The Last Samurai (2003)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 500 woorden
  • 16 februari 2004
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
38 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Recensie Nathan Algren, gespeeld door Tom Cruise, is een ex-kapitein van het leger die op zijn oude dag promotiewerk voor een wapenfabrikant doet. Hij wordt door de Japanse regering overgehaald om Japanse soldaten op te leiden om tegen de laatste Japanse samurai te vechten, die zich verzet tegen de modernisering van Japan. Aangezien Nathan veel ervaring met rebelse indianenstammen, lijkt hij voor de Japanners de uitstekende kandidaat. Na drie maanden opleiding worden de soldaten op pad gestuurd om hun eerste confrontatie aan te gaan met de samurai. De soldaten blijken nog te onervaren in het opvolgen van bevelen en het gebruiken en herladen van de vuurwapens. De samurai, die uitsluitend met zwaard en pijl en boog vechten, blijken te sterk en Nathan wordt gevangengenomen. Hij wordt naar het samurai dorp gebracht, hoog in de bergen. Omdat de winter is ingevallen en de wegen onbegaanbaar zijn, kan hij niet ontsnappen. Hij kan gedurende dit half jaar vrij rond lopen in het dorp en zich de gebruiken, de taal en de vechtkunsten aanleren. Hij komt te weten dat de samurai eeuwenlang Japan beschermd hebben tegen buitenlandse invloeden en ook nu er handelsverdragen met de VS aan zitten te komen, willen ze Japan daar tegen beschermen. Terwijl Nathan meer leert over de vechtkunsten van de samurai, leert de leider van de samurai, Katsumoto, steeds meer over de Westerse oorlogstactieken. Langzamerhand wordt Nathan de rechterhand van Katsumoto. In het voorjaar vertrekken Katsumoto, Nathan en enkele andere samurai naar Yokohama om het probleem dat ze met elkaar hebben op een diplomatieke wijze op te lossen. Dit mislukt en Katsumoto wordt zelfs gevangengenomen, maar weer op een spectaculaire wijze bevrijd. Omdat het diplomatiek niet lukt, stuurt de Japanse regering het leger op de samurai af.. De samurai weten de eerste aanval af te slaan, maar als er dan nog 2 regimenten meer aankomen, besluiten ze om eervol te sterven en zelf de aanval in te zetten. De Japanners besluiten hierop hun nieuwste wapen, het machinegeweer te gebruiken, en de samurai hebben geen schijn van kans. Nathan blijft als enige leven. Katsumoto wordt ook gedood, maar sterft mede door Nathan eervol. Nathan weet uiteindelijk de Japanse keizer over te halen geen handelsverdragen met de VS af te sluiten, maar de erfenis van de laatste samurai te behouden. Nathan slijt uiteindelijk zijn laatste dagen in het samuraidorp.

Special effects The Last Samurai bevat veel goede special effects die ook nog eens erg goed in het verhaal passen. Deze special effects worden het meest toegepast in de vechtscènes. Zo zijn er twee scènes te zien waarin een hoofd van een romp afgeslagen wordt. Daarnaast zijn er nogal wat man-tot-man gevechten in een soort van ninja-stijl, die je haast niet kunt volgen, omdat ze zo snel gaan. En op het eind van de film, waar de grote confrontatie tussen het Japanse leger en de samurai plaatsvindt, zijn ook special effects te bewonderen, zoals kanonskogels die inslaan en kogels uit de machinegeweren die langs personen heensuizen en ook personen raken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Last Samurai (2003)"