Inhoudsopgave

1 Algemene gegevens
2 Plot
3 Middelen
4 Personages
5 Thematiek en interpretatie
6 Boeiende werking
7 Camerawerk en montage
8 Recensie
Bijlage

1 Algemene gegevens

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Regisseur: Andrew Adamson

2005

Land van herkomst: V.S

Hoofdrol spelers:
Georgie Henley .... Lucy Pevensie
Skandar Keynes .... Edmund Pevensie
William Moseley .... Peter Pevensie
Anna Popplewell .... Susan Pevensie
Tilda Swinton .... White Witch

Gezien in Enschede, Cinestar.

Genre: fantasie, avontuur, actie.

2 Plot

De tweede wereld oorlog is aan de gang. Londen worden door de Duitsers gebombardeerd. Peter, Susan, Edmund en Lucy wonen met hun moeder in Londen. Daarom besluit ze haar kinderen naar het platteland te sturen om bij de professor te wonen, want daar zijn ze veilig. Op een regenachtige dag gaan de kinderen verstoppertje spelen. Lucy vind een kamer met een klerenkast. Daar verstopt ze zich in. Ze liep naar achteren maar in plaats van dat ze tegen de achterkant van de kast aankomt, komt ze in het land Narnia terecht. Daar ontmoet ze bij een lantaarnpaal een Faun waarmee ze naar zijn huis gaat. Daar vertelt hij haar dat het daar al honderd jaar winter is maar dat er nooit kerst komt omdat de witte tovenares, Jadis het verboden heeft. De Faun doet zich goed voor maar wilt haar eigenlijk ontvoeren. Hij doet het toch niet en brengt haar terug naar de lantaarnpaal. Van daaruit gaat ze terug naar de klerenkast en komt ze weer in de kamer. Ze was uren weg geweest, maar toen ze terug kwam was er in tijd geen verschil met toen ze de kast in ging. Ze vertelt de anderen wat er gebeurd is maar ze geloven haar niet. Nu heeft de kast opeens wel een achterkant en wordt haar verhaal nog ongeloof waardiger. Op een dag gaat Lucy weer de kast in en komt ze weer in Narnia. dit keer volgde Edmund haar. Daar komt hij de witte tovenares tegen. die hem vraagt om zijn broer en zussen mee te nemen naar haar. dan zou hij koning worden. Maar eigenlijk wilde ze hen doden omdat ze mensen zijn. Jadis vertrekt en Lucy komt dan Edmund tegen. Samen gaan ze terug. Lucy verteld dan dat Edmund er nu ook is geweest, maar Edmund liecht en ontkent.
Op een dag proberen de kinderen zich te verstoppen voor de strenge huishoudster, zo worden ze de klerenkast in gejaagd en komen ze in Narnia terecht. Ze gaan dan naar het huis van Tumnus de Faun, Daar aangekomen zien ze dat Tumnus is opgepakt door de witte heks, Jadis. Lucy wilt hem redden maar de anderen zien dat niet zitten, maar dan komen de kinderen een pratende bever tegen die hun meebrengt naar zijn huis. Daar gaan ze eten. Edmnd glipt er dan stiekem tussen uit en gaat naar Jadis toe. De andere kinderen en de Bevers komen erachter en vertrekken zo snel moeilijk om aan de wolven te ontkomen, die Jadis gestuurt heeft. Ze ontsnappen op het nippertje.
Op den duur komen de kinderen de kerstman tegen. Van hem krijgen ze allemaal iets waar ze later in het verhaal profeit van zouden hebben. Vervolgens gaan ze verder naar het kamp van Aslan, omdat hij de enige is die Edmund van de heks kan redden. Ze komen aan en beginnen met het voorbereiden voor een oorlog. Een aantal wolven proberen de zusjes aan te vallen maar op een na worden de wolven gedod. De laatste volgen ze om het kamp van Jadis te vinden. Daar vinden ze Edmund vastgebonden, vervolgens bevreiden ze hem. Maar volgens de oude wetten van Narnia kan dit hoog verraad van Edmund niet ongestraft blijven. Daarom offert Aslan zich op om Edmund’s schuld te dragen, de dood. Jadis dood hem op de stenen tafel en de oorlog begint de volgende dag. Maar wat Jadis niet wist is dat iemand die de straf van een ander op zich neemt uit de dood kan op staan omdat hij geen schuld heeft. Dus Aslan werd weer levent. Hij ging met de zusjes naar het front. Waar hij Jadis versloeg. Vervolgens werden de kinderen tot koningen en koninginnen gekroont. Op een dag gaan de, inmiddels volwassen broers en zussen op jacht. Daar komen ze de lantaarnpaal tegen. Daar stoppen ze en lopen verder tot ze weer in de klerenkat kommen en eruit vallen. Hun jaren lange avontuur had op de aarde niet meer dan een paar seconden geduurd, ze waren weer jong. Ze vertelden het de professor en hij geloofde hun en zij dat ze vast op een onverwachts moment weer in het land Narnia terecht zullen komen. Zoals Aslan zij, Eens een Koning van Narnia, Altijd een koning van Narnia.

3 Middelen

• Het verhaal speelt zich af in Engeland en Narnia. De belangrijkste plaatsen zijn het huis van de professor en in het land Narnia de stenen tafel, het paleis van Jadis, het kamp van Aslan, het huis van Tumnus en de omgeving rond de lantaarnpaal. De plekken waren heel belangrijk voor de sfeer.
• De verlichting speelt een belangrijke rol, want het is bepalend voor de sfeer; gezellig, kil, warm weer, koud weer enz.
• De hoofdpersonen zijn normaal gekleed. De kleding is qua mode uit WO II, dus dat is normaal want het verhaal speelt zich ook af in die tijd. Ze hebben vooral wollen bovenkleding. De jongens hebben in het verhaal een blouse aan en Edmund er nog een wollen trui eroverheen, op het moment als ze in Narnia komen, en een broek uit die tijd. Lucy heeft meestal een jurk aan met nog iets erover en Susan een rok met een wollen trui. Als ze in Narnia komen gaan ze trug in de kast om van die lange bond jassen te halen. Later in de film krijgen ze kleren die bij Narnia passen. die zijn nodig omdat het daar winter is. Jadis Heeft bond aan met eronder een wit ijsige jurk, en een kroon van ijs, wat wel apart is.
• In de film werd constant muziek gebruikt voor de sfeer. Op bepaalde moment heeft het muziek ook een belangrijke rol als de oorlog aan breekt, om stukjes spannender te maken. Het muziek wordt verder vooral als achtergrond muziek gebruikt. Het muziek is speciaal gecomponeerd voor de film.
• Er was speciale geluidseffecten aanwezig o.a. om het spannend te maken.

4 Personages

De belangrijkste hoofdpersonen zijn de kinderen.
Peter is de oudste en voelt zich daarom verantwoordelijk voor zijn broertje en zusjes. Hij doet een beetje bazig tegen Edmund. Edmund is de een na de jongste. Hij is in het grootste deel van het verhaal een klier. En liegt ook over het bestaan van Narnia. Later in het verhaal draait hij bij als hij bevrijd is. Suzan is de een na de oudste. Ze is een bezorgde type die het liefst terug naar het huis van de professor gaat. Lucy is de jongste en de ontdekker van Narnia. Ze is een normaal, jong meisje met een beetje lef om zomaar met een vreemde faun mee te gaan. Informatie over de hoofdpersonen zie je door de film heen. Je krijgt steeds meer over ze te weten. Vooral door hoe ze tegen elkaar reageren.

5 Thematiek en interpretatie

• De belangrijkste thema in de film is Edmund reden van de witte tovenares.
• Waarschijnlijk vond hij het boek mooi en ging hij daarom het boek verfilmen.
• De regisseur heeft zoveel mogelijk het verhaal uit het boek gevolgd. O.a. omdat het boek zeer bekend is onder de volwassenen, vooral buiten Nederland, de kijkers zouden teleurgesteld worden als de film anders zou lopen dan de voor hun zo bekende en vertrouwde boek. Ik denk dat het er ook niet beter op zal worden om het verhaal te veranderen. Wel is het verhaal ingekort.

6 Boeiende werking

• Alles in de film boeide me wel, het verhaal, de plekken waar ze gefilmd hebben, het studio werk en de aparte wezens.
• De regisseur heeft hele goede plekken uitgekozen om te filmen. Alle wezens die niet mens zijn, zijn computer gestuurd. Dat is heel goed gedaan, want het zijn er nog al veel. Ze hebben de bewegingen van dieren en mensen gemeten en die in de computer gezet. Vervolgens hebben ze het aangekleed of aan elkaar geplakt zoals bij de faun; de boenlichaam van een mens met de poten van een geit of iets dergelijks. Minder is dat bij elke stap de de ‘geitenpoten’ zetten er schoen afdrukken te zien waren, voor de goede opletters!

7 Camerawerk en montage

Eigenlijk is bijna alles me goed bij gebleven. Maar de best gefilmde scène vind ik de oorlog. want dan zie je het van vrijwel alle kanten van waar je filmen kan. vooral de stukken die in vogelperspectief gefilmd zijn, zijn best spectaculair.
De montage werd gebruikt om van verschillende kanten een scène te laten zien en om van de ene plek van Peter, Susan en Lucy naar Jadis en Edmund te switsen.

8 Recensie

• Ik vind dat de regisseur geslaagd is met het uitwerken van de hoofdthema.
• De film is geloofwaardig gemaakt, het is natuurlijk wel fictie. De sterke punten van de film is de computer technieken, zonder die technieken zou de film nooit mooi gemaakt kunnen worden. Een zwakke punt heb ik niet kunne vinden.
• De hoofdrol spelers hebben goed werk verricht. De beste toneelspeler was Lucy (Georgie Henley) en de minst beste van de hoofdrol spelers was Peter (William Moseley). Alle spelers waren geschikt voor hun rollen. De leeftijd van de kinderen klopten bij het verhaal en het uiterlijk klopt ook met hoe de lezers het ongeveer in hun fantasie hebben. De grime en de kleding vind ik heel goed. In de film werd er ook vol op gebruik gemaakt van aparte kleding en grime vanwege al die aparte wezens in de film. De grime en kleding pasten heel goed bij het door de acteur opgeroepen beeld, bijvoorbeeld de witte tovenares die het in Narnia winter liet blijven had een kroon van ijs.
• Het licht en speciale effecten waren goed. Het muziek was ook goed. Het zorgde voor een sfeer die bij de film past.
• Het was een geweldige film die goed blijft hangen. Het is zo gemaakt dat je van begin tot eind aan de buis gekluisterd bent. Op een enkel schoonheidsfoutje is de film dik in orde. Het heeft in de feestdagen dan ook meer opgebracht dan Peter Jackson’s King Kong.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.