Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Schindler's List (1993)

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 682 woorden
  • 23 oktober 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
7 keer beoordeeld

Algemene gegevens
Regisseur - Steven Spielberg
Jaartal - 1993
Land van herkomst - Verenigde Staten
Hoofdrolspelers
Ben Kingsley
Ralph Fiennes
Caroline Goodall
Jonathan Sagall
Embeth Davidtz
Gezien - Thuis op dvd.
Genre – Tweede Wereldoorlog, drama

Plot
De hoofdpersoon van de film is Oskar Schindler. In de Tweede Wereldoorlog werkt hij voor de nazi`s van Duitsland. In 1939 besluit de man om in de Poolse stad Krakow een fortuin te gaan verdienen. In Krakow wonen echter veel joden die worden onderdrukt door de soldaten. Schindler weet op een slimme manier deze mensen te helpen: hij weet de steun te krijgen van de SS en mag een emailleerfabriek leiden. Alle mensen in zijn fabriek zijn joods en omdat ze op zijn lijst van werknemers staan hoeven ze niet te vrezen voor de nazi`s. Samen met een joodse accountant genaamd Itzhak Stern maakt de fabriek veel winst. Aan het einde van de jodenvervolging heeft Schindler ongeveer 1200 joden gered van een concentratiekamp.

Middelen

Heel opvallend is dat deze film is opgenomen in zwart-wit. Dit draagt heel goed bij aan de sfeer die past bij een periode als de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen en de emoties van de mensen uit die tijd zijn namelijk ook op beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog in zwart-wit. In het begin van de film speelt een stukje in het heden en dat is dan wel weer in kleur opgenomen. Door de film heen duikt af en toe een meisje op in een rood jasje, die helaas op het einde weer wordt teruggezien op een dodenkar in een concentratiekamp. Gewoon alles in de film was heel erg goed nagemaakt zoals bijvoorbeeld de kleding en de huizen eruit zagen in de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog. De film speelt grotendeels in Krakow. De Duitse soldaten die overmatig rondlopen zijn te herkennen aan het hakenkruis op hun uniform.

Zoals bij bijna elke film is de muziek gebruikt als illustratie van de handelingen.

Personages
Oskar Schindler – Deze man was officieel een nazi en hij gaf veel feesten om vrienden te worden met de Duitsers. Hij is getrouwd met Emilie Schindler, maar houdt ondanks dat erg veel van vrouwen. Hij ondergaat een grote verandering, want in het begin van de film haat hij joden en aan het einde probeert hij ze juist te redden van de dood. Hij koopt joden van Goeth, een baas van een concentratiekamp en alle joden die op de werknemerslijst van Schindler staan worden gespaard. Na de oorlog moet Schindler vluchten omdat hij nog steeds een nazi was, maar hij voelt zich schuldig omdat hij het idee heeft dat hij meer mensen had kunnen redden.
Itzak Stern – Deze man is de accountant van Schindler. Samen met Schindler beheert hij de fabriek en tegelijk redt hij dus ook veel joden. Hij is zelf ook joods.
Amon Goeth – Deze man is een SS lid en beheert een concentratiekamp. Hij is een vrouwengek en had elke avond wel een ander. Ook hield hij ervan om mensen zomaar dood te schieten. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men hem veroordeeld tot de doodstraf.

Thematiek
Het meest belangrijke thema van deze film is natuurlijk de jodenvervolging. Daarbij hoort automatisch het subthema Tweede Wereldoorlog. Als doel had Spielberg het zo goed mogelijk verfilmen van het verhaal van Schindler en daarmee veel aandacht vragen voor de jodenvervolging en de wonderbaarlijke manier waarop sommige joden de dood ontliepen.

Boeiende werking
Ik vond het idee van het zwart-wit filmen heel sterk en dat heeft extra bijgedragen aan de indrukwekkende gebeurtenissen van de film. Kort gezegd vond ik de hele film super boeiend en dat is wel uitzonderlijk.


Camerawerk en montage
Heel apart vond ik ten eerste het meisje in het rode jasje. Zij verscheen heel vaak op de achtergrond en ik was hele nieuwsgierig wat er met haar zou gebeuren. Dit is behalve spannend om te volgen ook heel knap montagewerk, aangezien de rest van het beeld in zwart-wit is.
Nog een scène die ik wat gebeurtenis betreft heel diepgaan vond, is het gedeelte waar Goeth vanaf zijn balkon zomaar een paar mensen neerschiet. Het is heel realistisch gemonteerd en dit versterkt de drama van deze scène.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"