ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
American History X

De regisseur is Tony Kaye. Hij heeft American History X geregisseerd. De titel kun je verklaren omdat het verslag wat Danny van het schoolhoofd (Sweene) moest maken American History X moest heetten. De hoofdpersonen zijn:
- Derek, hij is een zeer racistische jonge man dien wel een neger kan vermoorden. Dat doet hij dan ook in het begin van de film. Is de gevangenis wordt hij wat rustiger en leert hij dat niet alle negers slecht zijn.
- Danny, hij is een jonge die niet veel voor school over heeft en dus een beetje lui. Het schoolhoofd is ook bang dat hij zijn broer achterna zal gaan als hij er niks aan doet.
- Cameron, hij is de leider van de Nazi beweging, hij laat Derek alles opknappen om zelf buiten schot te blijven, bijvoorbeeld winkel binnenvallen, volgens Cameron is het blanke ras het enige goede ras.
- Sweeny, is een betrokken persoon, hij is de behulpzame directeur. Hij is zwart en totaal niet rascistisch, hij wil helpen, maar stelt wel eisen aan de persoon die geholpen wilt worden. Bijvoorbeeld niet meer met Derek omgaan.
- Seth, hij is een “vriend” van de Familie Vinyard, hij is net als Derek een rassenhater, alleen Derek komt eroverheen, Seth blijft nog altijd tegen negers. Seth is een dikke jongen.
- Lamont, is een zwarte medegevangene samen dingen doen, kleding opvouwen etc. hij is ook degene die de rasenhaat van Derek weet te verminderen.

Het grootste probleem in de film is de rassenhaat van Derek. Hij sleept ook iedereen in zijn haat mee. Het probleem wordt eigenlijk in de gevangenis, op het moment dat hij hoort dat hij juist in der gevangenis de neger is. Hij leert daar een neger goed kennen. En door hem leert hij ook inzien dat niet alle negers slecht zijn.

De plaats waar het zich afspeelt is wel belangrijk omdat er veel negers wonen en dus veel haat is in de ogen van Derel.

Het verhaal wordt in een chronologische volgorde afgespeeld maar wel met flashbacks. Ik denk dat de regisseur hiervoor gekozen heeft omdat anders de film een paar uur langer zou worden. Op deze manier hoeft de regisseur niet de hele geschiedenis te laten zien. En dus maar kleine delen tussendoor.

De vander van Derek en Danny is vermoord door zwarte jongens toen hij aan het brandblussen was. Derek is een nazi, als hij met zijn vriendin in bed ligt komt Danny de kamer binnen om hem te vertellen dat in zijn auto word ingebroken door 2 negers, Derek rent naar buiten en schiet 1 van de 2 dood, de andere moet zijn tanden op de stoeprand zetten, Derek trapt op het hoofd van die neger die hierdoor ook sterft, meteen komt de politie die Derek arresteert. Derek moet naar de gevangenis waar hij 1 van de weinige blanken is, de medegevangenen zien op zijn borst het hakenkruis staan als hij gaat bodybuilden op het dak, ze doen hem echter niks. Derek moet samen met Lamont, een zwarte medegevangene samen dingen doen, kleding opvouwen etc. Lamont is niet bang voor hem en verteld hem: “in prison, i am not a nigger, YOU are” Derek krijgt steeds meer respect voor Lamont en is niet langer kaal maar laat z`n haren groeien. Hij krijgt een steeds hechtere band met Lamont, ze gaan steeds meer met elkaar praten en lachen zelfs met elkaar, als Derek na een aantal jaren vrijkomt wilt hij z`n leven beteren.Danny heeft op school een verslag ingeleverd over “Mein Kampf” van Adolf Hitler, Sweeney vind dat hij dit niet mag doen en dat hij voor de dag erna een verslag moet maken over een ander onderwerp, dit zal een verslag over z`n broer worden. Sweeney is ook de persoon de Derek op het rechte pad brengt. Derek wilt niet langer leven als Nazi en gaat tegen de leider, Cameron Alexander waar op dat moment Dany is, die word omgepraat door Cameron Alexander om ook `n lid te worden van de beweging, zeggen dat hij niet meer voor hem werkt en slaat hem neer. De hele Nazi groep word kwaad op Derek en gaan hem achterna, Derek en Danny vluchten naar een afgelegen terrein waar Derek z`n hele verhaal verteld aan Danny, hierna gaan ze naar huis waar ze van Danny`s kamer alle spullen die iets met rassenhaat van de muur afhalen. Danny schrijft een verslag (genaamd american history X) over hem en zijn broer, als hij die dag op school komt en daar naar de WC gaat draait hij zich om en schiet een negerjongen hem neer, precies op de dag dat hij z`n leven wilde beteren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.