Der Untergang (2004)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1664 woorden
  • 28 mei 2005
  • 200 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 200 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Samenvatting: Der Untergang:

De film gaat over de laatste dagen van Hitlers leven. De ondergang van Berlijn, en daarmee ook het eind van de hele tweede wereldoorlog. Het is niet verfilmd vanuit Hitlers standpunt, maar van zijn secretaresse Traudl Jung, eerst word gefilmd hoe ze wordt aangenomen, dan is het tweeëneenhalf jaar later en begint de film echt. Het speelt zich allemaal af in de bunker van Hitler omdat de stad wordt gebombardeerd en ze in de bunker veilig zijn. De Russen hebben de stad in hun macht, het leger van Hitler dat in Berlijn zit (het 9e leger) is gevallen, maar Hitler verlaat de stad in geen enkel geval. Omdat Hitler dus zo geliefd is bij zijn officiers en werknemers blijven die ook allemaal, ook Traudl Jung blijft. Hij zegt ook zijn minnares te vertrekken om in leven te blijven, ook zei doet dit niet. Hitler wil niet toegeven dat hij de oorlog heeft verloren. Hij blijft volhouden dat het 9e leger nog kan volhouden en dat dan andere legers van buitenaf de Russen nog kunnen aanvallen en dat Berlijn er weer bovenop zal komen. Zijn officiers en ministers proberen het wel voorzichtig te brengen dat dat geen zin meer heeft en niet een meer kan. Dan krijgt een ontzettende woede aanval, waar iedereen gespannen naar luistert. Op zo’n moment is het volk ook niet meer belangrijk, het gaat alleen maar om het voeren van oorlog. Op zo’n moment zegt bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon tegen Hitler dat er snel iets moet gebeuren omdat er nog drie miljoen mensen in de stad zijn, hij antwoordt daarop dat het nu even niet om het volk gaat, dat die maar voor zichzelf moeten zorgen.
De Führer is bezig met zichzelf, met zijn aftocht. Hij gaat samen met zijn vrouw (Hitler en Eva Braun zijn op de dag van de zelfmoord nog getrouwd) zelfmoord plegen. Hij kondigt dit aan bij een van zijn officieren, omdat hij niet wil dat zijn lijk gevonden word zodat de Russen het tentoon konden stellen. Dus moest het verbrand worden. Hij neemt van iedereen afscheid, en geeft ze een buisje met vergif erin zodat als ze door de Russen gevangen genomen zouden worden ze dat in konden nemen en dus zouden overlijden.

Als Hitler eenmaal dood is, plegen veel mensen zelfmoord. De Goebbels’ geven zelfs al hun kinderen eerst vergif zodat ze blijven slapen, en geven ze dan in de slaap allemaal een buisje met vergif zodat het na 2 seconden met ze afgelopen is. Dan schiet Joseph Goebbels eerst zijn vrouw dood en schiet daarna zichzelf door z’n hoofd. Zo plegen ook een aantal officieren zelfmoord omdat ze wanhopig zijn omdat de Führer er niet meer is.
Kort daarna vluchten Traudl en nog een paar anderen net op tijd zodat ze ongezien bij de grens van Berlijn komen. Maar daar staan allemaal Russen, als vrouw heeft Traudl kans om doorgelaten te worden. Een kind neemt haar hand en samen lopen ze door het leger Russen, even dreigt het mis te gaan, maar ze komen er doorheen. Ze leven! Dan komt er een soort vredig beeld met veel zon en licht. De oorlog is afgelopen. Het is voorbij.

Verhaalstructuur.

De verhaalstructuur is lineair. De dagen worden gewoon dag naar dag verteld / gefilmd. Hierbij worden geen flashbacks etc. gebruikt.

Verteller in het verhaal.

Alleen op het einde van het verhaal als de film eigenlijk af is gelopen komt er nog een oude vrouw die een stukje verteld over haar herinneringen met de oorlog. Ook worden alle hoofdpersonen die in de film betrokken zijn, aan het einde van de film beschreven wat er met hun is gebeurt en hoe het met hun is afgelopen na de oorlog (bv gevangenis + wanneer ze dood zijn gegaan etc).

Beschikt de kijker over informatie die de personages niet weten.

Nee, als je zelf niks over de geschiedenis van WOII weet, is deze film geheel spannend je weet niks meer dan dat de personages zelf ook weten. De hele film blijft dus spannend en erg leuk om te kijken van begin tot eind. Je wilt te weten komen wat er gebeurt, net als de personages.


Tot welke genre behoort de film?

De film behoord tot de genres: actie/drama. Hierbij wordt WOII getoond wat hoort tot actie. De mensen die omkomen en al het medeleven bij deze mensen hoort tot het genre Drama.

Welke plaats neemt het in binnen de filmgeschiedenis?

Realistisch, deze film is op de werkelijkheid gebaseerd dat vanuit Hitler bekeken word hoe hij z’n volk reageerde tijdens de oorlogsperiode. Ook worden hierbij de laatste dagen van de oorlog en tevens Hitler en menige andere personen getoond.

Is de film op een bepaald idee gebaseerd?

Ja, men wil hiermee laten zien hoe vanuit de kant van de Duitsers (met name Hitler) de oorlog werd bekeken en hoe men handelde tijdens deze laatste dagen van de ondergang van de Duitsers.

Is er ook gebruik gemaakt van een literaire bron?

Ja, dingen die over de laatste dagen van Hitler zijn geschreven hebben ze gebruikt om een zo goed mogelijk realistisch beeld te geven.

Behandelt de film een thema en welke boodschap wordt aan de film verbonden?

Thema’s: WOII + Hitler. Boodschap: Men wil laten zien wat Hitler met WOII heeft aangericht, hoeveel mensen zich daarbij betrokken voelen en zelf betrokken bij zijn. En wat deze mensen allemaal moesten doorstaan in deze tragische tijd van WOII.

Wie speelt er mee en welke middelen?

Bezetting van de rollen. Karakterisering hoofd- en bijfiguren:

Bruno Ganz als Adolf Hitler: Hij had een ziekte en stond achter zijn besluiten, wie niet achter zijn besluiten stond werd vermoord.
Alexandra Maria Lara als Traudl Junge: Aangenomen als secretaresse van Hitler en bleef Hitler de hele WO2 ondersteunen en wilde tot de afloop bij hem blijven.
Christian Berkel als Dr. Schenk: Behulpzaam en probeerde iedereen te helpen, hij was verpleger en deed dingen die hij niet kon maar die hij wel probeerde te doen.
Donevan Gunia als Peter Kranz: Hij was snel bij beslissingen nemen, soms te snel waardoor hij zich zelf vastliep.
Juliana Köhler als Eva Braun: Probeerde in barre tijden de boel op te fleuren, ze probeerde altijd blij te zijn.
Corinna Harfouch als Magda Goebbels: Was ijskoud. Wilde niet dat de kinderen leefde in een democratische wereld en vermoorden
daarom haar eigen kinderen zelf.
Ulrich Matthes als Joseph Goebbels: Mede-compagnion van Hitler en steunde hem altijd, volgde altijd zijn bevelen op.
Heino Ferch als Albert Speer: Het brein, hij wist wat hij moest doen, en keerde zich daarom tegen Hitler.

Het spel van de acteurs:

De stijl van de acteurs leek veel op elkaar, dramatiserend omdat het een barre tijd was. Beslissingen werden snel genomen dit soms met een foute afloop. Hitler had een ziekte waardoor zijn hand de hele tijd trilde en schoot mensen neer als ze het niet met hem eens waren. Het was allemaal zeer gehaastig, daardoor was de speelstijl van de acteurs een beetje opdringerig.

Regisseur:

De regisseur is Oliver Hirschbiegel. Hij is ondermeer bekend van de films Mein Letzter Film en das Experiment. Hij is ook bekend van de populaire TV-serie Kommisaris Rex en het vervolg daarop. Hij heeft nog nooit eerder een film gemaakt van de Wereld-Oorlog, dus de stap voor hem was volgens mij groot. Hij heeft het idee achter de film goed gemaakt, en ook veel gekeken naar hoe Hitler was en wat hij deed. Daardoor is deze film ook goed geslaagd. Dus hij is bij deze film begonnen met een nieuwe stijl van regisseren. Hij is van Komedisch overgestapt naar meer Oorlog. Dat is hem goed gelukt.

Theater-hulpmiddelen:

Speelplek: Het speelt zich voornamelijk af in Berlijn, Om de slag van Berlijn. In de bunker van Hitler vooral, van waaruit Hitler zijn
Commando’s beval om aan te vallen.
opvallende/ functionele decors: De aankleding van de Bunker in Berlijn, sombere kleuren aan de wand. En de Foto waar Hitler naar zit te kijken als hij weet dat hij niet meer kan winnen.
aankleding: Leren jassen, met de commando pakken die ze vroeger bij de SS hadden en bij het Duitse Leger.
attributen: De wapens van het Leger, de Onderscheidingen, de voertuigen en de communicatie middelen.

Hoe is dit filmproduct gemaakt?

Geef aan hoe de camera-instelling is.
Variatie in beeldkader:

Er was veel variatie in de camera-instelling. Het ligt helemaal in het beeld dat dan word weergegeven.
De ene keer was het een total shot: om de ravage te laten zien na een aanslag.
Soms een Close-up (van dichtbij): als een persoon aan het praten is wat belangrijk is, om hem dus van dichtbij te laten zien.
En ook kwam er een aantal keren een Medium-shot in voor: Dit is dus de normale stand van filmen.

Camera-standpunt:

Over het algemeen is dit neutraal, op een enkele keer na word het vanuit een Vogelvluchtstandpunt gefilmd.
Vaak bij een Totalshot filmt men vanuit een vogelvluchtperspectief in deze film.

Camera-beweging:

Ze lieten vanalles zien zoals : in+uitzoomen, lopend, rijdend etc. Dit komt omdat elke keer gefilmd word bij een andere gebeurtenis, wanneer dus bv. binnen zijn is het vooral in+uitzoomen, ook lopend.
Buiten is het van alles wat omdat hierbij de mogelijkheden groter waren om in deze punten te variëren.

Vormen van Montage:

Het is een continue vertelwijze, alles wordt verteld zoals het heeft plaatsgevonden. Bij bombardementen waren de montage zeer opvallende, door de ontploffingen en het opspringen van zand en scherven. Op sommige momenten als er veel gebeurde was er een drukke montage, als er bijna niks gebeurde was het een trage montage.

Variatie in licht:

Dit was een beetje variabel. De ene keer sprong het vanuit binnen naar buiten met de gebeurtenissen, waardoor dus ook verschillende soorten belichtingen zijn gebruikt. bijvoorbeeld binnen de lampen en buiten het zonlicht, de grauwe lucht, als er een gebeurtenis ‘s nachts afspeelde, kwam er licht van de straatlampen en het vuur dat branden op sommige plekken.

Variatie in kleur:

Dit was normaal, gewoon kleurenfilm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Hallo,

Over die oude vrouw waar je het over hebt, is dezelfde vrouw als in het begin van de film en is Traudl Junge-Humps zelf. Misschien is dit handig en kun je dat erbij zetten.

Groeten, James

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Der Untergang (2004)"