Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mississippi Burning (1988)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 833 woorden
  • 12 februari 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Informatie over de film:
Film: The Mississippi Burning.
Jaar: 1988
Land: Verenigde Staten.
Genre: Misdaad, Drama
Duur: 128 minuten.
Regisseur: Alan Parker
Schrijvers: Script: Chris Gerolmo; Muziek: Trevor Jones

Belangrijke Acteurs: Gene Hackman (Agent Anderson), Willem Dafoe (Agent Ward), Frances McDormand (Mrs. Pell), Brad Dourif (Deputy Clinton Pell), Roland Lee Ermey (Mayor Tilman), Gailard Sartain (Sheriff Ray Stuckey), Stephen Tobolowsky (Clayton Townley), Michael Rooker (Frank Bailey), Pruitt Taylor Vince (Lester Cowans), Kevin Dunn (Agent Bird),

Overige acteurs: Frankie R. Faison (Eulogist), Tom Mason (Judge), Geoffrey Nauffts (Goatee), Park Overall (Connie), Darius McCrary (Aaron Williams), Mark Jeffery Miller (Fire bomber), Ed Geldart (Fire bomber), Tobin Bell (Agent Stokes), Rick Washburne (Agent Brodsky)


De Film Mississippi Burning:
Mississippi, 1964. Drie mensenrechten activisten worden op gruwelijke wijze vermoord. Reden genoeg voor onderzoek. Twee FBI agenten, de jonge Ward (William Dafoe) en de wat oudere, doorgewinterde Anderson (Gene Hackman), merken al snel dat ze niet welkom zijn in het stadje. Hoe meer bewijzen er naar boven komen, hoe meer huizen als waarschuwing in brand worden gestoken.

Lange Samenvatting:
Mississippi 1964. De film begint op een avond in de staat Mississippi, in een rijdende auto zitten 3 mensenrechten activisten: 2 joden en een neger. Ze rijden op een verlaten weg, waar geen hond komt, maar na een tijdje merken ze dat ze achtervolgd worden. Eerst doen ze gewoon of er niks aan de hand is, maar opeens begint die auto achter hen tegen hun auto te botsen. Dan hebben ze door dat ze gevolgd worden door mensen van de Ku Klux Klan. Ze moeten aan de kant stil gaan staan. Ze zijn doodsbang, maar uiteindelijk besluiten ze om te luisteren, omdat er een politieauto bij is. De politieagenten zijn echter niet van plan om ze te helpen. De 3 mannen worden vermoord en verstopt.
De FBI wordt ingeschakeld om de 3 vermisten op te sporen. Mr. Ward en Mr. Anderson, komen uit het noorden, zij zijn de 2 FBI agenten die deze zaak krijgen. En hebben beide een ander karakter dat zie je later ook erg terug in de film.
Ze gaan naar Mississippi en merken al snel dat hier een duidelijk rassenverschil is. Zo krijgen de negroïden mensen slechtere faciliteiten vergeleken de blanken, en worden ze met de nek aangekeken. Dit is ook zo in een plaatselijk restaurant. De FBI agenten besluiten om eens mensen te gaan ondervragen. In het restaurant aangekomen zien ze heel veel blanke mensen zitten en aan slechts 1 tafel een paar negroïden mannen. Ward besluit de negroïden mannen te ondervragen. Dit had hij beter niet kunnen doen, iedereen in het restaurant ziet het en de avond na het “incident” is de huis van de negroïde man afgebrand. De FBI agenten krijgen steeds meer het gevoel dat ze in Mississippi niet welkom zijn. De mensen daar vinden dat ze de stad met rust moeten laten en dat de rest van het land gewoon jaloers is dat hier nog wel zo’n verschil in ras is en in de rest van het land niet. De mensen in Mississippi zijn erg trots op hun manier van met negroïden mensen omgaan.
De FBI kan maar moeilijk aan informatie komen, omdat de blanken mensen niets willen zeggen en omdat de negroïden mensen bang zijn om informatie te verschaffen, omdat ze zo hun bezittingen op het spel zetten (alles wordt namelijk meteen afgebrand).
Uiteindelijk wordt de auto, waar die 3 mensen in zaten, gevonden in het moeras. De lichamen zijn echter spoorloos. De wanhopige Ward laat steeds meer agenten komen om zo het hele moeras te doorzoeken, helaas is dit geen succes.
Ondertussen blijft de Ku Klux Klan bezig met het verbranden van huizen en het opblazen van kerken waar veel negroïden mensen komen. Veel negroiden mensen worden geslagen en er wordt er zelfs eentje opgehangen. Anderson vindt de aanpak van Ward maar niks en besluit zich onder de mensen te begeven. Zo komt hij langzaam maar zeker aan meer informatie. Hij kan het vooral goed vinden met een kapster. De kapster is de vrouw van een sheriff die te maken heeft met de moord op de 3 mensenrechten activisten. Hij krijgt een soort relatie met haar en langzaam maar zeker verteld ze hem steeds meer. Dit moet ze, nadat de Klu Klux Klan leden er achter zijn gekomen dat ze haar mond voorbij heeft gepraat, bekopen met een stevige afranseling. Anderson weet Ward te overtuigen dat zijn manier van aanpak beter is en zo gaan ze een andere strategie gebruiken om de daders op te sporen en bewijs tegen ze te verzamelen. Dit werkt. D.m.v. listige plannen kunnen ze de een na de ander oppakken.
Er wordt steeds meer bewijs gevonden en als klap op de vuurpijl worden de lichamen van de 3 vermisten mannen gevonden. Een tijdje later zijn de hoorzittingen. De daders (waaronder, politieagenten en de burgemeester) worden schuldig bevonden en krijgen celstraf. Opvallend is, is dat dit hoogstens maar 10 jaar is. De rechters zijn dus erg mild in hun bestraffing, maar dit zal waarschijnlijk komen omdat het om blanken criminelen gaat…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mississippi Burning (1988)"