Divergent (2014)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 851 woorden
  • 4 juli 2014
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
65 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV

Vrijdag 18 april ben ik samen met mijn vriendinnen in de JT bioscoop in Heerhugowaard naar de film ‘Divergent’ geweest. De keuze om naar deze film te gaan is omdat ik al van velen had gehoord dat het een leuke film is. Ook heb ik zelf de trailer bekeken en deze sprak me heel erg aan. Ik hou erg van films met veel spanning en actie en dit leek me dus een erg leuke film. Mijn verwachtingen van de film waren hoog door de verhalen van anderen en de bekeken trailer. Mijn eerste indruk was zeer goed, de film begon gelijk spannend en deze spanning bleef de hele tijd in de film. 

‘Divergent’ is een fictiefilm. Het eerste deel van de film is informatief, dit heb je nodig om de rest van de film te begrijpen. Het is een speelfilm die gebaseerd is op een verzonnen verhaal. Dit kan je zien aan het feit dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt en dus niet echt gebeurt kan zijn. Ook kan je het zien aan dingen in het verhaal die in de werkelijkheid helemaal niet zouden kunnen gebeuren.

Het verhaal gaat over het 16-jarige meisje Tris, die in een maatschappij leeft die in 5 verschillende facties is verdeeld, onderverdeeld op karaktereigenschappen. Iedereen ondergaat op zijn 16e een persoonlijkheidstest waaruit moet blijken bij welke groep je thuishoort. Tris krijgt de zeer zeldzame uitslag ‘divergent’ (afwijkend), wat erop neerkomt dat ze in meerdere groepen zou passen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor haar dus ze mag het aan niemand vertellen. Ze loopt met een levensbedreigend geheim rond.

Tijdens de kiesceremonie besluit Tris zich aan te sluiten bij de factie Onverschrokkenheid (moed). Hier leert ze om te vechten en haar angsten onder ogen te komen. Daarnaast ontmoet ze leider Four, op wie ze verliefd wordt. De verschillende facties staan onder spanning. De factie van Eruditie (wijsheid), wil de macht overnemen van Zelfverloochening. Hierbij willen ze ook de oncontroleerbare groep, de Afwijkende, uit de weg ruimen. Samen met Four zal ze proberen de plannen van Eruditie tegen te gaan en de samenleving te redden.

De montage in de film is erg goed gedaan. Ieder shot in de film duurt slechts een paar seconde. Hierdoor blijf je steeds goed opletten en houdt de film je volledige aandacht. Dit steeds wisselen van camerastandpunten houdt de scenes ook spannend omdat je alles steeds om de paar seconde vanuit een andere hoek kan bekijken.

Een filmtechniek in deze film die erg opvalt is de special effects. ‘Divergent’ is een sciencefictionfilm die zich afspeelt in de toekomst. Omdat het verhaal niet op de werkelijkheid gebaseerd is worden veel beelden in de film gecreëerd of gemanipuleerd.

Voorbeelden hiervan uit de film zijn dat de achtergrond wordt vervangen door een ander beeld, dat er effecten worden toegevoegd als explosies of rook en dat er verschillende gecreëerde of gemanipuleerde geluiden in voorkomen.

De film ‘Divergent’ speelt zich niet volledig chronologisch af. In het verhaal komen een aantal flashbacks voor, bijvoorbeeld dat een van de personages terug denkt aan gebeurtenissen van vroeger. Een enkele keer komt er een flashforward in voor.

De film heb ik bekeken in de bioscoop en werd dus vertoond als een klassieke bioscoopsituatie. Het was donker en het enige waar je je op kon richten was de film. Het effect hiervan is dat je jezelf heel goed kan inleven in de film, omdat je verder niet door anderen dingen wordt afgeleid van buitenaf.

De muziek in de film ‘Divergent’ speel een belangrijke rol, het versterkt namelijk de inhoud van de film. Op sommige spannende momenten in de film wordt er spannende muziek toegevoegd. Hier is erg goed over nagedacht, want het zorgt ervoor dat de spanning in deze scene versterkt wordt. Er zijn ook emotionele momenten in de film waaronder dan rustige muziek of geluiden te horen zijn. Het effect hiervan is dat de gebeurtenis extra emotioneel of gevoelig uit de voeten komt. Muziek sleept je mee in het verhaal.

De nadruk van het verhaal ligt niet zozeer op de boodschap van het verhaal of de ontwikkeling van de personages, maar meer op wat er gebeurt. Het is een speelfilm maar heeft niet zozeer een boodschap. Het is een film gemaakt voor amusement, ik heb niet het idee dat de filmmaker de kijker iets wil overbrengen, of dat de film een betekenis heeft.

Ik heb erg genoten van het bekijken van deze film en heb er zeker geen spijt van. Mijn verwachtingen waren hoog door de dingen die ik al gezien, gehoord en gelezen had, maar Divergent heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ik kon me goed verplaatsen in de personages en in hun keuzes en de spanning was tot het einde voelbaar. Hoewel ik normaal niet echt een liefhebber ben van sciencefictionfilms of films die zich in de toekomst afspelen, was dit toch wel een erg goede film. Ik hoop dat er nog vervolgen van Divergent komen, deze ga ik dan zeker bekijken. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.