The Discovery of Heaven (2001)

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1174 woorden
  • 6 oktober 2002
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
11 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Algemene informatie: Titel: Discovery of Heaven
Regisseur: Jeroen Krabbé Land van herkomst: Engeland
Productiejaar: 2001
Hoofdrolspelers: - Max Delius (door: Greg Wise) - Onno Quist (door: Stephen Fry) - Ada Brons (door: Flora Montgomery) - Quinten Quist (door: Neil Newbon) - Gabriël (door : Jeroen Krabbé) Plaats + datum voorstelling: Donderdag 12 september – Develstein College

2. Plot: God wil dat de originele Tien Geboden terugkeren naar de Hemel. Hij verbiedt de engelen om zelf naar de aarde af te reizen om de verloren Stenen Tafelen te vinden. De opdracht is om een mens te maken, die slim genoeg is om de Stenen Tafelen te vinden. Hij moet ook bereid zijn om deze geboden terug te brengen naar de plaats waar ze thuishoren: het centrum van het centrum. Hiervoor moet de persoon zijn leven opofferen. Ze zijn dus op zoek naar de uitverkorene. Ze beginnen hun plan door twee mannen op aarde elkaar toevallig te laten ontmoeten: Onno Quist en de astronoom Max Delius. De mannen worden vrienden. Later raken ze beiden bevriend met Ada Brons, ze worden er zelfs allebei verliefd op. Ada raakt zwanger en ze weet niet of Max of Onno de vader is. Op een dag krijgen Onno, Max en Ada een auto-ongeluk, Ada raakt in coma. De ongeboren zoon (Quinten) is nog in leven. Als het kind geboren wordt, vinden de ouders van Ada dat Onno niet voor het kind kan zorgen en hij hem moet afstaan aan Max en de moeder van Ada. Al snel wordt duidelijk dat Quinten de goede persoon is om de opdracht te vervullen, alleen…niemand is van deze vreemde opdracht op de hoogte, behalve Gabriël en de andere engelen. Quinten woont bij Max, maar hij wil liever bij Onno wonen. Op 5-jarige leeftijd krijgt Quinten zijn moeder te zien, alleen hij hoort haar praten en ze zegt tegen hem dat de stenen tafelen in ‘het centrum van het centrum’ liggen. Als Helga (Onno’s nieuwe vriendin) dood gaat, vertrekt Onno en niemand weet waar naartoe. Max is astronoom en heeft op één of andere manier de hemel ontdekt, hij wordt door de engelen vermoord (ze sturen een meteoriet op hem af) Quinten heeft ook een bijzondere gave: hij ziet lichtflitsen als iemand dreigt te sterven. Na een aantal jaar gaat Quinten naar Rome toe, daar ontmoet hij Onno weer. Samen gaan ze naar het heiligen der heiligen om de stenen tafelen te zoeken. Als Quinten de stenen op de plek wil leggen waar ze thuishoren ziet hij zijn moeder die wordt opgenomen in de hemel. Even later wordt Quinten zelf opgenomen in de hemel. Er gaat nu een engel naar de aarde om Onno te redden…

3. Middelen: De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn: - De hemel waar Gabriël zich bevindt - Amsterdam, daar speelt het grootste gedeelte zich af - Het kasteel, daar wonen Quinten en Max - Rome, de plaats van het Sancta Sanctorum - Westerbork, de werkplek van Max - Cuba, het congres waar Ada heen ging, de plek waar Quinten verwekt is. - Auschwitz – De plek waar Max’ moeder vermoord is

De belichting speelt wel een grote rol, want er zitten verschillende special effects in. Bijvoorbeeld als Quinten een lichtflits ziet als er iemand doodgaat, of als er iemand wordt opgenomen in de hemel. De acteurs droegen geen opvallende kleding. Dit komt omdat de film gaat over mensen uit het dagelijks leven en geen buitenaardse wezens, het verhaal speelt zich in deze tijd af. De engelen droegen zwarte pakken, de functie van de kleding van de engelen is dat je ze makkelijk kunt herkennen tussen de andere mensen. Door de zwarte kleding kreeg de hemel wel een grimmige indruk. Ik vond dat er in deze film weinig gebruik werd gemaakt van muziek, dat is ook de reden dat het me niet goed is bijgebleven wat voor soort muziek het was. Er wordt wel gebruikt gemaakt van geluidseffecten, bijvoorbeeld als Quinten de stenen tafelen terug legt en opgenomen wordt in de hemel.

4. Personages - Onno Quist : Onno is een archeoloog, hij probeert om een Griekse schijf te ontcijferen. Hij is de vader van Quinten en de zoon van een ex-premier. - Max Delius : Max is een astronoom, zijn doel is het ontdekken van de hemel. Dit lukt hem ook, maar hij wordt gedood door een meteoriet die de engelen op hem hebben afgestuurd. Hij is de beste vriend van Onno Quist en de verzorger van Quinten. - Ada Brons : De moeder van Quinten, ze is een beroemde cellist en op een congres in Cuba wordt Quinten verwekt. Vlak voor zijn geboorte raakt ze in coma door een auto-ongeluk. - Quinten Quist : De zoon van Onno Quist en Ada Brons, hij is de aangewezen persoon om de opdracht te vervullen. Quinten is de hoofdpersoon van de film.

5. Thema en interpretatie Het thema van de film is dat god wil dat de tien geboden weer terug komen op hun plek. ‘Discovery of heaven’ is een verfilming van het gelijknamige boek (De ontdekking van de hemel). De maker van de film kon dus zelf verder weinig extra dingen toevoegen, omdat het al een bestaand boek is. Ik vind dat de acteurs van deze film heel goed spelen, ik heb zelf het boek niet gelezen maar ik denk dat de film erg op het boek lijkt. De bedoeling van het boek en de film zou misschien kunnen zijn dat de regisseur de mensen wil laten zien dat er op de wereld niet geleefd wordt volgens de 10 geboden.

6. Boeiende werking Ik vond het een boeiende film, omdat het een spannend verhaal was. In het begin vond ik het een erg moeilijk verhaal, maar door er werd spanning opgebouwd door open plekken. Op die manier wilde je toch graag de film afzien. Je ziet ook veel flashbacks en vooruitzichten (bijvoorbeeld als Quinten in een flits ziet dat iemand gaat sterven)

7. Camerawerk en montage Ik heb nog een paar scènes goed onthouden bijvoorbeeld de eerste kennismaking van Onno. Die vond ik heel mooi, het begon met liften en uiteindelijk kwamen ze er achter dat ze broers waren. Ook de stukjes waarin de hemel werd getoond vond ik erg bijzonder, dat is ook de reden dat ik dat heb onthouden. Bijvoorbeeld bij de hemel is veel montage gebruikt, omdat je dat natuurlijk niet écht kunt opnemen. Het centrum van het centrum vond ik heel mooi opgenomen, je ziet het precies zoals je je het had voorgesteld.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

7. Camerawerk en montage Ik heb nog een paar scènes goed onthouden bijvoorbeeld de eerste kennismaking van Onno. Die vond ik heel mooi, het begon met liften en uiteindelijk kwamen ze er achter dat ze broers waren. Ook de stukjes waarin de hemel werd getoond vond ik erg bijzonder, dat is ook de reden dat ik dat heb onthouden. Bijvoorbeeld bij de hemel is veel montage gebruikt, omdat je dat natuurlijk niet écht kunt opnemen. Het centrum van het centrum vond ik heel mooi opgenomen, je ziet het precies zoals je je het had voorgesteld.

8. Recensie Ik vond het een mooie film, er werden mooie special effects gebruikt en het was best een goed verhaal. Het was wel moeilijk om te begrijpen, omdat je het vanuit meerdere personen zag. Ik kon ook het verband met de kraai: Edgar niet helemaal thuisbrengen. De regisseur heeft veel dingen gebruikt om het spannender te maken zoals: lichteffecten, muziek en flashbacks. De film bleef spannend tot het laatste moment, omdat het niet zeker was of Quinten de opdracht zou vervullen. Het is geen geloofwaardige film, omdat het terug brengen van de stenen tafelen niet iets is wat in het dagelijkse leven gebeurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Discovery of Heaven (2001)"