Ghost world (2001)

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 704 woorden
  • 21 mei 2003
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ghost World – film

1. Algemene gegevens


Titel: Ghost World
Regie: Terry Zwigoff
Met: Thora Birch, Steve Buscemi, Scarlett Johansson e.a.
Duur: 111 min.
Land: V.S., 2001
Gezien: Rabotheater Hengelo
Genre: Humor/drama

2. Plot

De film gaat over twee meisjes van ongeveer 16 jaar, Enit en Rebecca. Als ze klaar zijn met school besluiten ze en volwassen leven in te gaan. Ze hebben beiden af en toe een baantje, en soms een vriendje. Uiteindelijk kiest Rebecca er voor om serveerster te worden in een koffieshop. Daarmee wil ze geld sparen voor een droomappartement. Enid krijgt ruzie met Rebecca, omdat ze niet meer wil samen wonen.
Uiteindelijk raakt Enid bevriend met een eigenaardige verzamelaar van 78-toeren platen, Seymor. Ze krijgen een korte relatie omdat Enid vindt dat Seymor niets heeft dat ze haat. De relatie is na een paar maanden alweer voorbij. Een week later krijgt Seymor een nieuwe vriendin. Rebecca woont nu op zichzelf. Enid heeft nu niemand meer. In het eind van de film neemt ze de bus, waar naartoe is niet bekend.

3. Middelen

De belangrijkste plaatsen waar de film zich afspeelde waren de kamer van Seymor en het restaurant waar Enid en Rebecca Seymor ontmoetten.
De kamer van Seymor is erg saai ingericht. Er staan veel ouderwetse spullen in zoals platenspelers en borduurwerkjes. De kamer van Seymor past goed bij zijn kleding; even saai en even ouderwets.

Veel belichting was in de film niet nodig, want het speelde bijna allemaal buiten af. Op de kamer van Seymor na was alles goed belicht.

In de film werd gebruik gemaakt van muziek door het draaien van platen door de personages zelf. Zo was de muziek die Enid van Seymor had gekregen erg oubollig. Verder werd er geen gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten.

4. Personages

Enid:
Enid is een opstandig meisje dat naar punkmuziek luistert en zich afzet tegen alles. Ze valt op vreemde, oudere mannen die een beetje ouderwets zijn.

Rebecca:
Rebecca is een braaf meisje. Na haar school heeft ze allerlei plannen die aan het eind van de film allemaal werkelijkheid worden. Ze is heel verstandig en tuttig.

Seymor:
Seymor heeft een hard van goud. Hij is oersaai: zo verzamelt bijvoorbeeld oude langspeelplaten.

Door deze drie personen kreeg je informatie over hen alle drie. Ze praatten bijvoorbeeld veel over elkaar met anderen.

5. Thematiek en interpretatie

Het thema van de film is mij niet helemaal duidelijk. Dat komt omdat de film nogal vaag was. En belangrijk doel was wel het sluiten en onderhouden van vriendschap.
De regisseur had volgens mij het doel te laten blijken dat vrienden komen en gaan, maar daat ook sommige vrienden voor altijd zijn.

6. Boeiende werking

Het boeiende in deze film vond ik de relatie tussen deze personen. Aan de ene kant konden ze totaal niet met elkaar over weg, aan de andere kant zijn het beste vrienden.
Soms beleefden ze romantische momenten met elkaar, soms hadden ze knallende ruzie.

De middelen die de regisseur zijn het laten ontstaan van goede vriendschap en het laten ontstaan van een knallende ruzie.

7. Camerawerk en montage

Één scène is mij heel goed bijgebleven. Dat is de laatste scene waarin Enid alleen op een bankje van een bushalte zit te wachten op de bus die nooit meer komt.
Enid is van ver af gefilmd. Je ziet veel gebouwen en winkels, maar geen andere personen dan Enid zelf. De bedoeling van de regisseur was volgens mij te benadrukken dat Enid alleen is.

8. Recensie

Als ik het hoofdthema goed heb, dat is ‘het komen en verdwijnen van vriendschap’, vind ik dat de regisseur geslaagd is in het uitwerken van het hoofdthema.
De film was heel geloofwaardig. De situaties die zich in de film voordeden komen in het echt ook voor.
De spelers vond ik goed bij hun rol passen. Vooral Seymor paste goed in zijn rol. Hij maakte een erg saaie indruk – en zo ziet hij er ook uit, ook alleen zijn gezicht.
In de film werd geen gebruik gemaakt van speciale effecten. Ik denk juist dat het een goede manier is om het ‘echt’ te laten lijken.
Het was een apparte maar zeker een leuke film om naar te kijken. Er gebeurden namelijk steeds dingen die je niet verwachtte.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ghost world (2001)"