Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Activiteit: Film gekeken
Voorbereiding: informatie over de film opgezocht
Titel van de film: Good Bye Lenin
Namen van hoofdrolspelers: Alex(Alexander), Lara, Christiane, Arrianne, Dennis
Naam van de regisseur: Wolfgang Becker
Datum van filmbezoek: Tijdens de ckv-lessen op school.
Locatie: Bernardinuscollege Heerlen
Welke informatie heb je verzameld? (Bijvoorbeeld: folders, posters). Beschrijf eventueel kort je voorbereidende activiteiten, zoals een workshop of een inleidende les. Bewaar de informatie bij je Kijkwijzer.
Informatie over de film op internet, en ik heb van tevoren de kijkwijzer uitgeprint en bekeken.


Waarover gaat de film?
Bij het begin van de film kom je erachter dat Christianne er op Lenin en zijn regime gesteld is. Alex is het echter niet eens met alle regels en de scheiding tussen de 2 Duitslanden, en mengt zich bij een demonstratie voor persvrijheid. Bij deze demonstratie wordt Alex gearresteerd, en dit wordt gezien door zijn moeder. Christianne is hier zo geschokt van dat ze een hartinfarct krijgt, en 8 maanden in coma ligt. Na deze 8 maanden horen ze van de doktor dat het beter is als ze zich niet hoeft op te winden omdat ze anders weer in coma zou kunnen raken. Daarom vinden Alex en Arrianne dat ze moeten doen alsof Lenin nog steeds de macht heeft, en de muur nog steeds staat, en er nog een scheiding is tussen Oost-, en West-Duitsland. Dit lukt niet altijd even goed, en daarom vermoedt Christianne verschillende dingen doordat het leven van de rest van Duitsland gewoon doorgaat, en deze mensen niet allemaal rekening kunnen houden met Christianne. Als Alex op het punt staat dat hij toch zal moeten vertellen dat de muur gevallen is en lenin afgezet is, sterft Christianne. Daarom hoeft Alex haar niet te vertellen dat de muur gevallen is en dat lenin afgezet is. Zo is ze met haar eigen gedachte dat Duitsland nog in 2 delen bestond, de muur nog stond, en lenin nog aan de macht was gestorven.
Wat verwacht je van de film?
Ik verwachtte dat het een soort van gewelddadige film zou worden omdat Lenin veel te maken had met de val van de Berlijnse muur. En als je aan de Berlijnse muur denkt weet je dat veel mensen geprobeerd hebben om naar een ander deel van Duitsland te vluchten terwijl dit niet mocht, en daardoor zijn er veel mensen bij, en in de buurt van de muur, veel mensen doodgeschoten die toch probeerden te vluchten.
A Eerste indruk
Omschrijf in vijf trefwoorden wat je vond van en opviel aan de film:
Interessant, droevig, grappig, emotioneel en verrassend.
Wat riep de film bij je op; welke ideeën en associaties kreeg je:
Dat er toch wel heel erg veel na de val van de Berlijnse muur verandert was.
Wat vond je het mooiste of meest boeiende moment in de film?
Een heel mooi moment vind ik dat als Alex naar zijn vader gaat. Als hij daar aankomt, komt hij erachter dat zijn vader een feestje geeft. Hij heeft niet echt zin in een feestje, en gaat bij de kinderen in de tv-kamer zitten. Als daarna zijn vader aankomt, is hij totaal verbaasd, en weet niet wat hij moet doen of wat hij moet zeggen. Wat ook een boeiend stukje was, was dat toen de moeder van Alex op straat viel, en Alex zelf helemaal niks kon doen omdat hij gearresteerd werd.
En welk moment in de film boeide je het minst?
De kleine stukjes film tussendoor.


Omschrijf kort wat je gezien hebt in de film:
Hoe het leven van iemand totaal kan veranderen doordat een land een andere bestuursvorm krijgt.
B Analyse
(Gebruik hierbij de checklist)
Wat voor soort film of genre is het?

Historische film, drama.
Waar en wanneer speelt de film zich af?
Duitsland, na de val van de Berlijnse muur, en nog heel even voor de val.
Waar is de film op gebaseerd: boek, waargebeurd verhaal, historische gebeurtenis, etc.?
Waargebeurd verhaal, en historische gebeurtenis.
Op welke manier wordt tijd in de film gepresenteerd?
Het was een film die grotendeels een chronologische tijdlijn had. Ook waren er op het begin en het eind flashbacks.
Welke rol speelt geluid en/of muziek in de film?
Er wordt vooral snelle muziek afgespeeld als er een filmpje komt. In dit filmpje gaat het beeld dan ook veel sneller, en daarom hebben ze er snelle muziek bij gezet.
Hoe is de cameravoering gebruikt in de film?
Camera-afstand: Mediumshots
Camera-beweging: de camera voert meestal mee met de personen of gebeurtenissen.
Camera-standpunt: op ooghoogte.

Geef een korte omschrijving van de vormgeving van de film.

Kostuums: Alex en Arrianne houden rekening met de toestand van hun moeder. Zij weten dat de moderne kleren die ze nu dragen niet in haar gedachten van het oude communisme thuishoren, en daarom doen zij iets minder moderne kleren aan.
Hoe is de montage gebruikt?
De montage is middellange stukjes film, en soms een versneld stukje als hij bijvoorbeeld op zijn brommer rijdt.
Welk doel heeft de regisseur met de film gehad?
Ik denk dat de regisseur vooral als doel heeft gehad om de kijkers te amuseren, om ze politiek en historisch op de hoogte te brengen.
C Conclusie
Geef kort jouw indruk weer van de film. Wat heb je gezien en ervaren?
Mijn mening is dat ik het een goede film vond met een goede boodschap en inhoud. Het was wel een beetje langdradig, maar dat maakt de film niet veel minder. Het was een aangrijpend verhaal. Een goed begrijpbare film en ik vind dat er goede acteurs in zaten.
Komen je verhaal en je ervaring overeen met de informatie en verwachting die je vooraf over de film had? Geef twee punten aan waarop beide duidelijk overeenkomen of juist afwijken.

1. Ik had voordat ik de film gekeken had het gevoel dat het een gewelddadige film zou worden. Deze gedachte klopte dus niet, want er werd bijna niks van geweld in de film gebruikt/getoond.
2. Ik had echter wel gedacht dat het een soort van emotionele film zou worden, en dat klopte ook wel omdat de gevoelens van de personen vaker duidelijk gemaakt worden. Een voorbeeld hiervan zijn de woede-uitbarstingen van Alex, en soms de teleurgestelde reacties van Alex en de anderen.
Vind je dat de regisseur zijn/haar verhaal of bedoeling duidelijk heeft kunnen maken?
O Ja. Noem twee filmische middelen (zie Checklist) of aspecten in het verhaal waarin die bedoeling heel duidelijk tot uitdrukking komt.
O Nee. Noem twee filmische middelen (zie Checklist) of aspecten in het verhaal die je niet vindt kloppen bij de bedoeling van de regisseur.
1. De regisseur heeft waarschijnlijk wel zijn doel bereikt omdat ik dacht dat hij de mensen ook wilde amuseren. Dit is het gelukt.
2. Ook dacht ik dat de regisseur de kijkers duidelijk wilde maken hoe het voor, tijdens, en na de val van de Berlijnse muur was. Daarmee heeft hij dus ook zijn historisch doel bereikt.
Wat vind je van de film in haar totaliteit. Gebruik bij het beantwoorden van deze vraag een aantal van de aspecten die je hiervoor genoemd hebt.
Ik vond het een goede en mooie film. Dit komt doordat het een goed lopende film was, en er gelukkig niet zo veel flashbacks in waren. Ook vond ik het een erg interessante film omdat je toch wel een idee kreeg van het hele gebeuren rond de Berlijnse muur.
Samenvatting van: http://www.scholieren.com/
Inhoud
Samenvatting
Alexander Kerner de hoofdrolspeler leeft met zijn moeder Christiane en zijn zusje Arrianne in Oost-Berlijn. Als Alex ongeveer 9 a 10 jaar is vertrekt zijn vader naar West- Duitsland voor een beter leven en zijn moeder Christiane verteld aan Alex en Arriane dat hun vader bij hun weg is gegaan voor een andere vrouw. 10 jaar later zien we hoe Christiane haar leven heeft opgepakt en een fanatieke verdedigster van haar eigen socialistische land (de DDR) is geworden. Maar haar zoon Alexander is juist voor een hereniging tussen oost en west Duitsland. Wanneer er een protestmars is georganiseerd sluit Alex daar in aan. De mars wordt hard aangepakt door de politie en op het moment dat Alex wordt opgepakt en in elkaar wordt geslagen ziet zijn moeder hem, (ze is op weg naar een conferentie). Christiane schrikt zo enorm dat ze op straat een hartinfarct krijgt en als gevolg van geen hulp bijtijds, komt ze in een coma terecht. Nadat Arrianne en Alex 8 maanden elke dag aan haar bed hebben gezeten komt Christiane bij op het moment dat, Alexander een intiem moment heeft (met Lara de verpleegster waarmee hij net een relatie had). Alexander vindt dat hun moeder zo snel mogelijk het ziekenhuis uit moet. Maar het probleem is dat Alex’s moeder niks heeft meegekregen van de westerse invasie, de val van de muur en alle westerse automerken en fastfoodketens die in hun land zijn binnengerold. Ze besluiten er niks over te vertellen omdat dat een te grote schok voor haar zou zijn, wat weer een hartinfarct zou kunnen veroorzaken. Alex laat de DDR binnen de muren van hun Berlijnse appartement herrijzen. Maar wat begint als een leugentje om bestwil, loopt steeds verder uit de hand. Het is een hele dagtaak om de DDR in stand te houden in het hoofd van mevrouw Kerner.
Na een lange tijd van genezing en herstel van Christiane krijgt ze toch een inzinking en komt weer in het ziekenhuis terecht. Alex besluit zijn vader op te zoeken in west- Berlijn. Zijn vader is ontroerd en verteld dat hij met zijn moeder naar west- Duitsland wou vertrekken, maar dat zijn moeder niet mee wou en voor haar land koos. Ook vertelt hij over de vele brieven die hij naar de familie had gestuurd. Wanneer Arrianne hoort over de brieven voelt ze zicht net als Alex erg bedrogen door haar moeder en zoekt ze de brieven op. Toch laten ze hun moeder niet in de steek. Vader Robert zoekt Christiane nog een keer op in het ziekenhuis wat erg goed verloopt. Maar na een confrontatie met de waarheid (de val van de muur en het einde van de DDR) overlijdt Christiane na 3 dagen. Ondanks de vaderlandsliefde voor de DDR ving Christiane het heel positief op en stierf ze gelukkig.
Het conflict in de film is het achterhouden van de waarheid en verstikt te raken in je leugens.
Personages
Alexander (maincharacter) is een degelijke maar goede jongen. Hij probeerd lastige situaties op zijn manier op te lossen. Hij heeft een goede relatie met zijn moeder Christiane maar is een tegenstander van de oost-west verdeling tot tegenstelling van zijn moeder. Als zijn moeder in coma ligt, krijgt hij een relatie met de zelfverzekerde verpleegster Lara.
Christiane: Moeder van Alex. Is een erg idealistisch mens en is traditie getrouw. Ze houd van het socialische DDR en zet zich daar totaal voor in. Desondanks ze daar veel tijd in stopt geeft ze wel heel erg veel om haar kinderen. Ze kan haar oude liefde (en fouten) maar niet goed vergeten, maar daar praat ze weinig over. Waardoor ze een erg gesloten persoon is.
Lara: Een vriendelijk persoon en zoals ik al zei, een zelfverzekerd meisje. Ze is erg realistisch en zorgt ervoor als vriendin van Alex dat Alex op de been blijft en niet te ver doorslaat met zijn leugens.
Arrianne: De zus van Alexander, en dus ook de dochter van Christiane. Ze heeft een dochtertje maar is niet meer samen met de vader. Ze heeft een nieuwe leuke losbandige vriend uit het westen. Ze is niet zo ambitieus en werkt bij de burgerking.
Dennis: Is een goede vriend en collega van Alex. Denis komt uit het westen en ze werken goed samen, ze verkopen satellieten aan de deur. Samen maken ze tv programma’s om te laten zien aan de moeder van Alex. Als ze de gewone tv zou kijken zou ze schrikken en de werkelijkheid en de politieke situatie zien.
Het zijn allemaal gewone mensen die hun leven leiden en in akelige situaties komen in het Berlijn dat veel veranderingen doormaakt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.