Oorlogswinter (2008)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1184 woorden
  • 23 februari 2009
  • 184 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
184 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Oorlogswinter

1.Algemene gegevens


- Titel: Oorlogswinter
- Regisseur: Martin Koolhoven
- Land: Nederland
- Jaar: 2008
- Filmprijzen: -
- Duur: 103 minuten
- Waar gezien: Bioscoop cinemagnus, schagen
- Wanneer gezien: 29-11-08
- Genre: Oorlog, familie

2. Plot

Michiel is een gewone schooljongen van vijftien jaar oud, hij woont in Nederland op de Veluwe, het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. De vader van Michiel is burgemeester van hun dorp, en wil graag de vrede met de Duitsers bewaren, om zo min mogelijk geweld, en moord te krijgen. Michiel krijgt van Dirk, zijn buurjongen een brief, omdat Dirk de Duitsers wil gaan proberen te pakken met een groep. Als hij het niet overleeft moet Michiel de brief aan Bertus geven. Dirk overleeft het niet, en Michiel opent eerst zelf de brief. Er staat een routebeschrijving in naar een bepaalde plek, als Michiel de beschrijving volgt komt hij uit bij een neergestorte Engelse piloot Jack genaamd, hij is erg gewond. Michiel haalt zijn zus erbij om hem te verzorgen. Na een tijdje komt hij erachter dat Jack een Duitser heeft doodgeschoten, dat wordt niet geaccepteerd door de leider van de Duitse soldaten in dat gebied. Voor straf worden er tien dorpelingen gevangen genomen, totdat degene die de Duitse soldaat neergeschoten heeft toegeeft, maar er wordt niet toegegeven, en de tien mensen worden doodgeschoten, waaronder de vader van Michiel. Oom Ben is ook langsgekomen, hij doet net alsof hij ook tegen de Duitsers is, maar het tegendeel blijkt waar. Wanneer oom Ben Jack zogenaamd veilig naar Engeland wil brengen komt Michiel erachter dat hij voor de Duitsers werkt. Zijn zus brengt Jack veilig naar de overkant van de rivier, om zo naar Engeland terug te kunnen komen. Ze bonden oom Ben vast. Maar hij ontsnapt. Als Michiel hem in het bos ziet schiet hij zijn oom dood.

3. Middelen

Het verhaal speelt zich af in Nederland op de Veluwe. Het dorp waar de familie woont is het enige gebied wat je te zien krijgt. Ook het bos dat bij het dorp ligt is van belang, omdat daar de Engelse piloot verstopt is. Die plek levert een gespannen sfeer op.

De belichting is niet erg van belang geweest, er zijn veel buitenshots met sneeuw.
De hoofdrolspelers zijn gekleed zoals de mensen er ook echt rond 1944 uitzagen. De vader van Michiel die burgemeester is ziet er ook echt heel netjes uit. En de armere dorpsbewoners zijn wat slordiger gekleed. De grime was niet erg opvallend. Het is heel naturel gebleven.
De muziek was vooral aanwezig als het spannend werd, maar was vooral als achtergrond muziek bedoeld. Er waren niet veel speciale geluidseffecten, de muzieksoorten verschilden wel per scène.

4. Personages

Michiel, een vijftienjarige jongen die fel tegen de Duitsers is, zijn vader moet hem af en toe een beetje temmen, wat hij niet erg op prijs stelt. Hij moet zich van zijn ouders buiten alles dat met de Duitsers te maken heeft houden. Maar dat gebeurt niet.

Jack, een Engelse piloot die is neergestort, en erg gewond is geraakt. Hij ligt in het bos verstopt in een gegraven kuil. Hij moet zo snel mogelijk terug naar Engeland, maar zo makkelijk is dat niet gegaan.

Oom ben, de broer van de vader van Michiel. Hij doet alsof hij tegen de Duitsers is, maar het tegendeel blijkt. Hij werkt voor de Duitsers en probeert informatie te krijgen via zijn broer en zijn familie.

Erica, is de zus van Michiel, ze werkt samen met haar moeder als zuster. Ze krijgt tijdens de film een relatie met Jack.

Johan, de vader van Michiel, is de burgemeester van het dorp. Hij moet naar de Duitsers luisteren, en probeert ze ook te vriend te houden. Wanneer er een Duitse soldaat wordt vermoord wordt hij doodgeschoten.

Je krijgt informatie over de hoofdpersonen doordat het verhaal afspeelt. En via de andere spelers.
De tijd wordt door hen heel duidelijk vertegenwoordigt. Dat komt doordat het verhaal zich in de oorlog afspeelt. Ook als je niet wist dat het verhaal zich rond 1944 afspeelt, kom je daar vanzelf achter.


5. Thematiek en interpretatie

Het belangrijkste thema van deze film is oorlog, daar draait het hele verhaal om. De regisseur zou misschien de bedoeling hebben gehad om een beeld te geven van hoe het is in de tweede wereld oorlog bij ons aan toe ging. Het is een verfilming van het boek “Oorlogswinter” van Jan Terlouw. Ik denk dat de film aardig overeenstemt met het boek. Dat weet ik van andere, want zelf heb ik het boek nooit gelezen.

6. Boeiende werking

Het boeide me heel erg in deze film dat je in de oorlog helemaal geen zekerheid hebt, een familielid van je kan zomaar worden opgepakt. Er gebeuren vreselijke dingen. En sommige gedachten van mensen zijn zo vreselijk gruwelijk. Het is een film die je erg laat nadenken over de tweede wereldoorlog. En het beeld dat wordt opgeroepen is niet erg positief tegenover de Duitsers.
De middelen die de regisseur vooral heeft gebruikt zijn het spelen met de gevoelens van het publiek. Je wordt eerst ingeleid in de familie. Zodat je die een beetje leert kennen. En ook respect voor de familie krijgt. Vervolgens is het daardoor een extra klap voor het publiek dat de vader van Michiel wordt doodgeschoten.

7. Camerawerk en montage

De scènes die mij het meeste zijn bijgebleven, is er eigenlijk maar één. Dat is de scene dat de vader van Michiel bijna wordt doodgeschoten, en Michiel dat nieuws hoort. Hij springt op zijn fiets naar het pleintje toe waar de moordpartij zal worden uitgevoerd. Het is heel mooi gefilmd, en het beeld dat je te zien krijgt springt steeds over tussen Michiel die zo snel als hij kan fietst naar het plein, en zijn vader die op de kogel wacht… Het is secondewerk, en komt net niet goed uit. Als Michiel aankomt en hij wordt tegengehouden door een soldaat valt zijn vader dood neer.

8. Recensie

Ik vind het een hele pakkende film, die je gezien moet hebben. De regisseur is sublieme geslaagd in het neerzetten van een beeld over de tweede wereldoorlog. De film is redelijk geloofwaardig neergezet, en dat helpt je wel om je meer in te kunnen leven in de film. De enige opmerking die ik over de film kan maken is dat Michiel wel heel veel geluk heeft in het uitvoeren van zijn reddingsacties en dergelijke. Dat kan wel wat ongeloofwaardig overkomen. De hoofdrolspelers waren zeer geschikt voor hun rollen. Michiel is echt een ondeugend jongetje, met een moeder die de broek aan heeft. En een wat serieuzere zus. De rollen zijn heel erg goed gespeeld. Ook op de kleding en grime heb ik geen opmerkingen. Het viel niet op, was neutraal, en dat past heel erg goed bij de film. Volgens de recensie die ik heb gelezen op www.filmtotaal.nl staat dat Michiel wel erg snel volwassen wordt in de film, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Maar ik snap wel wat de recercent er mee heeft bedoeld. Ook de score van de recensie op internet is vier van de vijf sterren. Ik zou de film echter beoordelen met een negen. Rekening houdend met het feit dat het een Nederlandse film is.

REACTIES

D.

D.

ik vind dit een goed verslag

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter (2008)"