Sonny Boy (2011)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1436 woorden
  • 16 mei 2012
  • 251 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
251 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemeen

1. Het is een speelfilm
2. Titel: Sonny Boy

Naam van de regisseur: Maria Peters

Jaar waarin de film gemaakt is: 2010/2011

Het land van herkomst: Nederland en Suriname

Hoofdrolspelers: Ricky Koole speelt Rika van de Lans en Sergio Hasselbaink speelt Waldemar Nods

3. Cine City in Vlissingen, zaal 1

4. Drama

Plot

Waldemar is geborden in Suriname, heeft daar gewoond tot dat hij 18 was en toen ging hij naar Nederland om te studeren en daarna terug te komen om de familie te helpen. Hij gaat bij zijn half broer wonen en ontmoet Rika, die al getrouwd is en vier kinderen heeft. Rika heeft een slecht huwlijk en is weg gegaan. Waldemar gaat bij Rika wonen en ondertussen worden ze verliefd op elkaar en zij wordt zwanger. De oudste twee kinderen van Rika gaan weg en daarna ook de andere twee.

Waldemar, Rika en hun pas geboren zoontje Waldi worden uit hun huur huis gegooid en zoeken onderdak. Sam vind hun op straat en brengt hun in zijn hotel. Daar blijven ze voorlopig wonen.

Op een duur krijgt Rika een pension van Sam. Daar gaat ze met haar gezin wonen en neemt ook joden in huis die zich verstoppen.

Ze worden betrapt door de Duitsers en worden allemaal gevangenen behalve Waldi en hij gaat in Friesland wonen.

Waldemar gaat naar een werkkamp met andere mannen, Rika gaat naar hetzelfde kamp maar dan in de vrouwen afdeling. Ondertussen worden ze allebei verplaats, Waldemar mag bij de post werken en Rika naar een buitenkamp zonder eten. Op een duur moet Waldemar met de andere mannen op een boot en worden ergens gebruikt. Ze worden aan gevallen en Waldemar gaat zwemmemd naar het land waar hij dood geschoten wordt door twee jongetjes. Ondertussen gaat Rika dood en Waldi gaat in Suriname wonen bij zijn oom en tante.

Middelen

1. Het verhaal speelt zich af in Suriname, Nederland en Duitsland. In Nederland speelt het zich af in Den Haag en Scheveningen. En in Duitsland zit Rika in concentratiekamp Ravensbrück. En Waldemar in Neuengamme. De plaatsen in Suriname en het huis in Scheveningen zijn volgens mij wel belangrijk. Suriname heeft sfeer bepaald omdat dat de plek is waar Waldemar vandaan komt en daardoor hebben ze veel problemen. En het huis in Scheveningen heeft sfeer bepaald omdat dat het onderduik huis was en dat heeft ervoor gezorgd dat ze werden opgepakt en uiteindelijk zijn overleden.

2. De belichting in verschillende scènes speelt wel een grote rol want als je zo’n scene in het concentratiekamp hebt waarbij ze allemaal buiten staan s’nachts is het belangrijk dat het goed overkomt door de belichting.

3. De hoofdpersonen waren gekleed in wat de mode was in die tijd. Ze waren vaak netjes gekleed en vrouwen hadden jurken aan en schorten aan zoals een huisvrouw in die tijd had. Ze hadden ook vaak hoedjes op.

4. Er werd vaak gebruik gemaakt van muziek op de achtergrond. Het was vooral sfeerbepalende muziek. Zoals bij droevige scènes was er ook droevige muziek. De achtergrond muziek was wel speciaal gecomponeerd want bepaalde stukken muziek kwamen steeds terug in de film. Het had wel een opvallende rol in het verhaal, want het geeft extra emotie aan de scene. Maar het belangrijkste liedje was wel Sonny boy. Rika zingt het ook als ze in de gevangenis zit.

5. Er was niet echt sprake van geluidseffecten maar op het eind heb je ze wel bij de vliegtuigen die op de boot afkomen en erop schieten.

Personages

1. De belangrijkste hoofdpersonen zijn Rika van der Lans en Waldemar Nods. Rika van der Lans is een blanke, Nederlandse moeder van 4 kinderen. Waldemar Nods is zwart, net in Nederland komen wonen en hij is 17 jaar jonger dan Rika van der Lans.

2. Over Waldemar kreeg je vooral informatie door flashbacks, (flashbacks over hoe het was Suriname.) Over Rika kreeg je informatie door wat anderen zeiden (bijvoorbeeld toen ze bij haar ouders kwam voor het eerst in jaren, en dat haar moeder zei dat ze haar geen hulp wil bieden omdat ze niet naar hun luisterden en met haar ex-man trouwde.) Je kwam ook informatie over Rika te weten door wat ze over haar zelf vertelde. (Bijvoorbeeld dat ze tegen Waldemar zei dat ze veel broers en zussen had maar dat ze doe in jaren niet meer had gezien, op één broer na, omdat ze met haar ex-man trouwde.)

3. Ze vertegenwoordigen heel goed de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, Waldemar wordt overal vreemd aangekeken omdat hij zwart is, Rika wordt vreemd aangekeken omdat ze met een zwart iemand woont, en dat ze daar later ook nog zwanger van is.

Thematiek & Interpretatie

Het belangrijkste thema van de film is denk ik toch wel liefde. De film laat duidelijk zien dat op welk moment (oorlog) en met wat voor omstandigheden (verschillende afkomsten) dan ook liefde er kan zijn. Ik denk dat het achtergrond/2e thema oorlog is omdat het daar ook een beetje om gaat. Ik denk dat de regisseur met deze film wil laten zien hoe mooi liefde kan zijn en wat voor verschrikkelijk dingen er zijn gebeurd in de 2e wereldoorlog. Ik heb het eerste hoofdstuk van het boek op internet gelezen en ik krijg wel ongeveer het idee dat de regisseur geprobeerd heeft het verhaal te volgen. Ik denk dat hij dat heeft gedaan omdat het een heel uniek verhaal is en op feiten is berust, dus dan zou de geloofwaardigheid minder worden als je er dingen aan zou veranderen.

Gebruikte middelen om te boeien

1. Wat mij boeide in deze film was de relatie tussen Rika, Waldemar en Waldi. En hoe ze koste wat kost zorgen dat alles goed komt. Dat was mooi verteld en bracht goede emotie in het verhaal.

2. De middelen die de regisseur daarvoor gebruikt heeft was vooral het gebruik van de muziek en hoe hij het in beeld bracht.

3. Wat mij niet boeide was dat op een gegeven moment ging het meer om de oorlog dan over hun relatie en Waldi. Dat vond ik wel jammer.

Camerawerk en montage

Scène 1

Rika, Waldemar en Waldi werden uit hun huur huis gegooid. Met hun spullen zoekken ze onderdak maar omdat Waldemar een donker huidskleur heeft werden ze nergens binnen gelaten.

Sam vindt hun op straat en brengt hun in zijn hotel, want hij vindt dat ieder mens een dak boven zijn hoofd moet hebben en het gaat er niet om hoe iemand eruit ziet.

Scène 2

Wanneer Waldemar nou emaal gevangenen genomen was mocht hij bij de post werken omdat hij zoveel talen kan spreken. Hij heeft dus geluk daarmee en kan hij contact houden met zijn zoon en hoeft geen zware arbeid te verrichtte.

Scène 3

Waldemar springt van het schip het water in. Hij zwemt voor zijn leven, ondertussen dacht hij aan hoe hij in Suriname zwom en dacht in zichzelf dat hij een goeie zwemmer is. Dat geeft hem moet om naar het land te kunnen zwemmen. Wanneer hij het land bereikt wordt hij dood geschoten door twee jongetjes die soldaatje spelen.

Cameravoeringen montage van scène 1

• Veel close-ups
• En maar een enkele totalshots

Cameravoeringen montage van scène 2

• Een enkele close-up
• Statische camera
• En totalshots

Cameravoeringen montage van scène 3

• Dynamische camera
• Close-ups
• Kikkerperspectief
• En volgelvluchtperspectief

Hoe wordt de film vertoond?

Ik had de film in de zomervakantie gekeken, dat was heel anders dan in de bioscoop. In de bioscoop beleef je de film meer, je zit meer in de film, je leeft meer mee met de film. Bijvoorbeeld toen Waldemar een flashback had (dat zijn moeder aan het schoonmaken was om de kamers van hun huis te verhuren) schopte Waldemar een emmer weg. Daar schrok ik van in de bioscoop, terwijl ik wist dat hij tegen die emmer zou schoppen. Thuis schrok ik daar niet van, maar in de bioscoop was ik zo in het verhaal dat ik van dat harde geluid ineens schrok. In de bioscoop raakte de film me meer dan thuis. Ik wist dat de film slecht af zou lopen maar na afloop van de film in de bioscoop was ik veel meer geraakt. Ik was boos dat oorlogen bestaan, dat de tweede wereldoorlog ooit heeft plaatsgevonden en ik voelde me schuldig tegenover de mensen die voor ons hebben gevochten tegen de Duitsers, en dat ik Duits als vreemde taal in mijn profiel heb gekozen.

Welke dingen hebben bij het maken van de film een rol gespeeld?

De film is geen vervolgfilm en er is volgens mij niet veel invloed van de acteurs of de regisseur.

REACTIES

A.

A.

gewoon onzin

10 jaar geleden

A.

A.

Serieus VWO 4?? Hoeveel spelfouten kan je maken

10 jaar geleden

N.

N.

wat is dit slecht zeg

7 jaar geleden

F.

F.

Slecht verhaal, veel spelfouten en in de laatste alinea vergat je het woord meeslepend. Dat is het onderwerp van het laatste stukje

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sonny Boy (2011)"