Minoes (2001)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1738 woorden
  • 8 december 2001
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
45 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Algemene gegevens Titel: Minoes
Naam regisseur: Vincent Bal
Jaartal: 2001
Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Theo Maassen als Tibbe de journalist en Carice van Houten als Minoes.

Waar heb je de film gezien: in bioscoop ‘t Saentje in Zaandam.

Kun je de film in een bepaald grondgenre indelen: Minoes is een jeugd- en familiefilm die je kunt indelen bij komedie, en op het internet was de film als drama ingedeeld.

2. Plot Het verhaal speelt zich af in het Nederlandse stadje Killendoorn. Journalist Tibbe werkt bij de Killendoornse Courant. Door zijn verlegenheid lukt het hem niet om goede en interessante krantenberichten te maken. Als hij op een dag uit zijn werk komt en net te horen heeft gekregen dat hij voor de volgende dag met een goed artikel moet komen omdat hij anders ontslagen wordt, ziet hij een juffrouw in een boom zitten. Hij helpt haar uit de boom. Als hij zich omdraait om iets aan haar te vragen, is de juffrouw alweer verdwenen. Hij was net van plan om dit misschien te gaan gebruiken voor zijn krantenartikel. Als hij later op zijn kamer komt, treft hij dezelfde vrouw aan op zijn kamer, als die ‘s middags uit een boom heeft gehaald. Deze eigenaardige juffrouw, juffrouw Minoes, beweert dat zij een kat is geweest. Zij vertelt dat dit gebeurd is toen ze aan een chemisch vat, afkomstig van de deodorantfabriek, heeft gelikt. Ook beweert Minoes dat zij nu nog met katten kan praten. In ruil voor informatie mag Minoes bij Tibbe overnachten (in een kartonnen doos in de hoek) en eten (vis). Het gaat steeds beter met de carrière, omdat Minoes steeds nieuwtjes van andere katten hoort, via de kattenpersdienst. Het gaat weer mis als Tibbe met slechte berichten over meneer Ellemeet komt. Meneer Ellemeet is de directeur van de deodorantfabriek, de weldoener van de stad en de voorzitter van de vereniging van dierenvrienden, maar in werkelijkheid is hij helemaal geen dierenvriend en een weldoener. Ellemeet heeft zelfs een pesthekel aan katten. Niemand in Killendoorn gelooft in de berichten van Tibbe. Ook wordt hij ontslagen omdat zijn baas hem niet gelooft en omdat Tibbe geen bewijs heeft. Hij kan natuurlijk niet vertellen dat hij het van de kattenpersdienst heeft, want dan zou iedereen hem recht in zijn gezicht uitlachen. Samen met Bibi, het dochtertje van de huisbaas, en de buurtkatten verzint Minoes een plan om Tibbe te helpen. Tibbe weet hier niets van af. Uiteindelijk hebben ze bewijs tegen Ellemeet. Tibbe krijgt dus dankzij Bibi, Minoes en de andere buurtkatten gelijk. Tibbe is meteen een held, krijgt zijn baan terug en Ellemeet wordt opgepakt. Minoes krijgt de kans van haar zuster om weer kat te worden, maar dit wil zij niet. Op het laatst trouwt Minoes met Tibbe.

In het verhaal zijn er conflicten tussen Tibbe en de buurtbewoners over zijn berichten over Ellemeet en tussen Tibbe en Minoes, omdat hij haar informatie over Ellemeet eerst niet wil gebruiken.

3. Middelen Locaties: het verhaal speelt zich af in Killendoorn op daken, bij Tibbe thuis, bij Tibbe op het werk, bij Ellemeet thuis, op het stadsplein, bij Bibi in de gymzaal, in de straten van Killendoorn, in de Deodorantfabriek en nog een paar. De daken zorgden voor een bepaald sfeertje door de rokende schoorstenen. De straten zorgden voor een gezellig beeld.

Op de daken was de belichting een beetje schemerig, dat zorgde voor een knus effect. Op Tibbes kamer was het op de goede manier belicht. Niet te licht en niet te donker. Dat gaf een realistisch beeld.

De hoofdrolspelers hadden geen opvallende kleding en waren ook niet opvallend gegrimeerd. Alleen had Minoes de hele film door hetzelfde groene pakje aan en haar nagels waren redelijk lang en groen gelakt. Ellemeet die zag er door hoe hij zich kleedde wel gluiperig uit.

In de film werd gebruik gemaakt van muziek. Op spannende momenten was de muziek harder en donkerder. Op leuke momenten was de muziek ook weer gezelliger. De muziek diende alleen als achtergrondmuziek.

Er werden geluidseffecten gebruikt. Bijvoorbeeld een deur die dichtvalt, voetstappen, een slippende auto en een geweerschot. Al dit soort geluiden waren een beetje overdreven, maar dus wel duidelijk, net zo als Ellemeet bijvoorbeeld een kat wegschopt, dat hoor je overduidelijk.

4. Personages De belangrijkste hoofdpersonen in de film zijn Minoes, Tibbe en Ellemeet. Minoes is ooit een poes geweest. Van buiten is ze een mens, maar van binnen een kat. Ze heeft veel katse gedragingen. Tibbe is een verlegen journalist. Hij wil goede stukjes voor in de krant schrijven, maar omdat hij verlegen is, durft hij op niemand af te stappen. Meneer Ellemeet is de baas van de deodorantfabriek, de ‘weldoener’ van de stad en voorzitter van de vereniging van de ‘dierenvrienden’. Ellemeet is de slechterik van de film. Hij doet zich aardig voor totdat de mensen uit Killendoorn erachter komen hoe hij werkelijk is.

Ik kreeg informatie over de hoofdpersonen in de loop van de film. In het voorstukje zag je dat Minoes een poes was en dat er iets met haar gebeurde. Even later zag je dat ze in een mens was veranderd. Over de andere personen blijkt uit het verhaal hoe ze zijn door hoe ze zich gedragen en door hoe ze op bepaalde situaties reageren.

Door de manier van praten, handelen en hoe ze zich kleden, zie je wel dat het een niet zo’n oude film is, maar van deze tijd.

5. Thematiek en interpretatie Het belangrijkste thema van de film is dat de carrière van Tibbe gered wordt met de hulp van Minoes en de kattenpers omdat zij voor belangrijk nieuws zorgen.

Het verhaal is een verfilming van het boek Minoes van Annie M.G. Schmidt. Het boek is verfilmd omdat Minoes een populair jeugdboek is. De bedoeling van de regisseur was de wereld van de schrijfster recht te doen. Regisseur Vincent Bal zegt dat een verhaal op het witte doek toch een ander beeld geeft dan een boek.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal is een verfilming van het boek Minoes van Annie M.G. Schmidt. Het boek is verfilmd omdat Minoes een populair jeugdboek is. De bedoeling van de regisseur was de wereld van de schrijfster recht te doen. Regisseur Vincent Bal zegt dat een verhaal op het witte doek toch een ander beeld geeft dan een boek.

Ik heb het boek Minoes zelf niet gelezen, maar naar wat ik gehord heb, zijn er toch wat kleine details weggelaten of veranderd.

6. Boeiende werking Wat mij in deze film boeide, was dat Minoes met katten kon praten en zo aan nieuwtjes voor Tibbe kwam.

De regisseur gebruikte verschillende soorten katten. En bij al deze katten leek het net alsof ze echt konden praten. Dat was wel effectief volgens mij. Er was niets dat mij niet boeide.

7. Camerawerk en montage De scène dat een poes kitten had gekregen in een caravan en dat Ellemeet werd opgepakt is mij het meest bijgebleven. De scène met de jonkies dat was heel erg schattig en dat met Ellemeet was wel spannend. Er is montage toegepast bij de katten, zodat het net lijkt dat de katten echt kunnen praten. Dit is met de computer gedaan. Terwijl je een stem hoort, bewegen de lippen van de kat. Je ziet ook dat Minoes uit bomen springt. Als je dit in het echt doet, kom je in het ziekenhuis terecht, dus hier is ook montage toegepast. Over het algemeen is er ook gebruik gemaakt van totaalshots, mediumshots en close-ups. Dit is afwisselender en geeft een spannender effect.

8. Recensie Vergelijking van mijn mening met de twee recensies die ik op het internet heb gevonden. - Is de regisseur geslaagd in het uitwerken van het hoofdthema? Volgens de recensie is Minoes een fantastisch familie-amusement, en er zijn verder geen negatieve opmerkingen. Er wordt ook gezegd dat alle veranderingen in de film verbeteringen zijn en dat er ook niets van de charme van Annie M.G. Schmidt verloren is gegaan. Dus volgens de recensies is het uitwerken van het hoofdthema goed gelukt. Ik vind het zelf ook goed gelukt, want de film is goed te begrijpen en het hoofdthema is goed uit de film op te maken. - Vind je de film geloofwaardig? Wat zijn de zwakke en sterke punten? In de recensies is niet duidelijk te vinden of zij de film geloofwaardig vinden. Er wordt alleen vertelt hoe het kan dat de katten in de film kunnen praten. Ik vind de film niet erg geloofwaardig, omdat je nu eenmaal niet van een kat in een mens kan veranderen. Een zwak punt is dat je erg duidelijk ziet dat de katten hun mond niet echt bewegen, maar dat het gemonteerd is. Sterke punten vind ik het heel knap hoe het gedaan is met die katten. Behalve die mond ziet het er allemaal heel realistisch uit. - Beoordeel het spel van de hoofdrolspelers. In de recensie staat dat de rol van Tibbe Theo Maassen op het lijf geschreven is, en dat Carice van Houten de rol van Minoes perfect gecast heeft, en dat Bibi (Sarah Bannier) goed gekozen is. Ik vind dat de meeste rollen goed gecast zijn, maar degene die de rol van de burgemeester heeft, vind ik niet echt geschikt als burgemeester, omdat ik hem geen burgemeester-type vond. De grime en kleding was niet opvallend, maar daarom ook goed, dan is de film wat realistischer. - Oordeel over effecten in de film. In de recensies staat hier niets over. Ik vind dat er op de goede momenten de goede muziek werd gebruikt. Af en toe waren de geluidseffecten wel overdreven, maar wel duidelijk. Het licht werd ook op een realistische manier gebruikt. Over de special effects heb ik al eerder wat verteld.

- Mijn mening / totaaloordeel Ik vond de film heel erg leuk. De film werd dan ook op een leuke en toch wel geloofwaardige manier gebracht. Ik vond het ook heel goed hoe Carice van Houten de rol van Minoes speelde. Het leek net of ze écht ooit een kat was geweest! Als je echt kritisch kijkt, dan zie je toch wel wat minpuntjes, maar door hoe de film is gebracht, maakt dat (voor mij in ieder geval) niet uit. Ik heb het boek Minoes zelf niet gelezen, maar dat maakt de film niet minder leuk. Ik vind het verhaal best wel spannend, dit komt omdat er een slechterik in speelt. Ik ben wel blij dat de film een goed eind had, want ik ging met een goed gevoel naar huis. Ik vind deze film echt een aanrader, want hij is volgens mij leuk voor jong en oud. Het is een gezellige film!

De regisseur De regisseur van Minoes is Vincent Bal. Hij werd geboren in 1973. Andere films van hem zijn onder andere De Man Van Staal en Bloody Olive. Hij maakt vooral een soort van science fiction films.

REACTIES

M.

M.

Ellemeet is niet de hoofdpersoon. Dat zijn Tibbe en Minoes!

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Minoes (2001)"