De kleine blonde dood (1993)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 967 woorden
  • 1 juni 2002
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
91 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Algemene gegevens Titel: De kleine blonde dood
Regisseur: Jean van de Velde
Jaartal: 1995
Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Antonie Kamerling, Olivier Tuinier en Loes Wouterson
Genre: Melodrama

2. Plot Deze film is en verfilming van het boek, geschreven door Boudewijn Büch. Het gaat over een jongen, Valentijn , die in zijn jeugd nogal veel problemen heeft gehad met zijn vader, die gek was geworden door de moorden in de oorlog. Nu Valentijn ouder is heeft hij nogal een hectisch leventje. Hij is dichter, heeft zo nu en dan wat geld, en feest er op los. Totdat hij op een dag bij iemand de auto instapt om te liften. De vrouw die in de auto zit blijkt zijn vroegere lerares tezijn, samen met haar krijgt hij een kindje. Wat hij eigenlijk niet wil, want dan kan hij niet meer leven zoals vroeger, wild en druk. Maar als hij de echo ziet in het ziekenhuis begint hij al meteen van het jongetje te houden. Als het kindje, Micky, geboren is, zijn er nogal wat problemen. Zijn moeder is alcoholist, vader houd niet van moeder, maar moeder wel van vader. Dit levert de nodige problemen op. Na een tijdje zorgt Valentijn ervoor dat hij de voogdij krijgt over Micky. Ze hebben een gelukkig leventje samen, totdat Valentijn voor zijn werk als dichter naar Parijs gaat en Micky achterlaat bij twee hele goede vrienden. Wanneer hij vrolijk terugkomt, blijkt er slecht nieuws te zijn over Micky. De twee vrienden hadden Micky toch voor een weekendje naar zijn moeder, Mieke, gebracht.Waar hij van de trap was gevallen en in coma was geraakt. Hij bleek van de trap gevallen te zijn door een gezwel in zijn hoofd dat op de trap ineens geknapt was. Maandenlang ligt Micky in coma, totdat de artsen besluiten dat Valentijn moet beslissen of hij de knop van Micky om wil draaien of niet. Na verhalen van de arts gehoord te hebben besluit hij om de knop om te draaien, maar hij wil het wel zelf doen! Dit wordt natuurlijk niet toegestaan door de artsen, maar als hij zich naar Micky toebuigt om afscheid te nemen, trekt hij toch zelf de stekker eruit.

3. Middelen Het verhaal speelt zich voornamelijk in Amsterdam af. In het huisje van Valentijn en bij de party’s van Valentijn. Deze plaatsen bepalen heel erg de sfeer van de film, het maakt de film wat minder proffesioneel vind ik. Er hangt een vreemde sfeer, een beetje een schunnige sfeer. De lichten spelen ook een erg grote rol in de film. Als er bijvoorbeeld een emotioneel stukje komt op klaarlichte dag, dan is het minder sentimenteel dan als het in het donker gebeurd. En komische dingen zijn vaak grappiger als het licht is dan in het donker. Valentijn was een beetje als een gladjanus gekleed, zijn haar naar achter en af en toe een leer jasje aan. Mieke was erg slecht gekleed en erg wit geschminkt, zodat je goed zag dat er iets mis met haar was. En dan Micky, die was echt gekleed als een klein jongetje, met gekleurde gympies en echte jongenskleren. Er was erg veel muziek in de film, maar deze muziek was niet speciaal gecomponeerd voor de film. De muziek werd verzorgd door Jurre Haanstra en Roy Kuschel. De muziek speelde een erg belangrijke rol in de film, het liet merken wanneer de film sentimenteel werd, en wanneer het weer vrolijk werd, maar er waren niet bepaald speciale geluidseffecten.

4. Personages De belangrijkste hoofdpersonen in de film zijn Valentijn, Mieke en Micky. De allerbelangrijkste hoofdpersoon is Valentijn, een jongen die van drugs, sex en feesten houd. Het is een gladde jongen, die hier en daar er wat vriendinnetjes en vriendjes op na houdt. Door flashbacks in de film, kom je een hoop te weten over zijn verleden. Over zijn gestoorde vader, en de emotionele belevenissen die hij met hem heeft meegemaakt. Mieke was ooit een lerares van Valentijn. Toen ze Valentijn per toeval weer tegenkwam, bedreven ze de liefde, en werd ze per ongeluk zwanger van Micky. Ze is een alcoholst wat haar een hoop problemen brengt. Verder weet ik niets over haar verleden. Micky is het kindje van Mieke en Valentijn. Een erg schattig jongetje om te zien. Het is het type modelkind, alles wat zijn ouders zeggen doet hij ook. Hij maakt wel de nodige problemen mee in zijn jeugd, door zijn alcoholistische moeder en zijn wilde vader. Mieke en Valentijn vertegenwoordigen erg hun omgeving. Een beetje armoedig, feestbeesten,drugs en drank.

5. Thematiek en interpretatie Het belangrijkste onderwerp is de zorg om Micky en de gevoelens van Valentijn. De regisseur volgt grotendeels de lijnen van het boek, maar sommige dingen zijn wel anders. In het boek is Valentijn bijvoorbeeld homo, maar in de film zie je daar niks over. En in de film trekt Valentijn zelf de stekker er bij Micky uit en in het boek niet. Op internet had ik gelezen bij een interview met de regisseur dat ze Valentijn in de film geen homo lieten spelen, omdat het verhaal dan te verwarrend was. En dat hij zelf de stekker eruit trok deden ze denk ik gewoon voor de sensatie.

6. Boeiende werking In deze film boeide het mij, dat je merkte hoeveel Valentijn om zijn zoontje gaf. Hoe hij echt wilde vechten voor zijn zoontje. Dat merkte je door de goede uitdrukkingen van de acteur, en door de emotionele muziek op de achtergrond. Ik vond het niet boeiend dat ze helemaal in de details lieten zien hoe Valentijn en Mieke de liefde bedreven. Dat was echt niet plezierig om te zien. Deze film is oornamelijk voor jongeren bedoeld denk ik. Want het gaat voornamelijk om dingen die grotendeels van de jongeren boeien, zoals seks en drugs. Daarvoor zijn kinderen nog te jong, en volwassen zullen de film te schunnig vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood (1993)"