Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Algemeen:

Titel: Ghost Dog

Regisseur: Jim Jarmusch

Jaartal: 1999

Land van herkomst: Verenigde Staten

Hoofdrolspeler: Forest Whitaker

Gezien in: LUX

Genre: GangsterfilmPlot:De mysterieuze huurmoordenaar Ghost Dog woont bovenop een dak in New York, samen met zijn duiven. Hij is een moderne samoerai, die leeft volgens de oude Japanse erecode. Communiceren doet hij via zijn postduiven. Als op een dag een man met de naam Louie (John Tormey) zijn leven redt moet Ghost Dog volgens zijn code de man dienen als zijn meester. Oftewel, hij vermoordt mensen voor Louie, hier krijgt hij wel geld voor. Maar als Ghost Dog een meisje heeft “bedreigd” vindt de baas van Louie, Ray Vargo (Henry Silva) het nodig om hem uit de weg te ruimen en stuurt 2 mannen op Ghost Dog af. (CONFLICT)Als Ghost Dog terug komt van een opdracht treft hij zijn onderkomen totaal vernield aan, ook zijn al zijn duiven vermoord. Dit betekent maar een ding....wraak. Ghost Dog vermoordt als antwoord alle leden van de bende van Vargo plus Vargo zelf. Als Louie Ghost Dog weer tegenkomt is deze bang voor/boos op Ghost Dog en richt een pistool op hem, (CONFLICT)als Ghost Dog het zelfde doet schiet Louie. Ghost Dog valt neer en vertelt aan een meisje met de naam Pearline (Camille Winbush), die hij regelmatig tegenkwam in het park, dat zij het boek van de Japanse erecode moet lezen, hierna sterft hij. Het bleek dat het pistool van Ghost Dog niet geladen was.

Middelen:
Locaties: Op het dak van Ghost Dog, hier trekt Ghost Dog zich terug en slaapt hij. Hier zie je hoe Ghost Dog zich “ontspant” en “traint” volgens de Japanse erecode.

In het park. Hier komt Ghost Dog regelmatig Pearline tegen en hier vindt hij ook zijn vriend Raymond de ijscoman. Je kunt dit zien als de plek waar Ghost Dog zijn vrienden tegenkomt en toch nog wat sociaal contact heeft.Kleding: Alle “gangsters” zijn in zwart pak gekleed. Ghost Dog heeft meer lossere kleding aan met dikke gouden kettingen. De acteurs waren niet opvallend gegrimeerd.Muziek: De muziek is afkomstig van de rapgroep RZA. Ghost Dog ging altijd in een gestolen auto naar zijn slachtoffers. Hij koos deze zorgvuldig uit en zette dan in de auto een cd op. De muziek die je dan hoort is van RZA en speciaal gemaakt voor deze film.Geluidseffecten: Er zitten geen speciale of overdreven geluidseffecten in de film.Personages:Ghost Dog: Hoofdrolspeler, een wat dikkere donkere man. Hij zegt vrij weinig. Bedreven in de vechtkunsten van de moderne samoerai.Louie: Een lid van de bende van Vargo. Hij maakt zeer regelmatig gebruik van de kwaliteiten van Ghost Dog.Raymond: Gespeeld door Isaach de Bankole. Dit is een Franstalige ijscoman met wie Ghost Dog regelmatig “praat”. Maar Raymond kan net zo goed Engels als Ghost Dog Frans kan, dit is helemaal niks. Toch vinden beiden vriendschap bij elkaar.Pearline: Dit is een niet bepaald verlegen meisje; zij komt regelmatig in het park, hier praat zij met Ghost Dog over boeken. Ghost Dog heeft een zwak voor haar. Pearline is een van de weinigen die ziet dat er in Ghost Dog een goede kant verscholen zit.

Je krijgt informatie over Ghost Dog door zijn manier van leven en de manier waarop anderen over hem praten. Er zit een flashback in de film die het gedrag richting Louie verklaart.Themathiek en interpretatie:Thema: Een man ,Ghost Dog, leeft de Japanse erecode van de samoerai na, maar wordt gezocht door een mafia bende.Doel van de film: De Japanse erecode van de samoerai in beeld brengen in de vorm van een film met een sappig verhaal.Boeiende werking:Hetgeen wat mij vooraf trok aan de film was het idee van de samoerai, ik heb wel eens wat gezien over de samoerai op televisie en vond dit erg interessant. Dit viel echter toch vies tegen in de film, omdat er weinig werd vertoond over zijn manier van leven en de vechtkunst. De verhouding Ghost Dog – Raymond vond ik wel erg boeiend. Dit komt doordat ze elkaar niet kunnen verstaan via hun taal maar wel door hun manier van doen en reageren. Verder vond ik de hoofdrolspeler, Ghost Dog, absoluut niet boeiend. Dit kwam doordat hij erg sloom over kwam en wat te veel vet had (mijn mening). Ik had een hoofdrolspeler verwacht die motorisch wat beter zou overkomen en eruit zou zien alsof hij wél iedere avond op .tijd naar bed zou gaan.Camerawerk en montage:De scène die mij het meest is bijgebleven is de eindscène. Hierin wordt Ghost Dog dood geschoten door “zijn meester”. In deze scène is er sprake van een neutraal camerastandpunt. Je kijkt door de ogen van de cameraman.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

te weinig informatie

4 jaar geleden