Stille Nacht (2004)

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 991 woorden
  • 15 juli 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
5 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Stille nacht

Stille Nacht vertelt het verhaal van vijf studentes die het heft in eigen hand nemen als de studentenstad waarin ze wonen geteisterd wordt door een verkrachter. Hun speurtocht levert niet alleen een dader op, maar ook een bijzondere band met elkaar. Genre: Drama & Thriller

2) Samenvatting

Laura, één van de 5 vriendinnen, gaat op een dag praten met psychotherapeut Hans Porcelijn. Ze zegt dat ze dit doet omdat er iets is gebeurt en dat er iemand bij dood is gegaan. Ze begint te vertellen over het bos waar elke dag veel mensen doorheen moeten fietsen naar college. Er is daar een meisje verkracht.

Vanaf dat moment proberen de 5 vriendinnen verkrachting op die plek tegen te gaan en proberen de dader op te sporen. Op een dag fietst Marieke, één van de 5 vriendinnen s’avonds laat door het bos. Onderweg wordt ze gebeld door één van haar vriendinnen, maar die vriendin krijgt een wisselgesprek. Als ze terug gaat naar het gesprek met Marieke geeft Marieke geen antwoordt meer. Ze gaan met z’n vieren het bos in om Marieke te zoeken. Als ze haar proberen te bellen horen ze wel een telefoon. Ze lopen op het geluid af. Ze vinden het telefoontje, maar er is geen spoor van Marieke te bekennen. Ze lopen verder de bossen in om haar te zoeken. Opeens horen ze wat.. Ze zien Marieke over een boom hangen, op precies dezelfde plek als het vorige slachtoffer. Vanaf dat moment doen de vriendinnen er alles aan om de dader te vinden.
Er zijn meerdere verdachten, maar naarmate er steeds meer aanwijzingen komen wordt de groep verdachten steeds kleiner. Uiteindelijk komen ze op een avond bij het huis van de bibliothecaris van hun college uit.

Op diezelfde avond zit nog één van de 5 vriendinnen, Josien, in de bibliotheek informatie te zoeken over verkrachtingen.
Opeens komt de bibliothecaris bij haar staan en begint te praten over dat hij haar vaak alleen ziet, zonder vriend. Op een gegeven moment vertrekt hij. Opeens heeft Josien door dat hij de dader is! Ze probeert haar vriendinnen te bellen, maar ze kan ze niet bereiken. Ze rent naar buiten en begint naar het huis te fietsen.

Ondertussen bij het huis;
Ze hebben geen brommer gevonden, die de dader wél had. Ze waren toch nog maar even naar binnen gegaan om een kijkje te nemen. Ze hadden de voordeur opengebroken. De bibliothecaris komt bij zijn huis aan en grijpt Marieke. Hij zegt dat hij haar herkent en vraagt haar of ze graag nog een x wil. Opeens valt hij achterover en Marieke bedenkt zich niet. Ze grijpt de dikke ketting en slaat hem, net zo lang totdat hij dood is. Ze begraven hem in de achtertuin.

Laura is naar de psychotherapeut gegaan omdat het de zoon van hem is die op die avond vermoord is door Marieke.

3) Wordt het verhaal chronologisch verteld? Leg je antwoord uit.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld omdat Marieke steeds stukjes verteld die in het verleden gebeurt zijn. Het keert steeds weer terug naar het gesprek tussen de psychotherapeut en Marieke.

4) Welke rol speelt de ruimte bij de verkrachtingsscène aan het begin van de film?

De verkrachtingsscène speelt zich af in het bos en in het donker. Dit hebben ze waarschijnlijk gedaan om het verhaal nog spannender te maken. Veel mensen fietsen al niet in het donker door het bos omdat ze dat eng vinden of niet vertrouwd. Dus dit was wel de perfecte plek om de verkrachtingsscène zich daar te laten afspelen.

5) In het bos heeft een verkrachting plaatsgevonden. Hoe waarschijnlijk is het dat Marieke er op een avond toch alleen doorheen fietst? Leg je antwoord uit.

Helemaal niet waarschijnlijk, want als je weet dat daar een verkrachting heeft plaatsgevonden dan fiets je er toch nooit meer in je eentje doorheen? Dat zou ik in ieder geval niet doen.
Ze had gewoon naar haar vriendinnen moeten luisteren en met iemand mee fietsen ofzo maar in ieder geval niet in je eentje door dat ‘enge’ bos heen gaan fietsen.

6) Waarom wil Laura aan het begin van de film praten met de psychotherapeut Hans Porcelijn?

Omdat ze hem wil duidelijk maken wie zijn zoon heeft vermoordt, maar zei doet het met een omweg en verteld het hele verhaal, want pas aan het einde van de film vertelt ze over Marieke die met een ketting iemand z’n hoofd inslaat.

7) De film is ten dele gebaseerd op werkelijkheid: In Utrecht is inderdaad een serieverkrachter actief geweest. Hoe realistisch is deze film? Zou het in werkelijkheid zo geweest kunnen zijn dat een groep studentes zelf de dader probeert op te sporen?


Ik vind het wel een realistische film, want het kan ik het echt ook zo zijn dat vriendinnen er alles aan doen om er achter te komen wie de dader is van de verkrachting op hun vriendin. Maar ik denk niet dat ze er in hun eentje zouden kunnen achterkomen wie de dader zou zijn. Dat moet je toch echt aan de politie overlaten lijkt mij.

8) Geef je mening over de film. Gebruik daarbij beoordelingswoorden, zoals: spannend, saai, aangrijpend. Leg je mening duidelijk uit. Geef met voorbeelden aan waarom je de film bijvoorbeeld schokkend of ontroerend vindt.


Ik vond het zelf een hele boeiende film, omdat er ook wel een kern van waarheid in zat. Daarmee bedoel ik dat verkrachting in het echt ook gebeurt. Ik vond het ook heel spannend omdat ze er heel erg mee bezig waren wie de dader nou zou zijn en ze konden zonder het te weten ook met de dader om gaan enzo. En dat ze elke keer weer een kleine aanwijzing kregen waardoor ze steeds wat dichter bij de dader kwamen vond ik ook heel spannend. En het zelfde vond ik ook met de riem, dat ze bij iedereen gingen kijken wat voor riem ze om hadden. Dus om een lang verhaal kort te maken vond ik het een hele goede film!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Stille Nacht (2004)"