The Matrix (1999)

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1304 woorden
  • 17 januari 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
24 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Voorwoord

Woensdag 19 september, 19.40 u; op het station in Heerlen aangekomen lopen we naar het theater met de bedoeling de film The Matrix te gaan kijken in het kader van CKV. Deze film werd toegestaan doordat het binnen het programma van Cultura Nova valt, een buitenkansje dus. Om 20.30 u begint de film eindelijk. Eigenlijk had ik hem al een keer gezien, maar ja, met die bonnen van CKV kon ik het me nog wel een keertje veroorloven om erheen te gaan.

Redenen om naar The Matrix te gaan:

Ik had de film al een keer in de bioscoop kunnen bezichtigen, maar omdat ik de film mocht kiezen voor deze activiteit heb ik die kans gegrepen (ook omdat ik het gewoon een super film vindt) en de andere opties van Cultura Nova me niet zo aanspraken. Ik wist dus al wat ik te zien ging krijgen, maar dat was niet erg, ik wist dat het een prima avondje zou worden.

Korte inhoud van de film:

The Matrix
Regie: The Wachowski Brothers
Met: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Ann Moss, Hugo Weaving

Neo is de naam van de hoofdpersoon. Neo is niet zijn echte naam, het is een naam die hij gebruikt voor zijn illegale activiteiten. Hij leidt namelijk twee levens, in het ene leven is hij een rommelige maar briljante computerprogrammeur, die werkt voor een groot bedrijf. Dit leven boeit hem niet zo, hij is constant te laat op zijn werk en is met zijn hoofd altijd ergens anders. In zijn andere leven, dat zich voornamelijk ‘s nachts afspeelt, is hij een gevaarlijke hacker. Hij legt hele bedrijven plat, maakt virussen en steelt computer geheimen. Met deze praktijken verdient hij behoorlijk bij, en dat is ook een van de redenen waarom hij het doet.

Als hij op een avond weer eens achter de computer in slaap is gevallen verschijnen de letters ‘WAKE UP NEO’ op zijn scherm. Hij schikt wakker en vraagt zich af wie dit met zijn computer doet. Dan verschijnt het volgende op het scherm: ‘FOLLOW THE WHITE RABBIT’. Er wordt geklopt op de deur, het zijn klanten die een van zijn programma’s moeten hebben. Een van de meiden heeft een tatoeage van een wit konijn op haar arm. Hij volgt hen naar een disco, waar hij Trinity ontmoet, zij verteld hem dat zij het was achter zijn computer en dat hij op zoek is naar het antwoord op een vraag: wat is The Matrix?

Neo wordt wakker en is weer te laat voor zijn werk. Na een uitbrander van zijn baas begint hij te werken. Hij is nog niet begonnen of er wordt een mobiele telefoon bij hem bezorgd. De telefoon gaat onmiddellijk. Het is Morpheus. Hij vertelt hem dat Neo in gevaar is en moet vluchten van de mannen die bij de lift staan. Neo doet alles wat Morpheus vraagt, maar wordt toch gevangen genomen. De mannen blijken Agents te zijn. Ze voorzien hem van een afluisterapparaat en hij wordt weer wakker. Hij denkt alles gedroomd te hebben, maar dan wordt hij weer benaderd door Morpheus en Trinity, ze halen het afluisterapparaat weg en hij wordt naar een kamer gebracht. Daar geeft Morpheus hem de keuze: neem een van deze pillen. De blauwe laat je alles weer vergeten, maar de rode laat je zien wat The Matrix is. Neo neemt natuurlijk de rode.

Na wat smerige scènes wordt hij wakker in een gore machine waar Morpheus en zijn kameraden hem afknappen. Hij krijgt te horen wat The Matrix is. De aarde is lang geleden overgenomen door machines. De mensen hebben in de oorlog met de machines het licht van de zon geblokkeerd, in de hoop zo te winnen. De Machines gingen echter mensen gebruiken als batterijen. Ze stopten de lichamen in een soort stopcontact en de zielen werden onder controle gehouden door ze in een gigantisch computerprogramma te stoppen: The Matrix. Hij heeft dus zijn hele leven in een wereld gezeten die niet echt is. Hij gelooft het eerst niet, maar ze weten hem te overtuigen. Ze vertellen hem ook dat hij voorbestemd is om de wereld te redden en te vechten tegen de Agents.

Na wat gevechtjes met wat mensen en een goede opleiding, wordt Neo meegestuurd op een missie. Die missie loopt verkeerd af door een verrader in hun midden. Morheus wordt gevangen genomen en behalve Trinity, Neo en Tank overleeft niemand het. Ze besluit Morpheus te bevrijden. Dit lukt na veel geschiet en geknok. Maar nu moet Neo vechten tegen een Agent. Hij lijkt eerst te verliezen, maar uiteindelijk wint hij, en hij merkt dat hij veranderd is en The Matrix kon zien, niet op de normale manier maar in code, hij kan ook The Matrix veranderen. Hij besluit om tegen de Agents te gaan vechten, maar dat krijgen we pas te zien in The Matrix II.

Bespreking van de film en andere feiten:

Dit wil je ook lezen:

Dit complexe en sinistere science fiction verhaal vormt de basis van een overrompelende actiethriller. Dit alles wordt door de Andy en Larry Wachowski geregisseerd in een brutale en totaal overtuigende visuele stijl die nog nooit eerder vertoond is in een film. Realiteit-vs-virtualiteit blijft het hart van de film. In de film draait het allemaal om het zo geheten eXistenZ. De virtuele werkelijk heeft met behulp van computertechnologische media hyper-realistische realiteiten geschapen die de functie van de ware realiteit over hebben genomen: de wereld die de mens als echt waarneemt, is juist de virtuele. De “good guys” kiezen voor een leven in een ondergrondse, hel-achtige realiteit, liever dan te leven in de door computers gegenereerde “ignorance-is-bliss” (zoals het in de film wordt geformuleerd) van de Matrix.

Maar, helaas is dit het enige standpunt dat de film inneemt. Het spel met realiteiten. Je komt niets meer te weten over het werken van de virtuele constructie, het waarom van de machines, of van de overgebleven wereld van de laatste vrije mensen. De werelden van de hoofdpersonen (zowel goed als slecht) blijven te oppervlakkig, en de vele, vele referenties aan spirituele, religieuze of mythische zaken blijven in de lucht hangen. De aandacht wordt meer gevestigd op de actiesequenties, die wel spectaculair zijn, maar ik vind het jammer dat ze het verhaal niet verder hebben uitgediept. Ik moet wel zeggen dat de actiesequenties een groot deel goed maken. Nog nooit heb ik zo’n spectaculaire effecten gezien. De gevechten vinden plaats in VR en laten zich dus niet begrenzen door de wetten van de realiteit: zwaartekracht is verleden tijd. In door de Yuen Wo Ping (bekend van zijn werk met kungfu held Jet Lee) gechoreografeerde vechtscènes wordt gebruikt gemaakt van wire-effecten, waardoor de karakters kunnen vliegen en zweven. De stilering die de Wachowski Bros in de schietscènes van hun debuut Bound al lieten zien, wordt nog verder uitgewerkt. Extreme slow motion, afwisseling van draai-tempo en freeze frames met een bewegende camera: geen techniek wordt onbenut gelaten. Om even verder te gaan op de freeze frames, hiervoor werd een totaal nieuwe techniek gebruikt, ook wel bullet time genoemd. In een cirkel, van laag naar hoog spiraalachtig, werden wel honderd camera’s geplaatst. Daar werd dan een scène gespeeld, die zo dus vanuit ieder gezichtspunt opgenomen was. Zo konden ze bij het monteren om stilstaande beelden 360 graden draaien. De ondersteuning door muziek is niet geslaagd. Componist Don Davis laat een uitgelezen kans liggen om elektronische muziek te gebruiken; de muziek die in de film wordt gebruikt is afgezaagd. Nummers van bands zoals The Prodigy of Massive Attack kunnen de film natuurlijk niet overtuigen. Ondanks de wat mindere dingen aan de film, zal The Matrix de geschiedenisboeken ingaan als de blockbuster van de late jaren negentig. De gebroeders Wachowski verdienen daarom veel lof en succes vanwege de uitvinding van veel nieuwe technische snufjes op filmgebied, en natuurlijk het fantastische verhaal waardoor je volledig wordt meegezogen in een andere wereld!

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Maar, helaas is dit het enige standpunt dat de film inneemt. Het spel met realiteiten. Je komt niets meer te weten over het werken van de virtuele constructie, het waarom van de machines, of van de overgebleven wereld van de laatste vrije mensen. De werelden van de hoofdpersonen (zowel goed als slecht) blijven te oppervlakkig, en de vele, vele referenties aan spirituele, religieuze of mythische zaken blijven in de lucht hangen. De aandacht wordt meer gevestigd op de actiesequenties, die wel spectaculair zijn, maar ik vind het jammer dat ze het verhaal niet verder hebben uitgediept. Ik moet wel zeggen dat de actiesequenties een groot deel goed maken. Nog nooit heb ik zo’n spectaculaire effecten gezien. De gevechten vinden plaats in VR en laten zich dus niet begrenzen door de wetten van de realiteit: zwaartekracht is verleden tijd. In door de Yuen Wo Ping (bekend van zijn werk met kungfu held Jet Lee) gechoreografeerde vechtscènes wordt gebruikt gemaakt van wire-effecten, waardoor de karakters kunnen vliegen en zweven. De stilering die de Wachowski Bros in de schietscènes van hun debuut Bound al lieten zien, wordt nog verder uitgewerkt. Extreme slow motion, afwisseling van draai-tempo en freeze frames met een bewegende camera: geen techniek wordt onbenut gelaten. Om even verder te gaan op de freeze frames, hiervoor werd een totaal nieuwe techniek gebruikt, ook wel bullet time genoemd. In een cirkel, van laag naar hoog spiraalachtig, werden wel honderd camera’s geplaatst. Daar werd dan een scène gespeeld, die zo dus vanuit ieder gezichtspunt opgenomen was. Zo konden ze bij het monteren om stilstaande beelden 360 graden draaien. De ondersteuning door muziek is niet geslaagd. Componist Don Davis laat een uitgelezen kans liggen om elektronische muziek te gebruiken; de muziek die in de film wordt gebruikt is afgezaagd. Nummers van bands zoals The Prodigy of Massive Attack kunnen de film natuurlijk niet overtuigen. Ondanks de wat mindere dingen aan de film, zal The Matrix de geschiedenisboeken ingaan als de blockbuster van de late jaren negentig. De gebroeders Wachowski verdienen daarom veel lof en succes vanwege de uitvinding van veel nieuwe technische snufjes op filmgebied, en natuurlijk het fantastische verhaal waardoor je volledig wordt meegezogen in een andere wereld!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Matrix (1999)"