Simon (2004)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1376 woorden
  • 14 november 2009
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
127 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Samenvatting
Deze film gaat over een hele speciale vriendschap tussen een superheteroseksuele en Amsterdamse Simon, en de homofiele tandarts, Camiel. In 1988 verliezen de twee elkaar uit het oog. Als ze elkaar na 14 jaar toevallig tegenkomen, blijkt Simon ongeneeslijk ziek te zijn, doordat hij een hersentumor heeft.
De vriendschap van Simon en Camiel begint in 1988. Simon racet langs de grachten van Amsterdam, totdat er ineens een jongeman op zijn motorkap ligt. ‘’Zo’’, denkt Simon: "die ligt in de kreukels"! Simon doet niet moeilijk, en sleurt het slachtoffer in zijn jeep, en rijdt richting ziekenhuis. Nadat ze naar het ziekenhuis zijn geweest, brengt Simon Camiel, want zo heet hij, naar de coffeeshop, die Simon beheert. In de auto vertrouwt Camiel Simon toe dat hij homo is. Vanaf dat moment zijn Camiel en Simon vrienden, en komt Camiel regelmatig op bezoek in de coffeeshop van Simon. Zo raakt Camiel ook bevriend met de vriendin(nen) van Simon: Ellen en Sharon. Simon handelt ook een beetje in hasj, en heeft hij een strandtent en het nodige in Thailand, waar hij soms wel eens heen gaat.
Simon houdt van avontuur, en zegt altijd wat hij denkt (‘’ Verander jij eens even heel snel in een naakt wijf’’) en hij is geliefd door iedereen. Camiel vergeet zijn studie, en raakt helemaal in de ban van Simon’s leven. Wanneer Simon zijn vrienden meeneemt naar Thailand, maakt Camiel kennis met de kinderen van Simon: Joyce en Nelson; die het gelijk kunnen vinden met Camiel. Op Thailand heeft Simon een paar strandhuisjes staan, die gerund worden door zijn ex. Camiel is erg populair bij de vriendinnen van Simon op Thailand, maar daardoor begaat hij een grote fout. Hij gaat naar bed met de vriendin van Simon:Sharon. Hij heeft te laat door wat hij gedaan heeft, maar verteld het toch aan Simon. Daardoor verslechterde de vriendschapsband.
14 jaar later komen Simon en Camiel elkaar weer tegen in precies dezelfde situatie, d.w.z. dat Camiel weer bijna wordt aan gereden. Camiel wil boos worden tegen de bestuurder van de auto, maar dan ziet hij dat het Simon is. Met zijn muts met OK erop, vertelt Simon doodleuk tegen Camiel dat hij een hersentumor heeft: kanker dus. Camiel is ondertussen gaan samenwonen met zijn nieuwe vriend Bram, maar bedenkt zich dat hij er moet zijn voor Simon. Camiel maakt opnieuw kennis met de kinderen van Simon, die nu bij hem wonen, omdat de moeder van de kinderen in Thailand is verongelukt met een waterscooter. Ondertussen gaat het bergafwaarts met Simon. Hij krijgt van de huisarts een chemo. Als Simon in het ziekenhuis ligt, i.v.m. de chemo, waken zijn vrienden om de beurt bij Simon, zodat hij nooit alleen is. Als zijn chemo is afgelopen, krijgt hij te horen dat de tumor alleen maar groter is geworden, en dat hij niet meer te genezen is, maar hij krijgt wel prednison, een ontstekingremmer. Simon wil nog één keer met zijn vriendenclub naar Thailand, wat ze doen. Daar geeft Camiel aan dat Bram en hij gaan trouwen in April, en Camiel wil dat Simon zijn getuige wordt. Simon accepteert het aanbod. Op de 25e van April trouwt Camiel met Bram. Joy zingt het nummer ‘Morgen ben ik de Bruid’ van Willeke Alberti. Een paar dagen later geeft Simon aan dat hij een euthanasie gaat doen, maar daarvoor moet Camiel een handtekening zetten, wat hij doet. Simon vraagt Camiel om zijn kinderen te adopteren. Even later hoort Camiel dat hij een deel van Simons erfenis krijgt, wat hij afstaat. Even later gaan ze met zijn allen nog naar het strand, wat ze eerder ook altijd deden. Dan komt de arts met de prik voor de euthanasie. Simon gaat op het sterfbed liggen. De arts maakt alles startklaar. Dan gebeurt het. Camiel is dood. Dat is het einde van de film

Inhoudelijke vragen
Thema
A) Het verhaal zou waar gebeurd kunnen zijn. Je kan altijd een homo als vriend hebben, of ernstig ziek zijn. En hoe het is verfilmd. Als je het zo bekijkt, zou je denken dat het een documentaire was.

Personen
A) de hoofdpersonen zijn:
Simon, gespeeld door Cees Geel.
Camiel, gespeeld door Marcel Hensema
Joy, gespeeld door Nadja Hupscher
Nelson, gespeeld door Stijn koomen

B) de belangrijkste bijpersonen zijn:
Marko, gespeeld door Daan Ekkel
Ellen, gespeeld door Eva Duijvestein
Floris, Gespeeld door Johnny de Mol
Sharon, gespeeld door Rifka Lodeizen
Bram, gespeeld door Dirk Zeelenberg
Gwen, gespeeld door Maria Kooistra

C) Simon is een Hasjdealer. Hij heeft een snelle praat en is een humorist. Snelle praat kun je zien aan de zin ‘’ Verander jij eens snel in een bloot wijf’’

Camiel is de verteller van het verhaal. Hij is homo en trouwt in 2002 met een man. Camiel is geïnteresseerd in het leventje van Simon, waarom weet hij zelf ook niet. Dat zie je, doordat hij altijd meegaat met wat Simon doet.

Joy is de dochter van Simon uit een huwelijk met een Thaise. Ze kan het heel goed vinden met Camiel, doordat ze heel vaak praat over haar problemen. Dat zie je in sommige scènes.
Nelson is de zoon van Simon. Net zo stoer als zijn vader. Hij plaagt zijn zus altijd, en is een harde dobber voor Camiel qua contact, maar hij ontdooit langzaam.

Plaats
A) Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, bij de coffeeshop van Simon, in het huis van Simon en Camiel. Ook speelt het zich af in Thailand, bij de strandtent en het strand. Het speelt zich ook af op het strand in Nederland.
B) Ja, als je alleen maar in één kamer blijft, raak je in de war door hoe alle connecties zijn, en hoe het verhaal loopt.

Tijd
A) het verhaal speelt zich in twee tijden af. In 2002, en in 1988. In 1988 ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Later verslechterde hun vriendschap, waardoor ze elkaar niet meer zagen. Maar later, in 2002 ontmoeten ze elkaar weer.
B) De hele film lang hoor je de stem van Camiel die het verhaal vertelt, waardoor je het verhaal beter begrijpt.
C) Nee, doordat het eerst in 2002 afspeelt, en dan door middel van een flashback, in 1988.

Probleem en afloop
A) Dat Simon kanker heeft. Daardoor wil Camiel bij Simon zijn.
B) De film loopt deels goed, deels slecht af. Simon en Camiel zijn weer vrienden, maar Simon gaat wel dood.
C) De film heeft een open einde, omdat je niet ziet hoe het verder afloopt met Simon en de rest.
D) Simon ligt op het sterfbed, met iedereen er om heen, zelfs de papagaai. De arts draait het kraantje open, waardoor het goedje in het lichaam komt van Simon. Hij zegt iedereen gedag, en dan vervaagt de film naar een beeld, met Simon als stuntman. Hij is maar twee keer in zijn leven bang geweest, en dat was, toen hij als stuntman van een waterval moest springen, en nu dat hij doodgaat.

Beelden
De film heeft geen opvallende beelden.

Muziek
A) Hele aparte muziek, wat precies weet ik niet meer, maar het was op zich wel mooi.
B) Ja, dan kun je je alvast een beetje inleven wat er gaat gebeuren.

Titel
Camiel verteld over het leven samen met Simon, hoe en wat. Het gaat over één persoon. Daarom heet de titel ‘Simon’

Eigen mening
De film was erg goed. Ik vond het speciaal hoe Simon(Cees Geel) echt het Amsterdamse dialect kon napraten, en ook durfde om rare woorden te zeggen. Ook Camiel was erg goed, ik vond het goed van hem dat hij een jongen een kus durfde te geven. Dat is erg bijzonder. De muziekkeuze was erg apart. Het was een instrumentale muziekbegeleiding. Het klonk mysterieus, apart. Heb er verder niet veel over te zeggen. De spanning kon je soms wel, soms niet voelen. Veel spanning was er op zich niet veel. Wat ik er verder over kwijt wil is dat er, als de film zelf speelde, dat er meer muziek werd gedraaid op de achtergrond, bijvoorbeeld in de huizen en dergelijke. De decors vond ik erg goed, ik weet niet of het echt was, of ze echt in Thailand waren, maar het zag er goed uit! Ik had de neiging om er over te dagdromen, haha. Ook de kamers en de coffeeshop zagen er heel goed uit, het was erg bijzonder. Ik had nog nooit van deze film gehoord, maar ik wil hem beslist aan mijn ouders laten zien!

REACTIES

E.

E.

bij de samenvatting staat er aan het einde. camiel is dood, maar dat is toch simon?

10 jaar geleden

M.

M.

simon gaat dood ja

9 jaar geleden

A.

A.

Een zeer mooie recensie. Goed werk en ga zo door

Xxx

10 jaar geleden

S.

S.

Een cool boek het is echt een aanrader ongelooflijk fantastisch in Turkije heb je nog niet eens zulke super boeken.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Simon (2004)"