Filmverslag Oorlogswinter
- Algemene Gegevens:

- Titel: Oorlogswinter
- Regisseur: Martin Koolhoven
- Land: Nederland
- Jaar: 2008
- Filmprijzen: -
- Duur: 103 minuten
- Waar gezien: Bioscoop Calypso
- Wanneer gezien: 29-11-08
- Genre: Oorlogsfilm, de film gaat over de 2e wereldoorlog.

- Beschouwing
Ik heb het boek Oorlogswinter gelezen in de 1e voor een boekverslag, dus ik wilde de film wel eens zien. Ook gingen we voor de verjaardag van een kennis met de hele familie en die kennis naar de film en toen hebben we deze gekozen.
Omdat ik het boek dus al heb gelezen wist al ongeveer wat is kon verwachten qua verhaal. Maar ik vroeg me wel af of je van het boek echt een goede film kon maken waar ook wel veel mensen naar toe willen. Dus ik had ook zo mijn twijfels. Achteraf vond ik het toch wel een goede film. Alleen was het verhaal moeilijk te volgen. Mensen die het boek niet hebben gelezen of de oude TV serie niet hebben gezien zullen daarom moeite hebben met de film begrijpen.


Het doel van de film is amuseren maar ook informeren. Je komt tijdens de film veel te weten over hoe het er aan toe ging in een klein dorpje tijdens de 2e wereldoorlog.
Ik vond het een mooie en ook wel een beetje ontroerende film. Als hij afgelopen is blijf je er toch nog lang aan denken. Ook is het een leerzame film.
Ik vind het genre ook leuk. Ik interesseer me sowieso in oorlogsfilmen en heb er al meerdere gezien. Uiteraard zou ik er nog wel een willen zien. Of ik meer films van deze regisseur wil zien kan ik niet echt zeggen. Ik let meestal niet zo op de regisseur maar ik vond de regie over het algemeen wel goed.
Het verhaal speelt zich af in het dorp en in het bos. Het dorp is wel een typerende locatie, je kunt zo bijvoorbeeld zien wanneer de film zich afspeelde, dus dat hij ongeveer rond 1945 afspeelde. Ook aan de hoofdpersonen kun je dat zien. Ze zijn gekleed in ouderwetse kleren, meestal een beetje slobberig. Vooral bruine- en wollen kleren. Hierdoor krijg je wel echt het gevoel van vroeger en zie je ook dat de meeste mensen best wel arm waren. De kleren hebben dus een grote invloed in de sfeer. Als de kleren anders waren geweest, uit een andere tijd dan zouden de sfeer waarschijnlijk heel anders zijn geweest. Dan zou het een heel ander gevoel hebben opgeroepen. Maar dat is meestal wel met de kleding.
Ook de muziek bepaald de sfeer sterk. Maar dan meer de gevoelens sfeer. Dus de muziek roept bepaalde gevoelens bij je op zoals droevigheid. Er komt vooral spannende muziek voor, zoals bij een achtervolging en droevige muziek, als er mensen doodgaan en in dat soort situaties. De muziek heeft wel een belangrijke rol. Het roept nog extra gevoelens bij je op. Als er geen muziek bij zou zitten zou de film minder spannend en sentimenteel zijn.
Er wordt vooral gebruik gemaakt van een groot totaal kader, en een totaal kader. Vaak is het belangrijk dat je ook de omgeving ziet, zodat je alles goed kunt volgen. Ook worden er medium close-ups gebruikt als er mensen aan het woord zijn. Maar close-ups en extreme close-ups komen er niet in voor. De camera wordt meestal op de schouder meegedragen, dus in hand-held. Hierdoor beweegt het beeld veel en dat is soms wel vervelend. Ook rijdt de camera op een rails of wagen mee als ze bijvoorbeeld in een achtervolging zitten. Dus in de dolly stand.


Er zijn veel beeldwisselingen per minuut. Om de 10 seconden (denk ik) wordt er wel gewisseld van camera. Je krijgt dus van alle scènes veel shots te zien.
- Korte samenvatting:
Michiel is een jongen van 15 jaar. Hij woont op de Veluwe in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Michiel krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor van de Duitsers gaan overvallen. Als dit mislukt, moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar Michiel besluit zelf de brief te openen.. In de brief staat dat er een Engelse piloot is neergestort en in het bos is ondergedoken. Deze piloot heet Jack en is gewond. Michiel moet hem nu verzorgen. Later komt hij er achter dat Jack een Duitser in het bos heeft doodgeschoten. Dan worden er tien mannen uit het dorp gevangen genomen door de Duitsers. Ze worden pas vrij gelaten als degene die de Duitser doodgeschoten heeft zich komt melden. Omdat niemand dat doet worden vijf van de tien mannen doodgeschoten, waaronder de vader van Michiel. Hij neemt zijn zus Erica mee naar Jack omdat die nog steeds gewond is. Zijn zus is namelijk verpleegster en zij kan de piloot verzorgen. Ook informeert hij zijn oom Ben. Hij wordt oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie Van Beusekom. Michiel vertrouwd oom Ben de hele tijd maar aan het eind van de film blijkt oom Ben een verrader te zijn. Als oom Ben Jack zogenaamd veilig naar Engeland wil brengen komt Michiel erachter dat Ben voor de Duitsers werkt. Hij kan oom Ben nog net tegenhouden. Zijn zus breng Jack nu veilig naar de overkant van de rivier naar Zwolle.
Als oom Ben probeert te vluchten schiet Michiel hem dood.
- Personages:
Michiel:
Michiel is een jongen van 15. Hij is verstandig en best wel volwassen. Wel vindt hij zichzelf heel wat en speelt hij graag de baas. Daarom is hij soms ook koppig. Maar dat komt ook wel eens goed uit.
Met Michiel heb ik het meest meegeleefd.. Dat komt doordat je eigenlijk omdat je alleen maar hem volgt in de film en dat je over hem ook veel komt te weten. Over de andere personages kom je bijna niks te weten.
Erica:
Erica is de zus van Michiel. Zij is verpleegster en kan Jacks wond genezen. Aan het eind krijgt ze een relatie met Jack. Over haar karakter krijg je bijna niks te weten.
Jack:
Jack is een Engelse piloot die is gecrasht in het bos. Hij is een opvliegerig type die graag scheld. Verder krijg je ook niet echt veel over hem te weten. De enige in de film waarvan je ook echt het karakter volgt is ook Michiel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

oorlogswinter!

9 jaar geleden

M.

M.

De samenvatting is wel een beetje vaag.. Misschien wat je niet de hele tijd grote stukken overslaan en plotseling naar andere gebeurtenissen overgaan.

9 jaar geleden

L.

L.

ik vind het wel een goeie duidelijke samenvatting dankjewel, ik kan hem duidelijk goed gebruiken

9 jaar geleden

I.

I.

het gaat eigenlijk maar over 1 deel, je vertelt de details niet echt...
ik ga hem niet gebruiken in ieder geval

8 jaar geleden

Martine

Martine

Ik moet een korte samenvatting maken van het boek Oorlogswinter en kan deze goed gebruiken!

8 jaar geleden

J.

J.

Voor een samenvatting van ongeveer 200 woorden vind ik dit prima om te gebruiken :) Dank je wel!!!

8 jaar geleden

A.

A.

Goede personages

8 jaar geleden

I.

I.

@iemand, als je het zo goed weet, waarom maak je dan niet je eigen verslag

8 jaar geleden

T.

T.

Het is echt een leuke film

8 jaar geleden

N.

N.

joww bedankt man. ik heb heel veel aan dit verslag, goeie personages

8 jaar geleden

E.

E.

Wel oke. Alleen tip: de volgorde is niet helemaal oke :$ Personages en algemene info wel hoor~!

8 jaar geleden

J.

J.

Ik heb de korte samenvatting goed gemaakt, ik heb er echt veel aan gehad, kost me weer een half uur minder werk :D

7 jaar geleden

F.

F.

Er zijn meer personages zoals: de vader van Michiel, oom Ben enz.

7 jaar geleden

A.

A.

bedankt brooooooooooo een 8 haha

7 jaar geleden

M.

M.

wat een leuk boek

5 jaar geleden

T.

T.

so wat een een boek verslag nket normaal Get Rekt M8

4 jaar geleden

Y.

Y.

het is geen aanvulling maar een vraag...: in de film worden een paar scenes in slow motion gefilmd , welke scenes en waarom juist daar?

3 jaar geleden

T.

T.

zeer leuke film hebben we met midelbaareschool geken in heerlen met nieuwe thermen en moesten daarna er een werkstuk over maken voor nederland

3 jaar geleden

L.

L.

ik moet hier een filmverslag van maken voor school

3 jaar geleden

I.

I.

Ik heb trek in een banaan.

2 jaar geleden

A.

A.

vind het een hele mooie sammevatting

2 jaar geleden

@appelsap

@appelsap

ik heb zi nin kaas

1 jaar geleden