Meet Joe Black (1998)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1003 woorden
  • 22 april 2001
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
22 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

CKV Filmverslag

1 * Algemene gegevens:

Titel: Meet Joe Black
Regisseur: Martin Brest
Jaartal: 1998
Land van herkomst: Amerika
Hoofdrolspelers: Brad Pitt, Anthony Hopkins, Claire Forlani
Grondgenre: drama

Waar heb je de film gezien: Bios Tivoli, Leeuwarden

2 * plot

Korte samenvatting: De welvarende Bill Parrish leidt een schitterend en succesvol leven. Tot op een dag Joe Black –alias De Dood- bij hem komt aankloppen. Met wel een heel zeer ongewoon voorstel. Namelijk: Joe is beried het naderend overlijden van Bill wat uit te stellen in ruil voor een les in het leven. Bill gaat akkoord (kan niet anders want dan zou de film meteen afgelopen zijn) en betrekt Joe in al zijn doen en laten. Joe geniet met volle teugen van zijn “avontuur”. Maar dan wordt hij verliefd op de dochter van Bill. Bill’s dochter, Susan, weet natuurlijk niet dat Joe De Dood is en wordt ook verliefd op hem. Bill nadert het einde van zijn leven, hij gaat dood op het einde van zijn feest (hij wordt namelijk 65 jaar en zijn dochter heeft een groot feest voor hem georganiseerd) en Joe wil Susan ook meenemen. Aan het einde van de film heeft Susan dan toch doorgekregen dat Joe De Dood is. De tijd is rijp voor Bill en Joe brengt hem weg. Maar Joe gaat zelf wel terug. Om een relatie te beginnen met Susan.

3 * Middelen

Welke locaties: in Bill zijn huis en op Bill zijn kantoor.

Bill heeft een prachtig groot en luxe huis. Dat moet ook wel want hij heeft zelf een bedrijf dat heel erg goed loopt. Zijn kantoor, volgens mij een (flat)gebouw maar je ziet alleen zijn kantoor en vergaderzaal ik denk dat het een (flat)gebouw is omdat hij ook eens voor het raam staat en uitzicht heeft op andere wolkenkrabbers. Joe kan zien dat hij “op hoogte” staat.

De locaties hebben wel degelijk een rol gespeeld in de film omdat je ze de hele film in een net pak ziet lopen. In het pak omdat ze op kantoor zijn en ik pak omdat ze luxe leven waar dus ook luxe kleren bij horen.

De belichting speelt niet een grote rol. De film speelt zich overdag af. Het is dus altijd licht.

De personen droegen dus een pak (Bill en Joe) dat had dus een functie. Kijk bij: de locaties…bij horen

De muziek in de film is misschien wel speciaal gecomponeerd dat weet ik niet. Dat wordt ook niet vermeld (in de aftiteling). Maar in de hele film wordt alleen maar klassieke muziek gebruikt hoofdzakelijk pianomuziek en dan als achtergrondmuziek. Er was geen sprake van speciale geluidseffecten.

4 * Personages

Beschrijvingen van de belangrijkste hoofdpersonen in de film:

Joe black (Bradd Pitt): Joe Black speelt dus De Dood. Hij weet niet zo veel van “het leven” zoals eten en drinken. Hij heeft nog nooit pindakaas gehad en toast. Hij geniet van het leven op een onschuldige, raadselachtige en hilarische manier. Wat me opviel is dat hij altijd rechtop zit. Hij schaamt zich niet voor zichzelf omdat hij sommige dingen niet weet. Joe doet zich voor alsof hij alles in de hand heeft en hem niets kan gebeuren.

Bill Parrish (Anthony Hopkins): Bill is directeur en oprichter van Parrish Communications. Hij is een man met veel levenservaring. Hij heeft de touwtjes goed in handen op kantoor. In de film is er net een fusie aan de gang tussen zijn bedrijf en een nog groter bedrijf. Dat gaat niet door. Bill heeft twee dochters waar hij erg veel van houdt. Ook heeft hij een “assistent” die heet Drew. Bill is 64 jaar en wordt 65 jaar.

Dit wil je ook lezen:

Susan Parrisch (Claire Forlani): Susan is de dochter van Bill en is co-assistente van inwendige ziektes in de stad waar ze woont. Susan is een ietwat verlegen meisje en wordt verliefd op Joe. Ze houdt erg van haar vader dat is wel te merken want ze verteld hem ook heel veel, ook dat ze verliefd is op Joe. Eerst dacht ze dat ze verliefd was op Drew (de assistent van haar vader) maar dat was niet zo Ze voelden niet veel voor elkaar alleen maar dat ze goede vrienden waren en meer niet.

Ik kwam te weten wie de dochters waren omdat Joe bleef eten en Bill stelde hen voor als zijn dochters. Ook zaten Drew en Quinn erbij. Quinn is de man van zijn andere dochter. Zij werden dus ook voorgesteld.

Ze dragen kleding uit deze tijd. De kleding verteld eigenlijk in welke tijd het afspeelt: in deze tijd dus.

5 * Thematiek en interpretatie

Belangrijkste thema: De Dood

De bedoeling (voor zover die er is) van de regisseur is dat De Dood altijd aanwezig is. Iedereen moet er aan geloven. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je ziek of juist gezond je gaat eens dood. Deze film laat zien dat iedereen het kan overkomen. Het is geen verfilming van een boek.

6 * Boeiende werking

Het verhaal boeide me. Wat De Dood allemaal beleeft, hoe hij het leven ontdekt en zijn gevoelens. De regisseur heeft er goed aan gedaan om deze film overdag af te laten spelen. De film duurt in feite maar een week daarom is het makkelijker te begrijpen. Ook worden er geen flashbacks gebruikt uit het vroegere verleden dat betekent dat de film daardoor ook goed te begrijpen is.

7 * Camerawerk en montage

1e scène die me is bijgebleven: Dat Joe, Susan gaat opzoeken in het ziekenhuis. Daar zijn ze in gesprek en dan komt er een patiënte aan. Als ze Joe ziet zegt ze: “Obeah. Ik ga dood. Boze geest”. Obeah betekent dus boze geest en is een Jamaicaans woord. Susan denkt dat ze ijlt maar dat is dus niet zo. Joe stelt haar gerust. Ze heeft veel pijn en als Susan even weg is wil de patiënte dat Joe haar verlost van haar pijn. Joe legt dan zijn handen op haar handen en hij zegt dat haar ogen moet sluiten. Dan laat hij even zien waar ze straks heen gaat als ze de dood is. Hij zegt erbij: soon (binnenkort).

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

1e scène die me is bijgebleven: Dat Joe, Susan gaat opzoeken in het ziekenhuis. Daar zijn ze in gesprek en dan komt er een patiënte aan. Als ze Joe ziet zegt ze: “Obeah. Ik ga dood. Boze geest”. Obeah betekent dus boze geest en is een Jamaicaans woord. Susan denkt dat ze ijlt maar dat is dus niet zo. Joe stelt haar gerust. Ze heeft veel pijn en als Susan even weg is wil de patiënte dat Joe haar verlost van haar pijn. Joe legt dan zijn handen op haar handen en hij zegt dat haar ogen moet sluiten. Dan laat hij even zien waar ze straks heen gaat als ze de dood is. Hij zegt erbij: soon (binnenkort).

REACTIES

J.

J.

Kan dit verslag verwijderd of aangepast worden als het "TE" onjuist is? Want dat is het in dit geval wel.

Joe Black komt om het leven van Bill te ruilen voor dat van de man die de voorbestemde geliefde van zijn dochter zou zijn, maar die onfortuinlijk om het leven was gekomen. Je ziet die jongeman (Brad Pitt) op het begin ook worden aangereden door 2 auto's. Vervolgens neemt de dood zijn lichaam in en leert hij Bill kennen, om hem uiteindelijk te peilen en te overtuigen met hem mee te moeten, om de ziel van de jonge Brad Pitt weer op aarde te laten leven en terug te keren naar de vrouw (daarom zie je hem op het einde terugkeren, dat is niet de dood, maar de jongen die op het begin overleed).

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meet Joe Black (1998)"