Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Algemene gegevens:Titel: The Discovery of Heaven

Regisseur: Jeroen Krabbé

Jaartal: 2001

Land van herkomst: Nederland

Hoofdrolspelers: Stephen Fry (Onno Quist)

Greg Wise (Max Delius)

Flora Montgomery (Ada)

Neil Newbon (Quiten Quist)

Emma Fielding (Helga)

Diana Quick (Sophia)

Jeroen Krabbé (Gabriël)De film die ik gezien heb draaide in Hengelo, namelijk in: `Bellevue`.Ik denk dat het genre ´´godsdienst´´ wel bij deze film past, omdat het gaat om het ophalen van de tien geboden.

Plot:De tien geboden moeten van God weer terug naar de hemel. Er is een probleem: de engelen mogen niet naar de aarde om de tien geboden zelf op te halen. Ze proberen een plan te bedenken om de tien geboden weer terug te krijgen en dat lukt. De engelen zorgen er voor dat ze een mens moeten laten `maken` die slim is en de stenen tafelen naar de hemel te brengen.(hierbij offert diegene zijn leven dus op). Het verhaal begint dan eigenlijk pas als Onno en Max elkaar toevallig ontmoeten. Ze zijn meteen elkaars vrienden. Niemand behalve Ada kan tussen hen inkomen. De twee mannen ontmoeten Ada in een boekenwinkel, waarbij Max een boek aan Ada geeft en ze met elkaar afspreken. Ada is celliste en wordt uitgenodigd op een congres op Cuba, Max en Onno worden ook uitgenodigd om mee te gaan. Hierbij zijn Max en Ada nog elkaars geliefden, maar op Cuba komt daar indirect verandering in, want Max en Onno hebben dan op de laatste avond op Cuba seks met Ada.(Max weet niet dat Onno ook seks met Ada heeft gehad). Ada wordt zwanger, maar ze weet niet wie nou de vader is. 7 maanden later raakt Ada in een coma door een auto-ongeluk. Quinten (het kind) wordt geboren door een keizersnede. Quinten groeit op tot een bijzonder kind, hij woont bij Max en Ada´s moeder. Al snel krijgt Quinten visioenen van de hemel, hij begint onwetend dat het de hemel is, de visioenen na te tekenen. Quinten wil bij zijn vader wonen en dat gebeurd, maar dan wordt de vriendin van Onno vermoord (Helga). Onno kan dit grote verlies niet verdragen en vertrekt dan zonder iemand te vertellen waar hij heen gaat naar Rome, waar hij zich helemaal afzondert van de buitenwereld. Hij herkent een plaatje van een tekening en herinnerd zich dat het een standbeeld in Rome is, waar hij dan ook heen gaat. Daar vindt hij zijn vader ook. Quinten krijgt weer visioenen en heeft door waar de stenen tafelen liggen (in het ´´Sancta Sanctorum``). Onno en Quinten gaan dan de stenen tafelen stelen. Na de stenen tafelen gestolen te hebben gaan ze naar Jeruzalem, waar Quinten de stenen tafelen naar de tempelberg brengt, waar hij samen met de tien geboden opstijgt naar de hemel.Middelen:De locaties: Amsterdam -De woonplaats van de hoofdrolspelers.

Auschwitz- Precies het midden van Max zijn vaders jeugd, in een gelijkbenige driehoek is Auschwitz precies het middelpunt van de driehoek.

Drenthe- Groningen- Het gebied waar het auto-ongeluk plaatsvond. De eigenlijke plaats van het Kasteel. Westerbork (de latere werkplek van Max)

Jeruzalem- Plaats waar de Stenen tafelen aan mozes werden gegeven.

Kasteel het Nijenhuis in Heino- Woonhuis van Max, Ada´s moeder en van Quinten.

Rome- plaats waar de Sancta Sanctorum is.Spanje- Plaats van opnames voor het congres op Cuba, het is gefilmd in Spanje (Sevilla)De belangrijkste van deze genoemde plaatsen vind ik: Kasteel het Nijenhuis, omdat ik eerst dacht dat de brug over de gracht van het kasteel de ophaalbrug van de tekeningen van Quinten was, dat heeft mij uiteindelijk op een dwaalspoor gebracht.

De belichting is goed afgesteld op de locatie, maar de hemel vind ik er een beetje grauw en troosteloos uitzien.

Er zijn wel geluidseffecten, vooral bij de visioenen. Hierbij schrok ik wel bij het eerste effect omdat ik dat niet verwachte in die film.Personages:Onno Quist: Vader van Quinten, Onno is een zoon van een ex minister president. Onno is bevriend met Max.Max Delius: Vriend van Onno. Max is de verzorger van Quinten, deze taak vervult hij samen met Ada´s moeder.Ada: De moeder van Quinten, raakt in haar zwangerschap in coma, alleen Quinten heeft ´´contact´´ met haar.Helga: De vriendin van Onno, Helga wordt later in de film vermoord door een junk.De informatie over de hoofdpersonen is moeilijk af te leiden van 1 ander persoon. Je kan een verband zien tussen de verschillende hoofdpersonen, waaruit je de informatie kan krijgen. Zo heb ik althans de informatie over de hoofdpersonen naar mijn mening gekregen.Thematiek en interpretatie:Het (belangrijkste) thema van de film is de ´´missie´´ van het laten terugbrengen van de tien geboden.

Ik denk persoonlijk dat Jeroen Krabbé een bepaalde bedoeling had met de film n.l: Dat de mens niet leeft volgens de tien geboden, want er wordt wel degelijk gemoord en gestolen. Ik heb het idee dat Krabbé de kijkers wil wakker schudden en wil laten zien dat de mens naar de tien geboden moet leven en dat men zijn verstand op een goede manier moet gebruiken.Boeiende werking:Wat me boeide in deze film was dat de mensheid eens een keer niet werd aangevallen door buitenaardse wezens of andere gevaarlijke wezens, maar dat de mensheid zichzelf aanvalt. Deze boodschap vind ik duidelijk naar voren komen.

Het middel dat de regisseur gebruikt is in dit geval een mens: Quinten Quist. Quinten heeft overduidelijk een van de belangrijkste rollen in dit verhaal omdat hij degene is die er voor geboren was de tien geboden terug naar de hemel te brengen. Dit keer is het middel geen machine/apparaat, wat men tegenwoordig bijna altijd gebruikt om de film een boeiende werking te geven, maar een mens.Camerawerk en montage:De scènes van de visioenen zijn me goed bijgebleven, omdat dat juist een van de opvallendste dingen was van de film, hierbij speelt het camerawerk en de montage een zeer belangrijke rol. De manier waarop de hemel gefilmd werd (en de belichting daarbij) is zeer interessant. Ik heb ook gehoord dat het maken van de hemel een van de grootste uitgave posten was van de hele film, maar ik vind ondanks de grote kosten voor het maken van de hemel, de uitvoering geslaagd.Recensie:Hieronder staat een (korte) recensie van ene Martijn de B, deze recensie heb ik gevonden op:

www.filmlijst.nlThe Discovery of HeavenMartijn de BVisueel erg sterk, maar qua spel zeer wisselvallig. Fry is top als Onno en Greg Wise doet ook z'n best, maar de overige acteurs zijn kleurloze types. In de wereld van Krabbé wonen mensen in Amsterdam, hebben typisch hollandse namen, maar spreken bekakt engels. Waarom is hier niet een (goedkopere) Nederlandse film van gemaakt? Oja, ik weet het al: Jeroen wil meeeeeeeeeeer.Nu mijn mening: Ik vind dat de regisseur geslaagd is in de uitwerking van het hoofdthema, omdat de hele film draait om het terugbrengen van de stenen tafelen naar de hemel.

De film is voor mij niet echt geloofwaardig, dat zal ook misschien komen doordat ik niet een bepaalde godsdienst heb, sterker nog: ik geloof helemaal niet in een godsdienst. De hoofdrolspelers zijn goed uitgekozen en passen goed in zo´n film.

Er zijn enkele geluidseffecten (bij de visioenen), ik vind dat er wel wat meer geluidseffecten mochten zijn. De belichting vind ik goed, omdat ik vind dat het goed aangepast is aan het thema.

Totaaloordeel: Dit is een goede film, het heeft wel een moeilijk onderwerp maar door de uitwerking ervan is de film geslaagd. Er zouden wel wat meer geluidseffecten aan te pas kunnen komen. De muziekkeuze van de film is goed.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.