Left luggage (1998)

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1291 woorden
  • 13 december 2004
  • 258 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
258 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beeldverslag Left Luggage W15 Opdrachten bij de door jou gekeken film: 1. Titel van de film en naam van de regisseur. De titel van de film die wij hebben gezien is Left Luggage en van de Regisseur Jeroen Krabbé. Het is de verfilming van het boek: 2 Koffers vol. De auteur van het boek is Carl Friedman. De film is uitgebracht in 1998. 2. Inleiding In het begin van Left Luggage zie je Chaja in een restaurant werken en je ziet duidelijk dat ze het er niet naar haar zin heeft. Dan neemt ze op staande voet ontslag en gaat naar een ander baantje zoeken. Een zekere meneer Apfelschnitt helpt haar daarbij, hij is een goede vriend van haar en helpt haar met van allerlei dingen. Op een gegeven moment gaat Chaja naar een gezin voor een baan als kinderoppas, de familie Kahlman. De familie is Orthodox Joods. En haar familie is eigenlijk Liberaal joods maar ze doen er niets naar. En dat geeft de nodige moeilijkheden. 3. Personages De hoofdpersoon van Left Luggage is de filosofiestudente Chaja. Het is een meisje van liberaaljoodse afkomst ze ziet eruit als hip meisje dat er erg verzorgd uitziet. Ze is lief, aardig en behulpzaam en wil heel graag dat Simcha snel gaat praten. Andere personen die in de film spelen zijn Meneer Apfelschnitt, Simcha en de rest van de familie Kahlman, Chaja’s vriendin, de conciërge van de flat bij de Fam. Kahlman etc. De regisseur heeft alles erg goed uitgebeeld, ik kon mij goed inleven. Wat heel duidelijk naar voren komt is dat de joden op zo’n manier leven, dat ze zich echt jood voelen. Hij liet ook hakenkruizen in het park zien en daarmee maakt hij duidelijk dat er nog steeds groeperingen zijn die de joden overal de schuld aan geven. Left Luggage laat eigenlijk heel goed zien hoe joden zich voelen. Chaja’s vriendin, meneer Apfelschnitt, Simcha en de familie Kahlman behalve de man, zijn Chaja’s helpers. Zij helpen haar om niet in de problemen te komen en ze snel eruit te helpen hoewel Chaja hier niet altijd even blij mee is. De conciërge en de man van de familie Kahlman werken echter tegen en daar houdt Chaja niet van en ze zegt gewoon waar het op staat. Dit vinden de beide heren niet correct en zo ontstaat er verschillende conflicten.
4. Verhaallijn Chaja heeft een baantje in een restaurant maar het bevalt haar niet meer. De 2 koffers die haar vader in de 2e wereldoorlog heeft begraven, blijft hij zoeken. Opeens neemt Chaja ontslag en zoekt iets anders. Via Meneer Apfelschnitt vindt zij werk als kindermeisje bij de familie Kahlman. Deze mensen zijn streng orthodox, iedereen in huis moet zich aan regels houden. Met 1 van de kinderen krijgt ze een goede band. Hij heet Simcha. Eigenlijk wil Chaja ontslag nemen, maar haar liefde voor Simcha doet haar blijven. De band tussen hen wordt steeds sterker; ze leert hem praten. Ze begint de leefwereld en het verdriet van de familie te begrijpen. Doordat ze opeens een erge ruzie krijgt met de conciërge van het gebouw, die een hekel heeft aan Joden, vindt Mevr. Kahlman beter dat ze een weekje wegblijft. Intussen glipt Simcha weg om naar de eendjes te kijken en verdrinkt. (150) 5. Ruimte Left Luggage is gefilmd in Antwerpen. Deze plek vind ik erg goed gekozen omdat je in deze stad een grote Jodenbuurt hebt, en de regisseur wilde de film graag internationaal maken. Vandaar dat Left Luggage Engels is gesproken. De decors zijn erg mooi en het is ook met een mooie lichtinval gefilmd. Hij heeft er erg zijn best op gedaan. 6. Tijd Left Luggage speelt zich af in de zeventiger jaren. De tijd dat het verhaal zich afspeelt is ongeveer 2 maanden. Je ziet het aan de dagen dat Chaja er gaat werken, dat ze dagen heeft dat ze lol maakt met haar vriendin en de week dat ze niet mag komen. Je gaat nooit terug naar een vroegere periode het is dus een chronologische film. De kleding is goed gekozen vooral Chaja die toch hip is maar ook van de jaren ’70. 7. Sfeer, muziek en speciale effecten De regisseur maakt veel gebruik van close-ups vooral van de gezichtsuitdrukkingen, dit maakt het verhaal erg helder. Hierdoor wordt de kijker meegesleept in het verhaal. Er zit wel een beetje muziek in maar niet echt veel. De sfeer is erg goed. Vooral in het gebouw waar ze wonen is mooi gefilmd, met donkere en lichtere beelden. De op een na laatste scène vind ik de mooiste, wanneer Chaja bij familie Kahlman haar medeleven komt betuigen als Simcha dood is. Eerst is Meneer Kahlman het er niet mee eens maar gelukkig vindt Mevr. Kahlman het erg fijn dat ze er is. Je kan de sfeer die op dat moment in de kamer hangt helemaal voelen. Het wordt door het donkere beeld mede bepaald. 8. Slot De kleine Simcha verdrinkt. Veel mensen geven de oppas de schuld omdat zij hem altijd naar de vijver bracht waar de jongen verdronken is. Chaja heeft meer verdriet dan men denkt en dit weten haar ouders ook. Ze vergeven haar alles … Het probleem is eigenlijk nog niet opgelost, maar het is wel een ontknoping aan het einde van het verhaal. Zelf had ik het anders aangepakt. Ik zou de meneer Kahlman, Chaja laten troosten en haar vergeven. Gelukkig heeft de regisseur dit door de moeder laten doen.
9. Thema Wat heel duidelijk in de film naar voren komt is dat de joden ongeacht hun manier van leven zich echt jood voelen. Ze leven heel gemeenschappelijk. Ook in het heden worden Joden gepest. Je ziet in de film het aan de hakenkruizen die op de banken in het park staan. De regisseur wil ons laten nadenken over of het terecht is dat joden altijd naar beneden worden gehaald. Daar gaat de film over; drama en een vriendschap die wordt verbroken. 10. Mening Het is een hele mooie film. Er zitten wat verrassende scènes in. Achteraf gezien vind ik wel dat er maar weinig is gebeurd in 2 maanden tijd. Wat mij heel erg raakte was het zinnetje dat af en toe terugkwam: Ga nooit weg zonder: 'ik hou van je' te zeggen. Een leuk gebaar was dat Chaja het eendje voor Simcha kocht. Ik kon me erg goed inleven, omdat deze film laat zien dat er verschillende typen joden in voor komen. Je kunt Liberaal-Joods zijn maar ook Orthodox-joods. Allebei ben je Jood maar toch allebei weer anders. Het leert je over de joodse cultuur en zet je aan het denken; is het wel terecht de joden altijd in de hoek te zetten? Het beste vond ik dat Simcha zijn mond zo lang kon houden, een erg mooi gebaar. Het belangrijkste gedeelte, de sterkste kant van Left Luggage, vond ik het moment dat Simcha gaat praten. Vanaf dat moment zie je dat Chaja geen ontslag zal nemen. Ik had gedacht dat Simcha nooit zou gaan praten, maar nadat hij 'Kwaak, kwak kwak' had gezegd, had ik er wel een goed gevoel over. Een zwakke kant van de film is dat ze niet veel hebben verteld over de 2 gezochte koffers. Als dat de titel is, mogen ze die koffers wel meer naar voren laten komen. Ze zouden dan bijvoorbeeld kunnen laten zien dat de vader van Chaja ze vond. Ik zou ook wel graag willen weten wat er dan in die koffers zou zitten. Juwelen of foto’s??? Wat ik ook erg verrassend vond, was dat Simcha opeens verdronk. Dat had ik echt niet gedacht. Het maakte de film wel erg goed. Het gaf de film een andere wending dan je zou denken. Het werd een verdrietig slot maar anders was Left Luggage niet zo boeiend geweest. (168) Dit is mijn beeldverslag van Left Luggage.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"