The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 66 woorden
  • 10 februari 2002
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Naam Film: The Lord Off The Rings. Naam land waar het gemaakt is: Engeland
Jaar waarin de film gemaakt is: 2001
lengte film: +/-3 uur
naam regisseur: Peter Jackson
Namen van de hoofdrolspelers: Frodo Baggins (Elijah Wood) Sam (Sean Astin) Merijn (Dominic Monaghan) Peppijn (Billy Boyd) Gimli (John Rhys-Davies) Aragorn (Viggo Mortensen) Boromir (Sean Bean) Gandalf (Ian McKellen) Legolas (Orlando Bloom)

2A: Objectieve beschrijving van het verhaal2B: Karakters/ Personages

Frodo Balings: Frodo, de neef van Bilbo, geadopteerd op zijn 20e (Hobbits worden pas op hun 33e volwassen), is de belangrijkste persoon van het boek, want hij moet de Ring vernietigen. De Ring heeft hij geërfd van Bilbo die hij op zijn avontuur naar de eenzame berg vond. Hoe verder Frodo komt op zijn reis naar Mordor, hoe erger hij “in de de ban van de Ring” komt. Hierdoor wordt hij een beetje gek, en denkt dan dat iedereen “zijn” Ring wil stelen. In het begin van het boek is Frodo nog een klein kwestsbaar jongetje, maar verder op in het boek wordt hij steeds meer volwassen, en gaat hij steeds beter nadenken. Frodo heeft bruin krullend haar en blauwe ogen.

Sam Gewissies: Sam, zoon van tuinman Hamfast Gewissies ook wel de Gabber genoemd, is Frodo’s tuinman en tevens beste vriend. Hij heeft alles over voor Frodo en heeft hem de hele reis naar en door Mordor gesteund en gezelschap gehouden. Hij lijkt in het begin slordig en dom, merk je aan het eind dat het een echte trouwe vriend is. Hij steunt en helpt Frodo, zijn vriend tot aan het einde.

Boromir van Gondor: Boromir is een mens uit het land Gondor. Hij is de zoon van de stadshouder en reist naar Rivendel voor de raad van Elrond de half-elf. Hier ontmoet hij Frodo en de rest van het reisgenootschap. Boromir is de persoon die Frodo aanzet tot het verlaten van het reisgenootschap, maar daar later meer over. Eigenlijk vind ik Frodo niet erg aardig, hij wordt snel jaloers, en is niet vertrouwbaar, In het begin van het verhaal vertrouwt hij Frodo niet met de ring, en wil hij hem voor zich zelf .Maar aan het eind vecht hij zo goed, en red ook twee anderen, ik denk dat hij dat deed om het goed te maken!.

Stapper/ Aragorn: Aragorn is de erfgenaam, van Isildur. Hij ontmoet Frodo al vroeg in het verhaal en zorgt altijd voor zijn veiligheid.. Hij heeft veel omgang met Elven, die hem helpen met problemen.Aragorn is iemand heel mysterieus, Hij ontmoet Frodo in Breeg, en helpt Frodo en zijn vrienden vanaf daar.Hij steunt en vecht voor hen, en hij zorgt goed voor ze.

Gandalf de Grijze: Gandalf is een tovenaar met grote krachten. Hij is een goede vriend van Bilbo en later, ook van Frodo. Hij is degene die beseft dat de toverring van Bilbo in werkelijkheid de Meesterring is waar Sauron op aast en terug wil hebben. Gandalf sterft in de loop van het verhaal, maar herrijst als Gandalf de Witte en is dan sterker dan ooit. Gandalf.Gandalf heeft lang grijs haar en een lange grijze baard, Hij ziet er heel vriendelijk uit en heeft ook van die glinsters in zijn ogen. Hij lijkt mij wel heel aardig maar als het moet heel streng en rechtvaardig.

Sauron, de Zwarte Heerser: Sauron is het grote kwaad in het boek. Hij is degene die, door het terugkrijgen van de Meesterring een enorme oorlog beginnen en heerser wil worden over Midden-Aarde. In het boek wordt er niet veel verteld over Sauron, omdat hij meer een soort enge geest is.

Bijpersonen:

Pepijn Toek: Peregrijn en Merijn brandebok. Twee goede vrienden van Frodo en ook leden van de reisgenootschap maar ze hebben niet echt een rol die echt belangrijk is. Ze zijn erg ondeugende jongens die veel streken uithalen samen. Hoewel ze allebei niet erg braaf zijn. Hebben ze een goed doorzettingsvermogen, en vechten ze voor anderen. Ze zijn ook erg dapper. Ze hebben allebei lange oranje haren, die over hun gezicht vallen.

Legolas van Demsterwold: Legolas, een elf uit het Demsterwold, is een zoon van de koning van Demsterwold. In Rivendel komt hij de rest van het reisgenootschap tegen en rijt met hen mee. Hoewel Elven en Dwergen eigenlijk elkaar haten, hebben hij en Gimli de Dwerg een hechte vriendschap opgebouwd in de loop van het verhaal.Legolas heeft een mager lichaam en puntige oren, hij ziet er heel zwak uit , maar is heel sterk.Hij heeft als wapen een boog met dodelijke elven pijlen.

Dit wil je ook lezen:

Gimli de Dwerg: Gimli, zoon van Gloin, een vriend van Bilbo, is een dwerg van de eenzame berg. Ook hij gaat naar Rivendel om raad te vragen van Elrond over geruchten over de Ringen van Macht die gevonden zouden zijn. Hij wordt een goede vriend van Legolas.Gimli is een dikke dwerd met een grote baard. Hij is vriendelijk maar wel angstaanjagend als je hem voor het eerst zou zien.

2C: waar speelt het verhaal af?

Het boek speelt zich in verschillende plaatsen af. Het begint in de Shire. ( de Gouw ) Het land van de Hobbits. Een leuk groen gezellig land, met kleine heuveltjes waar de Hobbits hun woningen hebben gevestigd. Hierna het dorpje Bree. ( Breeg ) Een grauw donker dorpje, met houten huisjes en stenen straten. Eigenlijk het tegenovergestelde van de Shire. Daarna komt Rivendel: de stad van de Elven, een prachtig dromerige stad. Gelegen in de natuur, omringd door watervallen. In deze stad wonen Elven, in mooie kasteelachtige huizen. Moria is een gebied onder een berg waar de Reisgenoten later aankomen. Het zijn allemaal grote mijnen, eeuwen geleden gebouwd door dwergen. Voordat de dwergen werden verslagen woonden zij er in grote getallen. Het is er donker en griezelig.

Wanneer speelde het verhaal af?

In het verhaal hebben de verschillende wezens eigenlijk een andere jaartelling.Ze hebben andere maanden, weken en dagen. De maanden heten: “Afteryule, Astron, Afterlithe, Winterfilth, Solmath, Thrimidge,Wedmath, Blotmath, Rethe, Forelith, Halimath en Foreyule. De eerste dag van de week is bij in het boek Zaterdag. Het begint (volgens hun jaartelling) Op de 22e van heiligmaand 3001. Maar als ik het moest vergelijken met onze jaartelling zou ik rond de middeleeuwen zeggen. Het is te merken aan dat er geen elektriciteit is.En de kleding wordt ook ouderwets beschreven.Er is geen centrale verwarming. Maar zoals ik al zei is het moeilijk te vergelijken omdat het een totaal andere wereld is.

2D: Muziek

De muziek van de film is afkomstig van Enya die ook de muziek bij de film Braveheart verzorgde. Als er wel gevaar dreigde dan was er luidruchtige (angstaanjagende)muziek te horen. Als er geen gevaar dreigde bijvoorbeeld in het elfen bos was er rustige muziek te horen. De muziek bepaalde dus de sfeer in de film en had een van de grootste rollen. Speciale geluidseffecten
Er waren speciale geluidseffecten: Zoals het geluid van de zwarte ridders (wat geen natuurlijk geluid is, maar heel erg duister en kwaad). En het specifieke geluid als er Orcs onderweg waren, ook mysterieus en kwaadachtig.

2E: Was de film in kleur of zwart wit?

De film was in kleur.

2F: Viel de camera voering op?

Ja, de camera voering viel heel erg op. Door de camera word je heel erg in het verhaal gesleept, door bijvoorbeeld heel erg in en uitzoomen en met grote snelheden over stukken land razen. Of bij gevechten heel erg van de ene naar de andere plek wisselen. Door dit camera gebruk zat je heel erg goed in het verhaal en beleef je alles heel mooi. In de film zit natuurlijk ook veel montagewerk met computers omdat veel dingen met de computer er later bij zijn gemaakt. Ook dat zag er schitterend uit. dankzij computer montage werden er indrukwekkende beelden gemaakt bijvoorbeel dat je van bovenaf een rots naar beneden zoefde door de aarde heen naar het midden toe naar het kwade en dat je dan allerlei verschillende wezens tegenkwam. Van deze beelden, gemengd met bijbehorende muziek wordt je echt stil.

3A: Thema?

Het belangrijkste thema van deze film is avontuur. Een groep gaat op pad met een missie en komt allemaal gevaar en actie tegen.

3B: Bedoeling van de maker?

Verschil tussen kwaad en goed weergeven. De zwarte ridders waren kwaad omdat ze de ring wilden hebben. Daarentegen waren de elfen goed, want de elfen hielpen Frodo met zijn reis naar Mordor.

4A: Hoe vond je dat er gefilmd werd?

Ik vond zoals ik al eerder heb vermeld dat er zeer goed, mooi en indrukwekkend gefilmd werd. dankzij computer montages en verspringende beelden met soms veel snelheid is het een sensatie om er naar te kijken. Je wordt zeg maar meegesleurd in de film. Gemeng met bijbehorende muziek vond ik dat een van de indrukwekkendste punten van de film. Een nadeel vond ik wel dat hij onverwachts einigde met een open einde, wat op zich wel leuk is, maar je toch wilt weten hoe het afloopt. En een ander minpuntje vond ik dat de film iets te lang duurde, namelijk hijna 3 uur, en ik kreeg al een beetje last in de stoel….

4B: Hoe vond je dat er gespeeld werd?

De spelers waren erg goed, dit kun je natuurlijk ook wel verwachten voor zo’n “dure” film. (om te maken) Ieder personage paste goed bij z’n rol.

4C: Hoe vond je de film?

Ik vond het een hele goede indrukwekkende film, zoals ik al zei komt dat mede door de mooie beelden(camera werk) en hoe de film er in z’n geheel uit ziet. Alle personages zijn ook mooi gemaakt. Dit alles geeft een geweldige film met een goed verhaal.

4D: Zou je iemand anders de film aanraden?

jazeker, ik zou niet kunnen geloven dat er veel mensen zijn die deze film helemaal niets vinden. Het is gewoon een goede film die bij iedereen denk ik wel een indruk maakt.

5A: Was dit soort film nieuw voor je?

Dit soort film was wel nieuw voor me, ik had nog nooit een film gezien met zo’n onderwerp. Hoewel ik al wel meerdere “inhoudelijke” films heb bekeken. (geen hollywood fimls), alleen deze was weer anders.

5B: Heb je iets bijgeleerd?

Jawel, ik hbe nog niet veel films over dit onderwerp gezien, met dwergen en andere vreemde personages. En dat het toch zo’n mooie film kan zijn. Ik vind wel dat ik minder heb bijgeleerd als anders, omdat ik toch al enkele films heb bekeken die wat ”inhoudelijker” zijn.

6: Recensie.

The Lord of the Rings
Regie: Peter Jackson
Met: Elijah Wood, Ian McKellen, Ian Holm, Liv Tyler

Volkskrant-20 december 2001

- Pauline Kleijer

Zelfs als de trilogie The Lord of the Rings volslagen mislukt zou zijn, heeft de onderneming een plek in Spectaculair is Peter Jacksons verfilming zonder twijfel, alleen al vanwege de kale feiten. Nooit eerder werden drie films tegelijk opgenomen en was een filmbudget zó groot. De verbeelding van Midden-aarde, het rijk dat J.R.R. Tolkien tot in details in zijn romantrilogie heeft beschreven, was een monsterklus. De opnamen duurden anderhalf jaar, waarbij duizenden figuranten en honderden filmtechnici aan de bak kwamen. De trilogie betekende in meerdere opzichten een riskante gok. Niet alleen moet het enthousiasme van het grote publiek nog blijken, daarnaast bood de Amerikaanse filmstudio New Line de Nieuw-Zeelander Peter Jackson veel vrijheid. Jackson schreef zelf, samen met zijn vaste coscenarist Fran Walsh en Tolkien-kenner Philippa Boyens, het scenario en behield tijdens de productie over alle grote en kleine beslissingen het laatste woord. Bij een budget van enkele honderden miljoenen dollars is dat geen geringe verantwoordelijkheid. Het pleit voor New Line dat voor deze strategie gekozen is: in plaats van eindeloze bemoeienis van bovenaf en tal van zwaar bevochten compromissen, zette de studio alle kaarten op de goede smaak van Peter Jackson, die dan ook hoopvol tot 'visionair' werd uitgeroepen. En dat voor een regisseur met maar een paar bescheiden successen op zijn naam, waaronder het prachtige tienerdrama Heavenly Creatures en de horrorkomedie The Frighteners. Jackson heeft de verwachtingen waargemaakt. Het eerste deel van de trilogie, The Fellowship of the Ring, is een visueel overdonderend, spannend en aangrijpend avontuur, dat niemand zal teleurstellen: niet de vele liefhebbers van In de Ban van de Ring, niet de filmkijkers die nooit een letter van Tolkien gelezen hebben, en zeker niet de New Line-studio, die het geïnvesteerde kapitaal waarschijnlijk vele malen gaat terugverdienen. Bijna drie uur duurt het eerste deel, en van begin af aan heeft Jackson de juiste toon te pakken. De introductie duurt begrijpelijkerwijs vrij lang - eerst moet tenslotte uitgelegd worden dat we ons in Midden-aarde bevinden, waar zo'n zevenduizend jaar geleden onder meer Elfen, Dwergen en Mensen leefden. En dat een Hobbit genaamd Bilbo Balings een bijzondere ring in zijn bezit heeft, die hij af moet staan aan zijn erfgenaam Frodo. Vanaf dat moment komt het verhaal goed op gang om geen minuut meer te vervelen. De lange reis die Frodo onderneemt om te voorkomen dat de Ring in verkeerde handen valt, voert door een wonderbaarlijk mooi landschap, verkregen uit een combinatie van de Nieuw-Zeelandse natuur, zorgvuldig opgebouwde sets en computeranimatie. Even fraai zijn de grime en de vele maskers en prothesen, waardoor ieder wezen, van de goedhartige Dwerg Gimli tot de gruwelijke Orks en de Uruk-hai, er bijzonder overtuigend uitziet. Van de acteurs maken vooral Ian Holm (Bilbo) en Ian McKellen (de Tovenaar Gandalf) veel indruk, maar ook de jonge, onmiskenbaar Hobbit-achtige Elijah Wood houdt zich goed staande als de bange maar dappere held Frodo. Massale gevechtsscènes worden afgewisseld met persoonlijk drama, zodat de meeste acteurs te midden van al het spektakel de ruimte vinden om iets van hun rol te maken. Hoewel er veel geschrapt werd uit het boek en een aantal passages grondig werd aangepast, is The Fellowship of the Ring een getrouwe bewerking. Tolkiens taalgebruik bleef ongewijzigd, evenals de karakterisering van personen en plaatsen. Afgezien van enkele in het boek vaag beschreven wezens die voor iedere lezer een ander gezicht zullen hebben, zoals de demon Balrog, doet het geheel opmerkelijk 'echt' aan. Daar was het Peter Jackson ook om te doen: hij behandelde Tolkiens fantasiewereld als een realistische setting voor een verhaal van zowel mythische als menselijke proporties. Over Goed en Kwaad, vriendschap en corruptie, moed en zwakte. Pas over twee jaar, als ook deel twee en drie zijn uitgebracht, kan de balans echt worden opgemaakt. The Fellowship of the Ring is een overrompelend begin.

Eigen mening van deze recensie:

Ik ben het volkomen eens met deze recensie. Het is namelijk ook een overrompelend succes en de hele film is ook indrukwekkend en fantestisch. Ik heb er weinig aan toe te voegen. Deze schrijver vertelt alles al.

REACTIES

K.

K.

dank je jornt!!!whahahaha
had ik net nodig!!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)"