Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Red Dragon (2002)

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2187 woorden
  • 4 januari 2003
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Reflecteren:

Ik ben naar de film Red dragon geweest. De regisseur van deze film heet Brett Ratner de film is oorspronkelijk gemaakt in 2002. De film duurt 124 minuten. Ik heb deze film gezien in de bioscoop pathè in Groningen.

1. Voor dat ik naar deze film ging verwachte ik dat het een actie film was waar veel geweld in voorkwam. Dat dacht ik omdat ik een klein stukje over de film gelezen had die op de site van pathè stond.

2.

1 2 3 4 5
spannend X
mooi X
geloofwaardig X
fantasierijk X
chaotisch X

3.
1 2 3 4 5 Reden:
Plezier X
Verveling X
Ontroering X
Verwondering X
Eenzaamheid X
Medelijden X
Afschuw X
Rust X

4. Niet van toepassing dit is niet de eerste keer dat ik naar de bioscoop ga.
5. Nee, ik vond de bioscoop altijd al leuk om heen te gaan en dat vind ik nu nog steeds.
6. Ik vond het een leuke en soms spannende film, omdat op het laatst toen die blinde vrouw in dat brandende huis zat het wel spannend werd of ze wel zou ontsnappen. En het moment toen de moordenaar de journalist gegijzeld had en het nog niet duidelijk was of hij hem nou wel of niet ging vermoorden, dat was ook wel spannend. Ook waren er wel enge momenten toen bijvoorbeeld de moordenaar een mes op de keel van het kleine jongetje zette vond ik dat wel eng.
7. Ik zou wel meer films van deze regisseur willen zien, omdat ik vind dat deze regisseur goede films kan maken. In de fragmenten zit namelijk wel spanning.



De filmwijzer:

Vorm:

1. het verhaal speelde zich vooral af in een dorp in Amerika.
2. De hoofdpersonen hadden gewone normale kleren aan, daardoor leek het wel echter. Ze waren ook niet gegrimeerd maar zagen er gewoon als normale burgers uit. Behalve …….. die had heel vreemde tanden. En de moordenaar had een hele grote tatoeage op zijn rug.
3. De locatie en kleding spelen wel een grote rol voor de sfeer in de film. Door de vreemde tanden leek Dr. Hannibal Lecter ook meer op een kannibaal. Want als kannibaal moet je natuurlijk niet op gewone mensen lijken maar moet je er een beetje eng uitzien. Dat zorgt er onder andere voor dat de film een spannende sfeer heeft.
4. In een groot deel van de film speelde de muziek als achtergrond muziek, maar op de spannende momenten, als er bijvoorbeeld iemand vermoord werd of bijna vermoord werd. Dan zorgde de muziek ervoor dat het ook spannend werd en ook van te voren wist dat er een spannend moment aan zat te komen.
5. ???????
6. Het verhaal is tamelijk chronologisch verteld. Wel werd er in het begin van de film eerst in het verleden begonnen. Die informatie die je toen kreeg moest je ook wel weten anders snapte je niet zo veel van de film. Heel af en toe was er een flashback. Ook die waren nodig want op die momenten werd er weer wat informatie opgehaald die ze eerder al verteld hadden maar toen niet belangrijk leken maar dat op dat moment wel bleken te zijn.
7. De scène die mij het meest is bijgebleven is de scène rond het eind van de film. Daarin heeft de moordenaar de blinde vrouw in zijn huis uitgenodigd. Hij is verliefd geworden op die vrouw en zij ook op hem. Maar hij heeft opdracht gekregen om haar te vermoorden. Hij wil dat niet maar gaat het uiteindelijk toch doen. Hij steekt zijn huis in brand. De blinde vrouw herinnert zich nog hoeveel stappen het naar de gang was en hoeveel naar de deur. Zo kan zij toch nog ontsnappen. Cameravoering en montage hebben hierbij een kleine rol gespeeld. Omdat het zo was gefilmd zodat het leek alsof jezelf in dat vuur zat leek het nog enger. In de rest van de film lijkt het ook wel alsof je dat zelf meemaakt maar iets minder dan in deze scène.
8. Deze film kun je indelen bij het genre thriller.


Inhoud:
9. samenvatting:

Een kannibaal genaamd Dr. Hannibal Lecter wordt door Will Graham opgepakt en achter de tralies gezet. Tijden later worden er weer lijken gevonden. Het zijn vrouwen die op een verschrikkelijke manier vermoordt worden. In de ogen worden spiegeltjes gedrukt later blijkt dat dat zo is zodat het net lijkt als of de slachtoffers leven. De ….. probeert de moorden op te lossen, maar komt er niet uit. Ze proberen de hulp in te schakelen van Will Graham, omdat hij Lecter ook te pakken had gekregen en hij dus bekend stond als een van de besten. Hij neemt tegen de wil van zijn vrouw Molly in de taak aan. Hij gaat op bezoek bij de opgesloten Lecter Hij helpt hem met het opsporen van de moordnaar. Dat doet hij omdat hij het beste en zaak op kan lossen als je jezelf in kan denken in de gedachten van de moordenaar en daar weet Lector meer van dan hijzelf. Lector legt hem allemaal theorieën voor waar hij ook echt wat aan heeft.
Francis Dolarhyde werkt bij een fotozaak hij moet allemaal dingen ontwikkelen. In zijn jeugd groeide hij op bij zijn oma die voedde hem heel streng op en zij constant dat hij lelijk was daardoor is hij heel onzeker geworden. Op zijn werk ontmoet hij de blinde vrouw Reba hij blijkt goed met haar op te kunnen schieten. Bij haar hoeft hij niet onzeker over zijn uiterlijk te zijn want zij kan hem toch niet zien. Maar wat zij niet weet is dat hij de moordnaar is. De journalist Freddy Lounds was al betrokken bij deze zaak en had al een exclusief interview. Dolarhyde ontvoerde hem omdat hij waarschijnlijk iets te veel wist en bond hem vast op en stoel en liet hem de tatoeage zien. Daarna vermoorde hij hem en liet het geluid opnemen en stuurde het naar de FBI. Dolarhyde heeft een grote tatoeage op zijn rug van een draak.
Dat is een soort figuur wat hem steeds opdrachten geeft om mensen te vermoorden. Hij volgt de wil van die rode draak ook altijd op. Totdat hij de opdracht krijgt om Reba te vermoorden. Hij smeekt om het niet te hoeven doen. Hij eet een tekening van die draak op maar het helpt allemaal niet. Uiteindelijk nodigt hij haar thuis uit en steekt het huis in brand. Reba kan ondanks dat ze blind is toch ontsnappen. En later blijkt dat Dolarhyde er ook levend vanaf gekomen is. Iedereen is opgelucht en denkt dat ze nu geen last meer zullen hebben van Dolarhyde. Die avond na de brand gaat Josh Graham dat is het zoontje van Will Graham even naar binnen, omdat het Will te lang duurt, gaat hij hem zoeken en vind hem in een kamer samen met Dolarhyde die een mes op zijn keel houd. Will begint net zo te praten als de oma van Dolarhyde vroeger en laat Josh uit angst los. Ze vluchten naar een andere kamer en het blijft verdacht stil. Molly komt ook naar boven en dan roept Will tegen haar dat ze moet gaan liggen zodat ze net een schot van Dolarhyde mist en dan schieten ze Dolarhyde dood. En zo is de film toch nog goed afgelopen.

10. in de film gaat het om het oplossen van de moorden.
11. Lecter: hij zit in de gevangenis omdat hij een kannibaal is hij is gestoord maar kan toch heel goed helpen bij het onderzoek naar de moorden.
Will Graham: is een agent hij heeft Lecter opgepakt en is daarbij zelf bijna dood gegaan. Hij gaat heel ver n het oplossen van de moorden en is daarom ook heel goed. Hij is heel slim en lost uiteindelijk de moord ook op maar had dat niet gekund zonder de hulp van lecter.
Francis Dolarhyde: is de moordenaar hij vind zichzelf lelijk en heeft heel weinig zelfvertrouwen. Hij heeft weinig respect voor anderen anders moor je niet zo verschrikkelijk. Maar hij heeft ook gevoelens voor Reba. Hij wil haar dan ook niet vermoorden zij is namelijk de enige vrouw die hij kan vertrouwen.
Reba: Zij is blind maar kan daar heel goed mee om gaan. Ze wordt uiteindelijk verliefd op Francis Dolarhyde zij is een zorgzame vrouw.

12. het zijn gewone mensen. Ze verdedigen geen standpunt maar ze spelen gewoon hun rol.

13. Ik heb het meest meegeleefd met Reba, omdat zij blind is en daarom is het heel zielig als zij in dat branden huis zit maar niet precies kan zien wat er gebeurd.

Functie:

14. De film is bedoeld om het publiek te amuseren.
15. De regisseur heeft geen middelen

Recensie:

Tweede verfilming van de eerste roman over dr. Hannibal Lekkerbek

Fantastische acteurs in adequate film

Door Hans Beerekamp
Het personage dr. Hannibal Lecter, de psychiater die kannibaal werd en een van de populairste fictieve slechteriken van onze tijd, komt in drie romans van Thomas Harris voor, die in totaal vier keer zijn verfilmd. In het eerste boek, Red Dragon (1981), is hij nog maar een 'gewone' seriemoordenaar in een bijrol, zoals ook bleek in de verfilming Manhunter (1986, in Nederland uitgebracht in 1989). Gespeeld door Brian Cox was Hannibal in die film nog geen kannibaal, maar wel een personificatie van het kwaad, die vanuit zijn cel een FBI-agent in de WAO (William Petersen) hielp een andere psychopaat te vangen. Pas toen Anthony Hopkins de rol overnam, werd Hannibal een superster, in The Silence of the Lambs (1991) en Hannibal (2001). De producent van die laatste film én van Manhunter, Dino de Laurentiis, besloot Red Dragon opnieuw te verfilmen, overigens weer met cameraman Dante Spinotti, maar nu naar een nieuw scenario van Ted Tally (The Silence of the Lambs), dat het plot nu min of meer om de voormalige bijrol drapeert.
Studenten in de filmwetenschappen zouden eens een gedetailleerde vergelijkende analyse van de vier Hannibal-films moeten maken. De laatste is de duurste en de minst interessante van de vier, ook al wordt er door de grootste sterren het best in geacteerd. De vraag hoe dat kan zou wel eens tot een interessant antwoord kunnen leiden. Dan moet ook de dvd van het destijds onderschatte Manhunter in het onderzoek betrokken worden. In een gesprek op de dvd met cameraman Spinotti legt deze uit dat de tatoeage van de rode draak, zoals getekend door William Blake, op de rug van de gezochte moordenaar (Tom Noonan), op het laatste moment door regisseur Michael Mann verwijderd werd, omdat deze 'de innerlijke strijd van het personage trivialiseerde'. Zonde van het mooie licht, vond Spinotti. Gelukkig mag hij zich van regisseur Bratt Ratner nu wel uitleven op de woest beschilderde rug van Ralph Fiennes. Ratner laat hem zelfs nog even met zijn spieren rollen.
Alle vier de Hannibal-films hebben voor- en nadelen. Michael Mann maakte met Manhunter de meest gestileerde, operateske variant; The Silence of the Lambs is nog steeds de beste, onder meer door het weergaloze acteerduel tussen Hannibal en FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster) en omdat het de engste blijft; het ironische scenario van Hannibal (van David Mamet en Steven Zaillian) ziet in de dokter een Übermensch, die meent dat domme mensen het verdienen om te worden opgegeten; en Red Dragon heeft de beste acteurs, kijk maar eens wat Philip Seymour Hoffman van het rolletje van de riooljournalist Freddie Lounds maakt, maar ook Edward Norton als de FBI-man, Harvey Keitel als zijn chef en Emily Watson als de blinde vriendin van de moordenaar zijn heel goed.
De belangrijkste conclusie is dat de auteurtheorie nog steeds opgaat. De eerste drie regisseurs Michael Mann, Jonathan Demme, Ridley Scott zijn auteurs met een herkenbare stijl en visie, die je zou kunnen beschrijven als respectievelijk exuberant, radicaal en hedonistisch. Je kunt er van houden of niet, maar hun handschrift is niet te loochenen.

Brett Ratner (Rush Hour, The Family Man) is een ambachtsman, een verkeersagent, de regisseur-van-dienst. Hij beheert de formule en doet wat producent Dino de Laurentiis hem opdraagt. De kassa zal zeker weer rinkelen (alleen Manhunter was een grote flop), maar niet omdat Red Dragon een goede, oorspronkelijke of inspirerende film zou zijn. Het is een onderhoudende, adequate en geruststellende film, waarin de menseneter al in de openingsscène culinaire wraak neemt op het bestuur van een symfonieorkest met een teleurstellende fluitist. Het is leuk gevonden, maar geen mop die de rillingen over het lijf jaagt. Hannibal is bijna een gezellig monster geworden.

Red Dragon. Regie: Brett Ratner. Met: Anthony Hopkins, Edward Norton, Harvey Keitel, Ralph Fiennes, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman, Mary-Louise Parker. In 100 bioscopen.
6 november 2002 www.nrc.nl

Mijn commentaar hierop:

Ik ben het niet met deze recensie eens. Want vooral op het laatst staat dat Hannibal bijna een gezellig monster is geworden. Dat klopt dus helemaal niet. Lecter zag er helemaal niet gezellig uit en hij gedroeg zich ook niet gezellig. De film wordt ook de hele tijd vergeleken met de andere films. Die vergelijkingen vind ik wat overdreven. Ik vind het wel goed dat deze film weer heel anders is dan de andere, want anders word de film wel heel voorspellend. In het begin van de film zie je ook nog een terugblik waarbij Lecter dus iemand vermoord. Dat vind ik juist wel een goed begin. Je zit zo gelijk in de film en let je ook meteen vanaf het begin op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Red Dragon (2002)"