The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2421 woorden
  • 7 februari 2002
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Algemene gegevens · Titel: Lord of the Rings · Regisseur: Peter Jackson · Première: 19 december 2001 · VS, Nieuw-Zeeland · Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Christopher Lee, Liv Tyler e.a. · Gezien in Cinema de Graaf, Huizen · Lord of the Rings hoort bij het genre avonturenfilm, afgeleid van western. Het is een avonturenfilm omdat er een strijd is tussen goed en kwaad met veel actie in de film

2. Plot Het verhaal begint met een soort inleiding. Die inleiding is een hele korte samenvatting van het boek The Hobbit van JRR Tolkien: De wereldbevolking is verdeeld in verschillende soorten. Al die soorten hebben een ring die kracht geeft. De elfen hebben bijvoorbeeld 3 ringen, de dwergvorsten hebben er 7, de mensen hebben er 9 en er is nog een ring, eigendom van de zwarte heerser Sauron. Deze ring heeft de kracht om alle ringen te regeren en als Sauron die ring heeft, is de hele wereld in duisternis.

One ring to rule them all, One ring to find them, One ring to bring them all
and in the darkness bind them…

Sauron was een soort dictator en de hele bevolking kwam in opstand. In die oorlog wordt Sauron verslagen en komt de ring in de handen van een mens. Via via kwam de ring uiteindelijk in het bezit van Bilbo Baggings, een Hobbit.

Op zijn 111de verjaardag beslist Bilbo te gaan reizen en later bij de elfen te gaan wonen. Hij laat alles na aan zijn neefje Frodo, die net als zijn oom ook Hobbit is. Zo komt Frodo ook in het bezit van dé ring. De ring maakt het bijvoorbeeld mogelijk onzichtbaar te worden. Omdat Bilbo in macht is van de ring en de ring nog een laatste keer gebruikt, voelen de Zwarte Ruiters waar de ring zich bevindt. Hoewel Saurons lichaam is verslagen, leeft Saurons geest nog steeds. Sauron wil de wereld weer in zijn macht hebben, maar omdat hij zelf geen lichaam en niet genoeg kracht heeft om de ring te zoeken, heeft hij ringgeesten gestuurd, dat zijn dus de Zwarte Ruiters. Om te voorkomen dat Sauron de ring weer krijgt, moet de ring teruggebracht worden naar Mordor, een vulkaandorp, en teruggegooid worden in de lava waarin de ring ook gemaakt is. Frodo wordt gedwongen om de ring uit de handen van de Zwarte Ruiters te houden en gaat samen met 3 andere Hobbits op reis om de ring te vernietigen. Ze spreken met Gandalf (een goede vriend en Tovenaar) in een café in een ander dorp af. Maar Gandalf gaat eerst op weg naar een andere Tovenaar, Saruman, om hulp te vragen. Maar Saruman is al in de macht van Sauron gekomen en Gandalf komt in gevangenschap. De 4 Hobbits ontmoeten de Mens Strider in het café en besluiten na 2 dagen verder te gaan zonder Gandalf maar met hulp van Strider. De Zwarte Ruiters zitten namelijk nog steeds achter ze aan. Na enkele gevechten wordt Frodo geraakt met een dolk van een Zwarte Ruiter. Hierdoor komt Frodo in levensgevaar. Strider neemt de Hobbits mee naar het land van de Elfen: Rivendel. Daar wordt Frodo geholpen en hij blijft in leven. Als Frodo weer bijkomt, is Gandalf bij hem. Hij is ontsnapt van Saruman. In Rivendel wordt er een vergadering gehouden over wat er moet gebeuren met de ring. Na veel geruzie, besluit Frodo dat hij de ring naar Mordor zal brengen om de ring te vernietigen. Strider besluit mee te gaan, net als de Dwerg Gimli, de Elf Legolas, de Mens Boromir, de 3 Hobbits Sam Merijn en Pepijn, en Gandalf. Met zijn negenen vormen ze the Fellowship.

Door Saruman die er alles aan doet hun tegen te houden, moeten ze een andere weg nemen dan de bedoeling was. Ze gaan via grotten maar krijgen allemaal enge wezens, zoals Orcs, achter hun aan. Gandalf verslaat het grootste en sterkste wezen maar sterft daarbij zelf ook. Niet denkend aan hun verdriet om Gandalf moeten ze verder, het kwaad zit ze nog steeds achterna. Ze overnachten bij een Elvenkoningin, Galariel. ’s Nachts heeft Frodo een gesprek met Galariel. Hij is bang maar Galariel helpt hem. Galariel waarschuwt hem dat the Fellowship bezig is uit elkaar te vallen en dat dan de ring in handen van Sauron komt. Frodo beseft dat hij alleen verder moet met de ring, ook al is hij bang en wil hij bescherming van de anderen. De volgende dag gaan ze verder per boot. Tijdens een rustpauze sluit Frodo zich af om na te denken. En net op het moment dat hij echt besloten heeft alleen verder te trekken, komt Boromir naar Frodo toe. Boromir is in de ban van de ring en wil de ring om zelf machtig te worden. Frodo laat Boromir achter en wil weg komen. Maar dan loopt hij ook nog Strider tegen het lijf. Frodo denkt dat Strider ook in de ban is. Maar Strider is verstandig en helpt Frodo in zijn eentje weg te komen, terwijl er Orcs aan komen. Het hele Fellowship (met uitzondering van Frodo) vecht tegen de Orcs. Maar ze zijn niet sterk genoeg. Pepijn en Merijn worden meegenomen door de Orcs. Boromir wordt vermoord. Net iets te laat komt Strider om te helpen. Met zijn laatste krachten praat Boromir nog wat dingen uit met Strider. Frodo heeft in de tussentijd een boot te pakken gekregen en wil weg varen, als Sam eraan komt. Sam wil Frodo niet alleen laten gaan en uiteindelijk geeft Frodo toe. Samen zetten ze de tocht voort. Legolas, Gimli en Strider weten dat ze niet ook nog achter Frodo aan moeten maar besluiten Merijn en Pepijn te redden uit de handen van de orcs.

3. Middelen · De hele film is in Nieuw-Zeeland opgenomen en er is ook heel veel met de computer er later bij gemonteerd. In het verhaal zelf speelt het op de aarde af, heel lang geleden. De aarde was toen in hele andere gebieden verdeeld met niet alleen Mensen maar ook met Elven, Dwergen en Hobbits. Al de locaties waren erg belangrijk voor het verhaal en zagen er schitterend uit. Ze straalden precies de goede sfeer uit. Bijvoorbeeld lag Mordor helemaal in de duisternis en gebeurden er veel dingen ondergronds waar ook veel lava stroomde. Van alleen de plek wordt je al bang. Maar Rivendel was juist heel mooi met veel natuur en mooie blauwe lucht, veel zon. Je werd er helemaal rustig van. · De belichting speelde ook een grote rol. In Mordor of in de grotten waar the Fellowship doorheen moest, was het donker en omdat het dan al spannend was, werd het door de duisternis nog spannender. Maar in Rivendel of als ze door een veilig stuk bos reisden, was het mooi licht en kon je al gelijk wat meer ontspannen. Zodra de Zwarte Ruiters eraan kwamen, werd het gelijk wat donkerder. Niet echt merkbaar maar onbewust voelde je gelijk wat meer spanning. · De kostuums waren mooi. Het waren een beetje middeleeuwse kleding. Gandalf en Saruman hadden van die typische Tovenaargewaden. De Hobbits hadden hele grote behaarde voeten wat er ook heel echt uitzag. De Elven hadden puntige oren en allemaal heel lang stijl haar. De Zwarte Ruiters en hun paarden hadden hele ingewikkelde gewaden en harnassen wat er ook erg indrukwekkend uitzag. En de Orcs waren geweldig geschminkt. Ze zagen er echt onsmakelijk uit! Ik vond de kostuums erg goed gemaakt want je herkende gelijk wat voor soort iemand was. Duister, Elf, Hobbit, Dwerg of Mens…

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

· Er is muziek gecomponeerd speciaal voor de film. Ik heb de soundtrack later nog een keer gehoord toen ik de film al gezien en het is hele mooie muziek. Over het algemeen wel rustgevende muziek, maar je kon in de muziek ook horen wanneer er een spannend moment aankwam. Dan werd de muziek erg opzwepend, de muziek had een versterkend en bombastisch effect. De muziek is erg bepalend voor de sfeer van de film, wat je helemaal goed kan horen als je de muziek later nog een keer apart hoort. Als de muziek onrustiger werd, werd ik zelf ook onrustiger. Als je dan de film erbij ziet, raak je onrustig door de combinatie van de beelden en de muziek. · Er waren wel speciale geluidseffecten. Elk duister monster bijvoorbeeld maakte de meest rare en enge geluiden. Als Gandalf iets toverde, waren er ook speciale geluidseffecten te horen.

4. Personages · Er waren veel belangrijke rollen in de film maar van elk soort was er een belangrijk iemand in de film. Frodo, Sam, Merijn en Pepijn, Hobbits: Hobbits zijn rustige, lieve wezens, die het liefst hun hele leven in hun hol blijven en niks beleven. Ze houden niet van avontuur en verandering. Frodo was ook zo, totdat hij snapt wat er zal gebeuren als hij niks doet. Hij wordt dapper en maakt de hele tocht omdat hij niet wil dat de ring in de handen van Sauron komt. Sam, Merijn en Pepijn zijn ook zo alleen maken zij de tocht vooral omdat zij hun vriend willen helpen en anderen niet willen teleurstellen. Het gevaar dringt niet zo goed tot hun door. Gandalf en Saruman, Tovenaars: Gandalf is een goed wezen, die het liefst zijn magie gebruikt voor goede dingen. Hij zit vol wijsheid en helpt anderen wanneer het nodig is. Saruman was ooit ook zo’n goede Tovenaar maar is beïnvloed door het kwaad. Hij gebruikt zijn macht op de verkeerde manier. Strider en Boromir, Mensen: Strider is een sterk iemand, die heel goed doorheeft wat voor gevaar er dreigt. Hij laat tegenover anderen er niks van merken dat hij bang is. Boromir is niet zo sterk als Strider en heeft meer mensentrekjes, zoals hebberigheid en de lust naar macht. Daarom raakte hij ook in de ban van de ring. Gimli, Dwerg: Dwergen zijn niet zulke complexe wezens. Ze vinden zichzelf beter dan anderen en hebben niet zoveel vertrouwen in anderen. Gimli is een typisch voorbeeld van dwergen
Legolas, Elf: Elven zijn mooie wezens, met veel wijsheid. Ze voelen het wanneer er onraad aankomt en ze hebben helende krachten. · Je kreeg geen informatie over de personen door flashbacks maar alleen door hun omgang met anderen. Je moest dus zelf opletten tijdens gesprekken tussen personen om er achterliggende gedachtes uit te halen.

5. Thematiek en interpretatie · Het belangrijkste thema uit de film is de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. In de film wordt geprobeerd die strijd te eindigen maar of dat gaat lukken is maar de vraag. Er ontstaan goede vriendschappen door die strijd maar er ontstaan ook grote ruzies. De personen leren elkaar beter kennen. · Ik denk dat Peter Jackson, de regisseur, vooral de bedoeling had het boek zoveel mogelijk tot leven te laten komen en het creëren van een hele andere wereld. Ik vind dat hem dat erg goed gelukt is. · Ik was al begonnen aan het boek In De Ban Van De Ring en ik heb ook de helft van de Hobbit gelezen. De Hobbit is een boek wat voor In De Ban Van De Ring hoort en er komt ook een stukje van de Hobbit terug in de film. Ik vond het, zover ik kon beoordelen, erg goed verfilmd. Er zijn natuurlijk wel dingen wel gelaten, want dat kan niet anders maar de wereld die zo goed beschreven wordt in het boek, komt tot leven in de film en dat vind ik heel mooi gedaan.

6. Boeiende werking · De hele film heeft me ontzettend geboeid. Ik vond het ongelooflijk spannend. Ik leefde me helemaal in, in de film omdat het zo mooi was en het leek net echt. Ik vergat gewoon even dat er eigenlijk helemaal geen Elven en Orcs bestaan omdat ik zo in het verhaal zat. Alles is geweldig op elkaar afgestemd, zoals de muziek en het landschap en je kan merken dat er hard aan de film is gewerkt. Er zaten ook allemaal goede acteurs in. Door het open einde dat erin zat en omdat het zo spannend was, wil ik zeker wel de andere twee delen nog zien. · Ik vond echt alles boeiend aan de film. Het open einde is heel slim gedaan, want iedereen is nou benieuwd hoe het afloopt. De regisseur heeft heel goed doorgehad hoe belangrijk de muziek en de belichting waren voor de sfeer van de film en daar goed gebruik van gemaakt.

7. Camerawerk en montage Ik vond dat er erg goed camerawerk en montage inzat. Wat erg mooi was, als bijvoorbeeld Gandalf gevangen zat, bovenop een rots en de camera van heel hoog naar beneden zoefde, tot ondergronds en dat je onderweg allemaal enge wezens zag en duisternis. De vuurwerkdraak die over iedereen het hoofd zoefde, was ook erg mooi gefilmd. Er was ook een scène dat Frodo bewusteloos bij een vrouwelijke Elf op het paard zit en dat ze achtervolgd worden door Zwarte Ruiters. Dan komt er een grote vloedgolf en de Zwarte Ruiters verdrinken. Dat was ook goed gefilmd. In de film zit natuurlijk ook veel montagewerk met computers omdat veel dingen met de computer er later bij zijn gemaakt. Ook dat zag er schitterend uit.

8. Recensie Ik vind dat Peter Jackson er goed is in geslaagd om het hoofdthema uit te werken. Het boek is goed verfilmd en erg spannend. Ik zat telkens op het puntje van mijn stoel en ik kan niet wachten tot de andere delen uitkomen. Ik vond het alleen aan het einde van de drie uur durende film wel weer leuk geweest. Het had niet veel langer meer moeten duren. De constante spanning werd een beetje teveel voor me, er waren nauwelijks rustige momenten in de film. Er had iets meer rust in de film gekund, als een soort van evenwicht
Voor een film die gaat over Elven, Dwergen en allemaal van dat soort wezens vond ik het nog behoorlijk geloofwaardig. Dat komt ook voor een groot deel door de acteurs, die allemaal erg goed in hun rol zaten. Ik denk dat het (bijna) onmogelijk is om betere acteurs te vinden voor die zo goed hun rol kunnen vertolken en natuurlijk ook goed samen kunnen werken. De groep zag er echt hecht uit wat toch ook belangrijk is. De kleding die ze aan hadden en de grime paste er precies bij. Licht, muziek en speciale effecten zijn ook erg goed gebruikt in de film. De hele sfeer werd er door bepaald.

8. Recensie Ik vind dat Peter Jackson er goed is in geslaagd om het hoofdthema uit te werken. Het boek is goed verfilmd en erg spannend. Ik zat telkens op het puntje van mijn stoel en ik kan niet wachten tot de andere delen uitkomen. Ik vond het alleen aan het einde van de drie uur durende film wel weer leuk geweest. Het had niet veel langer meer moeten duren. De constante spanning werd een beetje teveel voor me, er waren nauwelijks rustige momenten in de film. Er had iets meer rust in de film gekund, als een soort van evenwicht
Voor een film die gaat over Elven, Dwergen en allemaal van dat soort wezens vond ik het nog behoorlijk geloofwaardig. Dat komt ook voor een groot deel door de acteurs, die allemaal erg goed in hun rol zaten. Ik denk dat het (bijna) onmogelijk is om betere acteurs te vinden voor die zo goed hun rol kunnen vertolken en natuurlijk ook goed samen kunnen werken. De groep zag er echt hecht uit wat toch ook belangrijk is. De kleding die ze aan hadden en de grime paste er precies bij. Licht, muziek en speciale effecten zijn ook erg goed gebruikt in de film. De hele sfeer werd er door bepaald.

Ik vond het een hele goede film, mooi verfilmd, erg spannend, goed geacteerd, perfecte muziek erbij, maar het had geen tien minuten langer moeten duren, drie uur is toch wel erg lang. Maar de volgende delen ga ik zeker wel kijken en ik ben nou ook druk bezig met het lezen van het boek….

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings: Fellowship of the ring (2001)"