Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1100 woorden
  • 4 juli 2004
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
43 keer beoordeeld

In de vakantie ben ik naar de film ‘Good bye Lenin’ geweest. Dit is een hele grappige komedie, die het leven in de DDR laat zien, maar vooral hoe het daarna weer één Duitsland wordt. De moeder van Alex is supersocialistisch en doet alles om de socialistische staat goed te doen, maar als ze haar zoon in een protest mars ziet lopen, krijgt ze een hartinfarct en raakt ze in coma. Hierdoor blijft ze acht maanden in diepe slaap en zoals je wel kunt raden valt de muur net in die tijd, is haar dochter (Ariane) voor de Burger King gaan werken en heeft ze daarvoor haar studie opgegeven. Hun moeder mag niet nog een tweede schok krijgen, want ze vrezen nu al voor haar leven. Dus gaat Alex een mini-DDR namaken, in de slaapkamer van zijn moeder, maar hoe langer het duurt, hoe meer ze natuurlijk wil, ze wil bijvoorbeeld bepaalde producten, die natuurlijk helemaal niet meer te vinden zijn. Nog grappiger wordt het als zijn moeder vraagt of ze de televisie niet op haar kamer mag hebben. Hij kan natuurlijk niet te lang weigeren. Dus gaat Alex met een vriend, TV-uitzendingen namaken.

Invloeden: De kleding die de mensen in de film dragen is van redelijk groot belang, omdat er in de DDR heel andere kleren werden gedragen dan in het kapitalistische westen. Het moet vast een best moeilijke klus zijn geweest, om die kleren terug te vinden, want het is natuurlijk al bijna 15 jaar geleden. Ook de kleren van de jaren 90 zien er grappig uit, die zie je nu natuurlijk ook bijna niet meer.

Beschrijving van de hoofdpersonages en hoe zij het verhaal beleven:
Alex, gespeeld door Daniel Brühl: Alex is de hoofdpersoon in de film, omdat hij meeloopt in een protestmars en daarna gearresteerd wordt, raakt zijn moeder in coma, hij wordt verliefd op de verpleegster van zijn moeder, de knappe Lara die gespeeld wordt door Chulpan Khamatova en als ze daarna toch wakker wordt, moeten ze haar behoeden voor elke andere schok, zeggen de dokters, hij neemt haar mee naar huis, omdat ze in het ziekenhuis veel te snel zou horen dat de DDR niet meer zou bestaan, hij richt de slaapkamer weer precies zo in als hij vroeger was en hij ontpopt zich tot een echte propagandamachine, hij giet spullen over in andere potjes (grappige scene in de film is, als zijn moeder ‘spreewald’ augurken vraagt, die zijn helemaal nergens meer te vinden, maar uiteindelijk vindt hij bij z’n oude vriendin een pot die ze gebruikt voor verfkwasten, daarna koopt hij gewoon augurken en giet ze over). Alex wil het beste voor zijn moeder, maar hij overdrijft het een beetje, beter zou zijn geweest beetje bij beetje, toch te vertellen dat de DDR niet meer bestond. Samen met zijn vriend Denis (gespeeld door Florian Lukas) maakt hij uiteindelijk ook nep TV-uitzendingen, dit veroorzaakt ook grappige scenes, zo gaan ze voor de laatste ‘aflevering’ gewoon in een bibliotheek zitten en verstoren daar dus grondig de stilte.
Alex’ Moeder, gespeeld door Katrin Saß: De moeder van Alex is eigenlijk hét voorbeeld voor de soialistische vrouw (al blijkt uiteindelijk dat ze toch naar het westen zou gaan) Ze wordt door haar man verlaten, tenminste, dat wordt aan haar kinderen verteld, maar eigenlijk zou hij eerst gaan, en zou zij daarna met de kinderen volgen. Dit kom je pas heel laat in de film te weten, en het heeft ook bijna geen invloed op de film. Op avond van de festiviteiten ter ere van het 40-jarige bestaan van de DDR zou ze worden beloond voor haar socialistische inzet, Als haar taxi niet verder kan rijden omdat er een protestmars in de weg zit, stapt ze uit om de metro te pakken, dan ziet ze haar zoon lopen, die net op dat moment opgepakt wordt, ze zinkt neer op straat. Alex gaat zijn moeder zo snel mogelijk bezoeken in het ziekenhuis, en het blijkt dat ze in coma ligt. De dokters zeggen dat er maar eenkleine kans is dat ze ooit nog wakker zal worden. De indruk wordt gewekt dat Alex de hele tijd bij zijn moeder blijft zitten, maar dat zal wel meevallen. Als ze wakker wordt wordt ze naar haar slaapkamer geloodst die even van tevoren door Alex en Denis helemaal omgebouwd is tot 79 m² DDR (dit is ook de slogan in Duitsland) Het gaat redelijk lang goed, maar ze wil natuurlijk wel meer dingen doen, zoals tv kijken, en soms krijgt ze ook dingen mee, (op een gegeven moment wordt aan de overkant een gigantische affiche van CocaCola opgehangen) maar daar spelen Alex en Denis heel handig op in, zo vertellen ze uiteindelijk, dat alle mensen naar de DDR willen komen, en dat CocaCola in de jaren zoveel in de DDR is uitgevonden. Ze gelooft dit wel, want ze is natuurlijk nog steeds heel zwak.
Ariane, Alex’ zus gespeeld door Mariane Simon: De zus van Alex heeft eigenlijk niet zo heel erg veel zin om mee te doen en vertelt liever wat er aan de hand is, toch helpt ze haar broer om haar moeder te misleiden om haar in leven te houden, want dat was het eerste doel. Toen de kapitalisten de DDR overnamen is zij gestopt met haar studie, en is ze bij burger king gaan werken. Het is jammer dat je dat in de film nauwelijks meer terugziet, dat zou ook nog voor grappige scenes hebben kunnen zorgen. Voor de rest komt ze niet zo heel veel voor in de film, behalve om te zeggen dat het nou toch wel al te erg begint te worden.
Lara, Alex’vriendin gespeeld door Chulpan Khamatova. Lara is de verpleegster van de moeder van Alex als ze in coma raakt, na een tijdje zoent Lara met Alex en zijn ze dus bij elkaar, zij wilt eigenlijk vanaf het begin vertellen dat de DDR niet meer bestaat maar ze helpt Alex toch mee. Zij komt iets meer voor in de film dan Alex’zus, maar ook over Lara weet ikniet zo heel erg veel te vertellen.

Gebruik van muziek: De muziek uit goodbye lenin vind ik geweldig. Alle muziek is gecomponeerd door Yann Tiersen, ook de componist van de muziek uit ‘Le Fabuleux destin D’amelie Poulain. Het is heerlijke piano waar je fantastisch op kunt wegdromen, maar die tegelijkertijd ook heel sentimenteel is.

Al met al vind ik Goodbye Lenin een hele leuke en goede film, maar er zit ook een hele dramatische ondertoon in, op het eerste gezicht lijkt het allemaal heel grappig, maar het hele verhaal is ook doorspekt met ‘zielige’ stukjes.

REACTIES

B.

B.

good bye lenin een komedie?????

19 jaar geleden

K.

K.

Tuurlijk, maar wel met een hele hoop drama :P

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"