Nynke (2001)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1076 woorden
  • 29 oktober 2001
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
30 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Algemene gegevens

Titel: Nynke
Regisseur: Pieter Verhoeff
Jaartal: 2001
Land van herkomst: Nederland

Hoofdrolspelers:- Monic Hendrickx - Jeroen Willems - Peter Tuinman - Rient Gratama - Carine Crutzen

Ik heb de film in de Pathé bioscoop gezien in Groningen.

Genre: Historische liefdesgeschiedenis

2. Plot

'NYNKE' is een liefdesgeschiedenis over een vrouw, de beroemde kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum, die er een half leven over gedaan heeft om uit de schaduw van haar man, de staatsman en dichter Pieter Jelles Troelstra, te komen. Een film over een vrouw die haar plaats in de wereld zoekt, over het conflict tussen moederschap en ambitie, tussen liefde en onafhankelijkheid. 'NYNKE' gaat over een vrouw, Sjoukje Bokma de Boer, die droomt van een bijzonder leven met een bijzondere man. Het huwelijk met dichter, advocaat Pieter Jelles Troelstra lijkt de vervulling van die droom. Zij houden beiden van literatuur, poëzie en Friese cultuur en zij denkt een man getroffen te hebben die haar als gelijkwaardig beschouwt en behandelt. Maar het gaat anders.Pieter Jelles Troelstra raakt, al in het begin van hun huwelijk, in de ban van het socialisme. Van het samenwerken op het gebied van literatuur en dichtkunst komt niets meer terecht. Sjoukje wordt gedwongen in de rol van moeder-de-vrouw. Ze raakt in een isolement en na de geboorte van haar tweede kind krijgt ze een zenuwinzinking. Ze doet alles om een goede moeder en steun en toeverlaat voor haar 'strijdende' echtgenoot te zijn.Maar die zelfopofferende houding wreekt zich. Hoe meer ze zich inzet, hoe meer ze van zichzelf vervreemdt. Twee ambitieuze vrouwen uit de SDAP, die ze via Pieter Jelles heeft leren kennen, zetten haar aan om toch weer te gaan schrijven, wat leidt tot het nog steeds beroemde kinderboek 'Afke's Tiental'. Ironisch-tragisch is dat 'Afke's Tiental', een ode aan een zichzelf opofferende, nooit klagende moeder, uitkomt op het moment dat Sjoukje haar kinderen op de trein zet naar 'Landerziehungsheime' in Duitsland...

Bron: http://www.pathe.nl

3. Middelen

De film speelt zich af op verschillende plaatsen, namelijk in Leeuwarden, ( daar woont Sjoukje eerst met Pieter Jelles en daar woont de vader van Pieter Jelles) Nes, ( daar woont de vader van Sjoukje) Utrecht ( Daarheen verhuist het gezin Troelstra)

De sfeer van de film wordt bepaald door vooral de achtergrond, de figuranten en de kleding.

De kleding was ouderwets, van aan het eind van de 18e eeuw. De mannen droegen bijna allemaal een pak en de vrouwen ouderwetse jurken. Het speelde zich af in de hogere klasse. De kapsels maakten dit ook duidelijk.

Er werd wel gebruik gemaakt van muziek, maar het was niet speciaal gemaakt voor de film en het diende alleen als achtergrond en had geen opvallende rol in de film. Er waren ook geen speciale geluidseffecten.

4. Personages

Hoofdpersonen: Nynke van Hichtum alias Sjoukje Bokma de
Boer is een ambitieuze jonge vrouw die veel van schrijven houd. Haar man drijft haar soms wanhoop. Ze is heel gevoelig en maakt zich overal druk om.

Pieter Jelles Troelstra is een dichter, advocaat en socialistisch volksmenner. Hij is ambitieus en probeert van iedereen aandacht te krijgen. De vader van Pieter Jelles Troelstra is een barse strenge man die niets van de socialistische ideeën van zijn zoon.

De vader van Sjoukje is een zachtaardige, liefhebbende vader die zijn dochter probeert te helpen en te begrijpen.

Je krijgt informatie over de hoofdpersonen door wat er gezegd word door anderen en bij Sjoukje ook wat ze denkt.

De hoofdpersonen vertegenwoordigen de tijd waarin het verhaal speelt door het kapsel, de kleding en de manier hoe men met elkaar omgaat. Ook door de paard en wagens word duidelijk dat dit speelt aan het eind van de 18e eeuw.

5. Thematiek en interpretatie

Thema: Liefde, wanhoop ( van Sjoukje)

De bedoeling die de regisseur had met de film is het leven van de schrijfster Nynke van Hichtum uit te beelden.

De film is geen verfilming van een boek, maar van het leven van een schrijfster.

6. Boeiende werking

Ik vond het begin van de film niet zo boeiend, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat, ging ik heel erg meeleven met Nynke en wilde ik graag weten hoe het verhaal afliep.

Ik vond het boeiend om te zien hoe die mensen leefden in die tijd, hoe ze er uitzagen en ook de figuranten en de achtergrond vond de moeite waard om extra op te letten.

Ik vond het begin niet boeiend, toen ik net in de bioscoopzaal zat dacht ik zoiets als “wat is dit nou weer voor stomme film” Maar na een tijdje zat ik echt geboeid te kijken.

De regisseur heeft het volgens mij gewoon het leven verfilmd zoals het was, alleen hij heeft het misschien iets overdreven. Ik denk dat omdat hij het iets heeft overdreven, het verhaal zelf, dat het daarom boeiend is geworden.

7. Camerawerk en montage

Er is mij één scène speciaal bijgebleven, en dat is een scène die zich in het begin van de film afspeelt. Het gaat over dat Sjoukje (Nynke) naar het huis van hun dienstmeid Hiltsje gaat. Het is een heel arm gezin met tien kinderen en hun omstandigheden zijn heel slecht. Toch blijft Hiltsjes moeder altijd lachen en klaagt nooit! Dit vind Sjoukje heel bijzonder en ze wenste dat zij zich zo bij alles kon neerleggen. Het is best gek om te zien dat iemand van de hogere stand (Want dat speelt een grote rol in de film) met sieraden, juwelen en een mooie jurk tussen die chaos van kinderen en stoffigheid staat. Dat vind ik een mooi gefilmde scène.

Want ik ook een mooie scène vond die mij aansprak en die mij is bijgebleven is de scène waarin zij van haar vriendin te horen krijgt dat de psychische ziekte die zij heeft ongeneselijk is en dat haar man Pieter Jelles dat aan iedereen heeft verteld, behalve aan haar. Zij is eerst verbaast, en daarna heel boos en verbitterd tegenover haar man. In deze scène voel je bijna zelf de woede die zij voelt, de onrecht die haar man haar heeft aangedaan.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Want ik ook een mooie scène vond die mij aansprak en die mij is bijgebleven is de scène waarin zij van haar vriendin te horen krijgt dat de psychische ziekte die zij heeft ongeneselijk is en dat haar man Pieter Jelles dat aan iedereen heeft verteld, behalve aan haar. Zij is eerst verbaast, en daarna heel boos en verbitterd tegenover haar man. In deze scène voel je bijna zelf de woede die zij voelt, de onrecht die haar man haar heeft aangedaan.

De montage bij deze scènes is heel goed gedaan, vind ik. De ene keer is het gefilmd vanuit het oogpunt van Sjoukje, en de andere keer weer over het totaal, maar precies op de goede manier. Zodra je je afvraagt, “goh, hoe zou Sjoukje daar op reageren?” ,dan krijg je haar gezicht te zien, en kan je daar van afleiden wat haar mening is. Het is vooral heel logisch gefilmd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nynke (2001)"