Titel van de activiteit: Saving Private Ryan
Waar en wanneer uitgevoed: Minkema College in Woerden op donderdag 28 november 2002
Kunstvorm: Film
Uitvoering individueel/samen: Individueel

Inhoud (Waar ging het over?)

Het verhaal speelt zich af rond juni 1944, WO II. In Saving Private Ryan krijgt kapitein Miller (Tom Hanks) de opdracht om de enige overlevende van de vier Ryan broers, James Ryan (Matt Damon) op te sporen zodat deze naar huis kan. Zijn moeder moet het leed bespaard blijven om al haar zonen te verliezen, zo besluit generaal George C. Marshall. En dat is wat de mannen van Captain Miller dan ook doen: ook zij hebben een moeder, ze hebben er samen wel acht, en begrijpen niets van een missie die het leven van acht man riskeert om dat van een enkele soldaat veilig te stellen. Maar ze moeten wel, want het is een afspraak die ze na moeten komen. Dit blijkt echter niet zo makkelijk; de Ryan is met de eerste paratroepen gedropt nabij St. Mère Eglise, althans dat was het plan, niemand weet waar hij precies is. De film opent met een scène op de begraafplaats van Colleville sur Mer, waar we een Amerikaanse veteraan met zijn familie zien tussen de witte, marmeren kruizen op zoek naar een bepaald graf. De camera zoomt langzaam in op de ogen van de man waarin we het verhaal terug kunnen zien. (Deze man moet de verouderde Ryan voorstellen). Het weer, het landschap en de vijand zijn drie tegenstanders voor kapitein Miller en zijn groep soldaten. De groep die hij zelf uit heeft mogen zoeken; zo zijn daar zijn sergeant (Tom Sizemore), een no-nonsense veteraan waarmee Miller al in Afrika en Italië vocht, een telkens gebeden prevelende scherpschutter van het platte land, een stoere soldaat van Italiaanse afkomst uit Brooklyn, een fanatieke hospitaalsoldaat en een tolk die zo achter zijn schrijfmachine is weggehaald.
Ze komen in een vernield stadje terecht waar Ryan zal zijn en als ze hem daar vinden moeten ze eerst nog vechten tegen de vijand. Als ze dit winnen kapitein Miller neergeschoten. De laatste woorden wat hij tegen James zei waren: ‘Earn this’.

Vorm (Hoe was het werk opgezet of hoe zag het eruit?)

De film werd in de bruggersaula gedraaid. De helft van de aula was afgedekt met een doek, zodat de aula in tweeën werd verdeeld. De film werd op een wit doek tegen de muur afgespeeld.

Functie(s) (wat was vermoedelijk de bedoeling van de maker of uitvoerder?)

De functie van deze film is het weergeven hoe de oorlog was en dat je ondanks alle omstandigheden je wel aan de afspraak moet houden (doorzettingsvermogen).

Historische Context (Hoe is dit werk ontstaan, waar hangt het mee samen?)

Screenwriter Robert Rodat schreef het script naar aanleiding van de hernieuwde interesse omtrent D-day in verband met de vijftigste verjaardag van de geallieerde invasie in Normandië. Hij en producer Mark Gordon gaven het script aan Tom Hanks. Bij toeval kreeg ook Steven Spielberg het script in handen. Spielberg groeide op met oorlogsfilms en regisseerde zelf veel films met de oorlog als achtergrond; 1941, Schindlers List, Empire of the Sun, Raiders of the Lost Ark en Indiana Jones and The Last Crusade. Hanks en Spielberg hadden nog nooit samengewerkt maar konden niet wachten om aan het project te beginnen, alhoewel niemand wist of het een commercieel succes zou worden.

Thema (Past dit werk binnen een bepaald thema en welk verband is er?)

Het thema van deze film is oorlog.

Mijn interpretatie en waardering

Ik vond het erg fascinerend om te zien. Hoe het verhaal is gefilmd is erg goed gedaan. Hoe ze de technieken hebben gebruikt, vind ik echt knap (hoe kan je een bom laten knallen terwijl er een persoon opstaat?). Ze hebben gebruik gemaakt van handcamera’s, vandaar die bewegingen in de film. Ik vind het goed dat ze het zo hebben gedaan, omdat het dan net lijkt dat jij die persoon bent, je voelt je hierdoor meer betrokken in de film. Ik vond het geluid ook erg mooi, de kogelschoten leken langs je heen te schieten

Extra Informatie

Saving private Ryan
Verenigde Staten, 1998
Productie: Steven Spielberg, Ian Bryce, Mark Gordon en Gary Levinsohn
Regie: Steven Spielberg
Scenario: Robert Rodat
Camera: Janusz Kaminski
Art direction: Tom Sanders
Montage: Michael Kahn
Muziek: John Williams
Met: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Jeremy Davies, Vin Diesel, Adam Goldberg, Barry Pepper.
Kleur, 169 minuten
Distributie: UIP

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

tnxs voor je verslag ;) ik hoop dat ik er ook een voldoende op heb :P

16 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast