Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

The Mission (1986)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1236 woorden
  • 26 mei 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 28 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
1. Algemene Gegevens

‘The Mission’ is geregisseerd door Roland Joffé (‘The Killing Fields’ en ‘Super Mario Bros.’) en geschreven door Robert Bolt. De film is uitgekomen in 1986. Land van herkomst: Paraguay. De film heeft de volgende cast:
• Robert De Niro
• Jeremy Irons
• Liam Neeson
• Aidan Quinn
• Fernando Ghia
• Cherie Lunghi
• Ronald Pickup
• Chuck Low
• Fred Melamed
• Bercilio Moya

• Asuncion Ontiveros
Ik heb de film gewoon op school gezien. De film wordt ingedeeld in het genre ‘Drama’, maar het is ook wel een actiefilm.

2. Samenvatting

Het begint met een man die een brief schrijft aan de paus en die brief is eigenlijk de hele film. Pater Gabriel (Jeremy Irons) klimt een steile rotswand op naar een missiepost om Guarani Indianen te bekeren. Als hij op zijn fluit aan het spelen is, wordt hij ontdekt door de Guarani. De leider van de Guarani (Asuncion Ontiveros) moet eigenlijk niks van de pater hebben, maar de andere Indianen denken daar heel anders over, Gabriel wordt gelijk geaccepteerd door de Guarani. Dan komt Rodrigo Mendoza (Robert De Niro). Hij is een slavenhandelaar en heeft al vele Guarani Indianen gevangen genomen. Als hij weer eens terug komt van een tocht merkt hij dat zijn broer een affaire heeft met zijn vrouw (Cherie Lunghi). Hier wordt hij zo boos om, dat hij zijn broer Felipe (Aidan Quinn) vermoord. Hij wordt opgepakt en in de cel gezet. Pater Gabriel komt dan vragen of hij boete wil doen, na lang vragen doet Rodrigo het toch. Hij zal de berg op moeten lopen met een zware wapenrusting op zijn rug. Iemand die erbij is vind het toch wel zielig voor hem, dus snijd hij de wapenrusting van zijn rug. Maar Rodrigo gaat terug om hem te halen, waarmee hij dus laat zien dat hij echt boete wil doen. Als ze dan eindelijk boven aankomen, wordt Rodrigo al snel geaccepteerd.

Mendoza wordt zelfs Jezuïet. Dan komt er een bespreking van Portugal en Spanje waarmee de gebieden worden verdeeld. Het gebied van de Guarani wordt van Portugal en zijn de Guarani weer vogelvrij verklaard. Er wordt ook iets gezegd waar Mendoza zo boos om wordt dat hij begint te schreeuwen terwijl hij helemaal niets mag zeggen, daarom moet hij zijn excuses aanbieden. De Portugezen willen dat de missieposten worden opgeheven, maar de Jezuïeten willen dat natuurlijk niet. Mendoza breekt zijn Jezuïeteneed omdat hij de indianen wil helpen met een oorlog tegen de Spanjaarden en de Portugezen. De pater is het hier niet mee eens, maar toch steunen enkele Jezuïeten hem.
Beide partijen maken zich klaar voor de oorlog. Het gevecht begint op het water. Mendoza vecht mee met de indianen op het land. De pater blijft met de vrouwen en kinderen in het dorp achter. Op het water is er een hevig gevecht aan de gang. Een Jezuïet, een paar indianen en soldaten vallen van de waterval. Mendoza wordt dodelijk getroffen. Hij ziet nog net hoe de soldaten het dorp binnen vallen en de pater doden. Alleen een paar Indiaanse kinderen overleven de oorlog en varen terug de jungle in.

Achteraf ruziën Spanje en Portugal of deze oorlog wel noodzakelijk was.

3. Middelen

Het verhaal speelt zich vooral af op de berg, het is daar vrij donker wat een spannende sfeer oplevert. Het speelt zich ik ook af in het paleis, wat de rijkdom van de Spanjaarden en de Portugezen weerspiegelt. Dan zie je dus ook gelijk de tegenstelling van de rijkdom van Spanje en Portugal en de armoede van de Guarani Indianen.
De kleding was in stijl van de 18e eeuw, dus de belangrijke Spanjaarden en Portugezen hadden allerlei mooie gewaden aan en witte pruiken op hun hoofd. De Guarani daarentegen, hadden bijna niks aan behalve een schaamlapje. De Indianen waar zeer opvallend beschilderd met rare vormen en lijnen over hun hele lichaam.
In de film zit vooral kerkmuziek, wat aansluit bij het christelijke thema van de film. Er zitten geen geluidseffecten in, maar dat komt denk ik vooral omdat de film uit 1986 is.

4. Personages

1. Pater Gabriel: een rustige, maar zeer oprecht christen. Hij is zendeling en wil de Guarani bekeren.
2. Rodrigo Mendoza: een harde slavenhandelaar, die langzaam maar zeker zijn gevoelige kant laat zien, door onder andere Jezuïet te worden.

Er wordt niet veel gezegd over hoe de hoofdpersonen zijn, alleen Don Cabeza zegt vaak lelijke dingen over de Jezuïeten. Maar dat komt vooral doordat hij een hekel heeft aan de Jezuïeten.

5. Thema

Het thema is toch wel het christendom, vooral omdat je ook veel bijbelteksten hoort. Ik denk dat de producer wil weergeven wat er is gebeurd tijdens die kolonisatie (omdat het verhaal echt gebeurd is). En dat je medelijden krijgt met Guarani. Het is geen verfilming van een boek zover ik weet, maar het is wel grotendeels een waar gebeurd verhaal.

6. Boeiende werking

Het verhaal boeit mij niet echt, omdat het verhaal mij simpelweg niet aanspreekt. Ik denk wel dat het andere mensen wel kan aanspreken, maar de film is niet mijn genre. Ik heb liever een keiharde actiefilm of een thriller. Ik vind wel dat de film voor die tijd wel heel mooi gemaakt met die watervallen enzovoorts. Het is echt een plaatje.

7. Camera en Montage

De scènes met de meeste actie zijn me het meeste bijgebleven, omdat ik gek ben op actie. En de scène met de fluit van Gabriel, of de indianen Gabriel zullen accepteren of doden. De scène waarbij de gekruisigde pater van de waterval stort en de scène van de oorlog en dat Mendoza zijn broer doodsteekt weet ik ook nog heel goed. Verder wordt alles uit een normaal perspectief gefilmd, en soms van bovenaf.

8. Recensie

Recensie van de criticus Martin Kooistra:

Rond het jaar 1760 wordt priester Gabriel (Irons) naar de Zuid-Amerika gestart om daar een missiepost te bouwen voor de lokale Guarani indianen.
Daar wordt hij al gauw geconfronteerd met de meedogenloze slavenhandelaar Mendoza (DeNiro), die de indianen als slaven verkoopt aan Portugezen, die ze weer doorverkopen aan Spanje. Wanneer DeNiro in een duel zijn broer Felipe (Aidan Quinn) doodt, wordt hij overmand door schuldgevoelens en besluit hij zich te bekeren tot het Christendom en zelf te gaan werken voor Irons missiepost. Maar het bestaan van de missie (en de indianen) wordt bedreigd wanneer zij de inzet wordt van een ruzie tussen Spanje, Portugal en de kerk.

Ambitieus sociaal drama is goed bedoeld, maar geeft jammergenoeg weinig inzicht in het leven van de bedreigde Guarani indianen. In plaats daarvan worden ze neergezet als makke schappen, die zich verstoppen achter de mantel van de vrome (en bijzonder sterk acterende) Irons. Met veel oog voor detail geproduceerd en prachtig gefilmd (de cinematografie van Chris Menges werd bekroond met een Oscar) en uitstekend geacteerd, alhoewel DeNiro's bekering voor mij toch wat moeilijk te slikken was.

Mijn Recensie:

Ik vind, om te positief te beginnen, dat de film echt geweldig gefilmd is en dat de locatie heel goed gekozen is. Wat mij wel opviel, dat in de recensie van Martin Kooistra ook genoemd wordt, dat de Guarani als watjes overkomen en echt alles geloven. De muziek tijdens de oorlog past totaal niet bij de situatie, daardoor komt de oorlog niet serieus over.
De acteurs spelen hun rol wel heel goed, bijvoorbeeld Don Cabeza, je krijgt echt een hekel aan die man. Dat vind ik heel bijzonder. Ik vond het wel een heel goede film, ondanks dat het genre mij niet aanspreekt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.