Verslag: Der UntergangDe eerste indrukWat vond je ervan?

Ik vond het een mooie film. De scènes waren erg afwisselend tussen de bunker en de wereld erboven. Door deze film ben ik meer te weten gekomen over wat voor mens Hitler was.Wat vond je mooi of minder mooi?

De oorlogsscènes leken net echt qua ontploffing en wat voor schade hij aanrichtte. Hitler was ook goed weergegeven. Vooral zijn stem want die leek net echt.Waardoor werd je verrast?

Ik was verrast dat iedereen zo stil de zaal verliet toen de film was afgelopen.

Welke dingen sprongen er voor jou echt uit?

Op een moment werd Hitler boos omdat zijn soldaten hem in de steek lieten. Dat was echt goed gespeeld. Je had echt het gevoel alsof het echt video-opnames waren, zo goed was het.Welke gevoelens kwamen bij jou boven?

Ik kreeg het gevoel dat Hitler een monster was. Als hij bijna aan het verliezen is zegt hij tegen officieren welke troepen zich allemaal moesten verplaatsen. Toen zei een van die officieren: dat wordt hun dood en toen zei Hitler: dat maakt niet uit, als ik de oorlog maar win.

Maar daarna vond ik Hitler eigenlijk weer een mens worden omdat hij toen tegen mensen zei die in de bunker zaten dat ze, als ze dat zouden willen, weg mochten uit de bunker.Welke associaties riep de activiteit op?

Je zag de oorlog nu van de andere kant en kon zo zien hoe Hitler in het echt was. Nu zag je bijvoorbeeld niet alleen dat Hitler een monster was maar ook een mens. Verder zijn de effecten van bominslagen enz. beter aangebracht dan in andere films.Het verslagKort samenvatting van de film

De film begint in 1943, wanneer Hitler zijn persoonlijke secretaresse aanneemt.Dan springt de film ineens anderhalf jaar later, de laatste 10 dagen van de oorlog.

Hitler heeft zich, met enige van zijn generaals en vertrouwelingen, verschanst in de bunker onder de Rijkskanselarij. Onder hen is ook Traudl Junge, Hitler’s privé secretaresse. Als alles fout gaat wil zij Hitler niet verlaten. Eerst wil Hitler niet inzien dan hij aan het verliezen is, en laat bijvoorbeeld zijn commandanten legers inzetten die helemaal niet meer bestaan. Terwijl de gevolgen van de verloren oorlog met alle macht over zijn volk heen vallen, werkt de Führer aan zijn eigen aftocht. Maar een paar uur voor hun gemeenschappelijke zelfmoord trouwt hij met Eva Braun. Nadat Hitler en Braun zelfmoord hebben gepleegd (met een pistool EN vergiftigingscapsules) worden ze verbrand zodat hun lichamen niet in handen van de vijand vallen. Goebbels en de overgebleven generaals weigeren zich onvoorwaardelijk over te geven aan de Russen. Als de situatie nog hopelozer wordt besluit Magda Goebbels haar 6 kinderen te vergiftigen voordat zij zelf met haar man zelfmoord pleegt. Kort daarna weten Traudl Junge en een paar ander op het laatste moment te ontsnappen uit de bunker en de russen laten haar door…

Dan komt er een dramatische muziek en worden foto’s van generaals en andere mensen vanuit de bunker getoond waarbij staat wanneer ze zijn vrij gelaten door de Russen en wanneer ze gestorven zijn.Een beschrijving van de spelers

Hitler: De leider van het Duitse volk, ook al is het voor iedereen overduidelijk dat hij de oorlog gaat verliezen, ziet hij dat niet in.

Traudl: Een meisje wat zo nieuwsgierig is. Ze heeft alleen maar ja gezegd om secretaresse van Hitler te worden omdat ze benieuwd was hoe de bunker er vanbinnen uitzag. Ze weet niet wat er verder gaande is in de oorlog.

Magda en Joseph Goebbels: Ze zijn erg hitler-fan en geloven ook in al die onzin. Ze zijn ook erg koppig, ze willen zich op het laatst gewoon niet overgeven, dus vermoorden ze hun 6 kinderen en zichzelf maar.

Eva: Ze wordt ook de bunker ingehaald om Hitler zijn laatste dagen bij te staan, en trouwt ook met hem. Ze is erg hard, voor zichzelf EN anderen.Extra info

De film is geregisseerd door Oliver Hirschbiegel en gebaseerd op verhalen van overlevenden.

De film speelt zich alleen af in de bunker, de ziekenzaal en in een stuk van Berlijn boven de grond. Het decor is eigenlijk gewoon wat je normaal ook al tegen komt. Er is ook veel gelet op details, bevoordeeld de verlichting is in de bunker redelijk donker en het geeft je zo het gevoel alsof je onder de grond zit. De half vernietigde stad ziet er ook echt uit.

Het is ook goed gedaan dat niet alles gefilmd is. Als Hitler bijvoorbeeld zelfmoord pleegt sta je buiten de kamer en hoor je een schot. Dan komen de soldaten met een lijk naar buiten gelopen en gaat de camera de kamer binnen. Daar zie je dan een bloedvlek op het kussen zitten en het pistool op de grond. Dit is een goede oplossing van de regisseur geweest want als hij het liet zien dat hij zelfmoord pleegde zou het er niet echt fris hebben uitgezien en je moet natuurlijk wel zien dat hij zelfmoord heeft gepleegd.ReflectieIk ben niet anders naar de film gaan kijken dan dat ik normaal doe. Niet door de opdracht die ik moest maken of door de recensies.Stukje recensie:

”Volgens critici in Duitsland zou Hitler in Der Untergang veel te menselijk worden afgeschilderd, waardoor je als kijker haast sympathie krijgt voor de dictator. Een dergelijk beeld van Hitler zou olie op het vuur zijn van het toch al steeds sneller groeiende rechts-extremisme. Onzin natuurlijk! Extremisten zijn sowieso nauwelijks voor rede vatbaar en zien wat zij willen zien. Geen enkele reden dus om zelfcensuur toe te passen. De ophef rond Der Untergang heeft misschien vooral te maken met de schok dat een van de grootste oorlogsmisdadigers uit de geschiedenis een man van vlees en bloed blijkt, en geen grotesk monster. Dit besef is essentieel. Als monster plaats je Hitler namelijk buiten de realiteit, terwijl het juist belangrijk is te erkennen dat extremisme des mensen is, en van alle tijden. Alleen op deze manier kunnen wij leren van de geschiedenis.”Ik vind dat het wel meevalt dat hij als mens is weergegeven. Er zitten wel stukjes in waarin dat lijkt maar de film is dmv getuigen samengesteld dus het is gewoon de waarheid. Verder laten ze ook stukken zien waarin hij een monster lijkt.Stukje recensie:

“Niets dan lof voor acteur Bruno Ganz. De drieënzestigjarige Zwitser zet Hitler op fenomenale wijze neer. Ganz houdt meesterlijk de balans tussen de menselijkheid en de slechtheid. Hitler is geen stereotiep monster of karikatuur; hij is een man van vlees en bloed. De Duitse dictator maakt grapjes tegen zijn secretaresse, hij aait vertederd zijn hond en huilt wanneer hij hoort dat Himmler zich heeft overgegeven. Dan weer schuimbekt hij van woede, laat hij zonder scrupules de zwager van zijn geliefde executeren en praat hij vol trots over de vernietiging van de Joden. Hitler was een mens…en met deze verschrikkelijke wetenschap zullen wij moeten leren omgaan.”Ik vind het acteren ook goed, maar ik vind het wel meevallen dat hij als mens word weergegeven want hij zegt ook veel dingen die echt niet menselijk zijn. Zoals dat het hem niet uitmaakt hoeveel mensen er dood gaan als hij de oorlog maar wint.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

slecht

9 jaar geleden