scène 1: Als de Joden de opstand in het getto beginnen vallen ze een patrouille aan die vervolgens de boel met een kanon in puin laat schieten. Bij die scène kijkt de camera
over de schouder van Wladislaw op het toneel neer en is de muziek stil. Daardoor klinkt de dreun van het kanon nog onheilspellender. scène 2: Bij de shot behoorlijk aan het eind van de film waar hij als een sloeber door het verwoeste Warschau loopt lijkt de camera in een lift te zitten. Je krijgt dan beelden van het in puin gegooide getto te zien met een dreigende lucht op de achtergrond. Hij in z’n uppie in een grote, volkomen verwoeste straat waar een atoombom lijkt te zijn afgegaan. Ook de donkere lucht en de muziek geven alles een trieste en sombere indruk.

* Personages
De enige echt belangrijke personages zijn: Wladyslaw Szpilman; hij is echt de enige hoofdpersoon in de film. Aan het begin is hij een beroemde pianist en aan het eind ook weer. Tijdens de bezetting is hij door een diep dal gegaan maar daar wordt in de film weinig tot geen aandacht aan besteed. De Duitse officier; hij spaart Szpilman en helpt hem de laatste weken van de bezetting door. Polanski zal hem er in hebben gezet om te laten zien dat niet iedere Duitser een Nazi was en er heus wel goeie waren. Hij komt om in een kamp maar om de een of andere reden is dat niet zo heel erg.

* Thematiek en interpretatie -Thema: overleven en de strijd tegen de onderdrukking. -Boodschap van de regisseur: laten zien dat niet iederèèn uit een bepaalde groep per definitie slecht is omdat hij bij die groep hoort. Ik denk ook dat dit hoort bij het afrekenen met het verleden van Polanski. Hij heeft iets dergelijks meegemaakt. -Ik ben het hier mee eens. Niet iedere Duitser was een Nazie of andersom.

Beoordeling

Ik vond het een indrukwekkende en mooie film. Bij sommige shots denk je echt van who… Bijvoorbeeld als hij van het deportatieperron ontsnapt en in z’n eentje op de plek staat waar al die mensen op deportatie wachtten. Indrukwekkend. Ook toen bij een van de razzia’s een hele familie moest gaan staan, inclusief de opa die dat niet kon. Vervolgens wordt hij met rolstoel en al uit het raam gegooid. Er worden overigens niet veel special effects gebruikt maar dat maakt de getoonde wreedheden niet minder hard. Wel jammer dat je weinig van z’n gevoelens te weten krijgt. Ik zou toch gaan twijfelen aan de zin van het leven als ik in m’n eentje in een kapotgeschoten Warschau zou zitten. Het is wel mooi, of beter gezegd knap hoe hij in feite geleefd wordt maar toch een soort van onkwetsbaar lijkt te zijn. Dit zie je terug in scènes waarbij hij om te ontkomen aan een Duitse patrouille voor dood op de grond tussen de lijken gaat liggen en als er weer eens mensen willekeurig worden neergeknald.

Recensie 1: De film is heel knap gemaakt. Szpilman is echt neergezet als een speelbal van het lot. Ook is het gedrag van alle personages heel natuurgetrouw weergegeven. Recensie 2: Polanski heeft een heel persoonlijke film gemaakt. Hij heeft eindelijk de herinneringen van z’n kindertijd durven verfilmen. ‘The Pianist’ is een meesterwerk.

Dit wil je ook lezen:

Bronvermelding

http://www.phinnweb.com/links/cinema/directors/polanski/biography.html
http://www.vwlepaulski.com/85pian.html
http://www.thepianist.nl/

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

http://www.phinnweb.com/links/cinema/directors/polanski/biography.html
http://www.vwlepaulski.com/85pian.html
http://www.thepianist.nl/

REACTIES

J.

J.

goed verlag ;D danke schön

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Pianist (2002)"