Floris (1969)

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1137 woorden
  • 22 juni 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
14 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!


Inhoudsopgave:

Titel van de serie
Naam aflevering
Achtergrondinformatie
Personages en verhaal
Filmtaal
Persoonlijke mening
Samenvatting

Titel van de serie:
"Floris"

Naam aflevering:
"De Man Van Gent"

Algemeen:
Achtergrondinformatie van de serie: Floris is een Nederlandse zwart-wit serie die tussen 5 oktober 1969 en 21 december 1969 te zien was op NTS (Nederlandse Televisie Stichting). De serie bestaat uit 12 afleveringen waarin elke keer een spannend verhaal wordt vertoond over Floris van Rosemondt gespeeld door Rutger Hauer en zijn Indische vriend Sindala gespeeld door Jos Bergman. De serie speelt zich in de middeleeuwen af. Er zijn dus 12 afleveringen en elke aflevering daarvan staat weer los van de anderen. De serie is geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De naam van de serie komt dus van de hoofdpersoon af. De genres zijn actie en avontuur, er komen veel gevechten in voor zowel met zwaarden als met handen en voeten. Avontuur omdat elke aflevering weer de hoofdpersonen een avontuur beleven (juwelen zoeken of kasteel beschermen). De thema’s zijn vooral: vriendschap en geweld. De twee vrienden Floris en Sindala helpen elkaar altijd als er weer geweld is tussen hun kasteel en dat van Gelre.

De serie is vooral bedoeld voor kinderen (mijn ouders hebben het ook gekeken toen ze jong waren) maar hun ouders keken ook graag mee. Het heeft altijd een “happy end’’ en er komen geen bloedige scènes in voor.

De hoofdpersoon is dus Floris van Rosemondt, gespeeld door Rutger Hauer en de andere hoofdpersoon is Sindala, gespeeld door Jos Bergman. Sindala en Floris zijn samen de “good guys” en moeten het kasteel (Oldesteijn) verdedigen tegen Lange Pier en zijn mannen. Floris is in deze aflevering op de achtergrond aanwezig terwijl de bijpersoon De man van Gent een hoofdrol speelt.

Personages en verhaal:
Floris is een Nederlandse man die van adel is. Samen met zijn vriend, een Indiase fakir, Sindala vecht hij samen met de soldaten van Oldesteijn tegen Maarten van Rossum, de soldaten van Gelre en Lange Pier want die willen dit stuk land veroveren. Floris is een jonge moedige man die goed kan paardrijden en zwaardvechten. Soms is hij wel een beetje koppig en eigenwijs. Terwijl zijn vriend Sindala erg slim en rustig is. Sindala is met Floris meegereisd uit India. Soms heeft hij wel last van het koude weer hier. Hij is niet alleen erg slim maar is ook magiër en dokter.

Er viel met niemand in de serie mee te leven.

De serie speelt zich af in Nederland en België. En is opgenomen rond 1968. Enkele locaties waar veel gefilmd is, zijn:

Kasteel Doornenburg Kasteel Hernen

Slot Loevestein Brugge en Gent (België)

Filmtaal:
Kostuums: de kleding is helemaal aangepast aan de historische tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Er wordt bijna alleen gebruik gemaakt van een neutraal standpunt.

Het beeld is vooral totaal kader en halftotaal kader.

Camerabeweging: de camerabeweging is vooral pan en tilt.

Montage: dit is vooral continuïteitsmontage en een enkele keer Kuleshov-effect.

Shots: dit is alleen cut

Muziek: de muziek wordt alleen gebruikt aan het begin en aan het eind van de aflevering.

Special effects: er zijn geen special effects.

Persoonlijke mening:
Ik heb deze aflevering uitgekozen omdat ik dit een van de betere vind. Omdat hier veel actie in is en je kan niet meteen invullen hoe het zal aflopen. De sterkste scène vond ik toen Lange Pier de herberg in kwam. Dit zag er erg realistisch uit en was ook wel een beetje grappig. De slechtste scène vond ik toen Sindala werd neergeslagen met de vijzel. De Man van Gendt heeft zogenaamd last van het openstaande raam en gaat hem dicht maken. Hij hangt een paar minuten uit het raam te zwaaien naar Lange Pier. Volgens mij merk je echt wel als iemand naast je een tijd uit een raam staat te zwaaien.

Als ik de regisseur was, zou ik meer gebruik maken van geluid. Als je de intro hoort denk je dat er veel gebruikt gemaakt gaat worden van muziek maar als de aflevering dan begint stopt het geluid. Verder zou ik de aflevering zo laten want ik vind het leuk.

Samenvatting:
Lange Pier komt een herberg binnen. Wanneer iemand hem vraagt wie hij eigenlijk is, wordt zijn hele lijst met titels genoemd. Dit maakt echter niet veel indruk op de gasten in de herberg maar wanneer hij vertelt dat zijn bijnaam Lange Pier is, schrikt iedereen en vlucht de herberg uit. Alleen de herbergier blijft achter, en aan hem vraagt Lange Pier waar de kelder van kasteel Oldesteijn is. De herbergier vertelt hem waar dat is en wordt vastgebonden. Als hij alleen is pakt hij een mes een maakt zichzelf los. Ondertussen komt er op kasteel Oldesteijn een man te paard binnen door de poort. Hij stelt zichzelf voor als Gwijde van Suijkerbuijk die uit Gent komt, wat de soldaten erg grappig vinden. Suijkerbuijk wil Wolter spreken. Hij vertelt dat hij een brief heeft voor Wolter van de bevelhebber uit Oudewater. In de brief staat dat Maarten van Rossum Oudewater wil overvallen. Wolter laat meteen al zijn soldaten vertrekken naar Oudewater. Suijkerbuijk krijgt ondertussen een rondleiding in het laboratorium van Sindala. De soldaten hebben net soldij gekregen dus moet de kist naar de kelder. Wolter, Floris Sindala en Suijkerbuijk helpen mee. Suijkerbuijk kijkt zijn ogen uit in de kelder met al het goud. Dan komt de herbergier aan op Oldesteijn, en vertelt Wolter dat Lange Pier de kelder wilt overvallen. De overgebleven soldaten, Floris en Wolter gaan erheen en Sindala en Suijkerbuijk blijven achter. Suijkerbuijk kijkt hoe Sindala vuurpijlen maakt, en wanneer Sindala niet kijkt slaat Suijkerbuijk hem neer met een vijzel en gebaart naar Lange Pier die voor het kasteel staat dat de kust veilig is. Ze stelen de sleutels van de kelder. Sindala is inmiddels al weer bijgekomen en schiet vuurpijlen af om Floris, Wolter en de soldaten te waarschuwen dat er iets mis is op Oldesteijn. Ondertussen gaan Lange Pier en Suijkerbuijk er met de soldijkist vandoor. Maar Sindala heeft vuurpijlen vastgebonden aan een gewone pijl en schiet deze op de soldijkist, en haalt hem op aan het touw. Wanneer Lange Pier en Suijkerbuijk aan de overkant komen, komen Wolter, Floris en de soldaten terug. Ze vechten met Lange Pier, maar Lange Pier weet te vluchten. Onderweg slaat Lange Pier de man van Gent, die het bos al in was gevlucht knock-out. Dan komt er een man, met een soort rokje van bladeren aan, de bosjes uit. Hij blijkt de echte Gwijde van Suijkerbuijk te zijn; de andere was dus een oplichter die zijn kleren en geloofsbrieven had gestolen. Floris helpt de echte Suijkerbuijk en maakt voor de oplichter een mooi rokje van brandnetels.

In het begin komt er dus een man het kasteel binnen die niet wordt vertrouwd en naarmate de aflevering verder gaat wordt dit bevestigd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.