De kleine blonde dood (1993)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1271 woorden
  • 5 februari 2002
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
163 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorwoord

Wij kregen de opdracht een verslag te schrijven over de film: De kleine blonde dood. In het verslag moet informatie te vinden zijn over bv. Camera en montage maar ook over de vergelijking met het boek. Ook moet er van alles te vinden over de personages en natuurlijk een samenvatting van het verhaal zelf. Het verslag telt mee voor de vakken Nederlands, Informatiekunde en CKV 1. Na de film gekeken te hebben hebben wij zo goed mogelijk de vragen beantwoord.

Algemene gegevens

De algemene gegevens van de film: De kleine blonde dood.

Titel: De kleine blonde dood. Regisseur: Jean van de Velde
Jaartal: 1993 Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Antonie Kamerling (Valentijn), Olivier Tuinier (Micky), Loes Wouterson (Mieke)

De kleine blonde dood is moeilijk in een bepaald grondgenre in te delen. Het bevat namelijk aspecten van zowel het Melodrama als de Film noir. De emoties van de hoofdrolspelers lopen regelmatig hoog op wat een typerend aspect is voor het melodrama genre. In tegenstelling tot een echt melodrama is de film naar onze mening niet sentimenteel genoeg en wordt door de nuchtere toeschouwer zeker niet als komisch ervaren. Een bepaald aspect van de Film noir is dat het zich bezighoudt met de menselijke problematiek. De hoofdpersoon Valentijn Boecke kampt met verscheidene psychische problemen. De kleine blonde dood is een soort middenweg tussen deze twee genres.

Plot

Een korte samenvatting over de inhoud van de film.

Valentijn boecke is een jongen die in zijn jeugd geconfronteerd werd met zijn psychisch gestoorde vader die een naoorlogse haat had voor Duitsers. Al op jonge leeftijd werd Valentijn mishandeld waarvan hij op latere leeftijd de gevolgen van droeg. Valentijn is rond de 25 jaar als hij zijn lerares van de basisschool (mieke) ontmoet. Valentijn beleefde een kortstondige relatie met haar. Na geruime tijd verscheen Mieke opnieuw om te vertellen dat ze zwanger is was. Valentijn wil het kind niet houden maar volgens haar was het daar al te laat voor. Zodoende werd het kind geboren en woonde hij zijn eerste 4 á 5 jaar bij zijn moeder die destijds aan de drank was. Na een hevige ruzie tussen vader en moeder ging het kind Micky voor een tijdje bij zijn vader Valentijn wonen. Valentijn vroeg voogdij aan voor Micky. Micky had vaak last van hoofdpijnen niet wetende dat deze de gevolgen waren van een ernstige hersentumor. Micky is uiteindelijk ingestort en van de trap gevallen. Micky lag in een coma en zou niet meer ontwaken. Maanden later trekt Valentijn onder het bijzijn van de doktoren de stekkers van Micky’s apparatuur uit de muur. De doktoren houden Valentijn niet tegen.

Middelen

De film speelt zich af in Nederland, een exacte locatie wordt niet gegeven. De belangrijkste plaatsen in de film zijn: het huis van Valentijn, Micky’s kamer in het ziekenhuis en het crematorium. In Valentijns huis wordt goed de relatie tussen vader en zoon afgebeeld. In het ziekenhuis heerst een droevige sfeer. Valentijn is maandenlang volledig gefocussed op zijn zoontje.Voor Valentijn staat de tijd stil, maar de tijd gaat gewoon door, Micky’s apparatuur piept op de achtergrond door, de doktoren en patiënten lopen haastig langs Micky's kamer, de weken, die vliegen voorbij.

De belichting speelt een vrij belangrijke rol in de film, door de vaak schemerige ruimtes wordt duidelijk de droevige sfeer afgebeeld.

Dit wil je ook lezen:

De hoofdpersonen zagen er als gewone Nederlanders uit. Ze droegen geen opvallende kleding en waren niet opvallend gegrimeerd. Vanwege de slechte geluidskwaliteit zijn ons niet echt bepaalde achtergrondmuziek of geluidseffecten bijgebleven.

Personages

Valentijn Boecke is de belangrijkste persoon uit de film. Zoals al eerder gemeld is, is Valentijn Boecke een jongen die in zijn jeugd geconfronteerd werd met zijn psychisch gestoorde vader die een naoorlogse haat had voor Duitsers. Al op jonge leeftijd werd Valentijn mishandeld waarvan hij op latere leeftijd de gevolgen van droeg. Valentijn is de vader van Micky.

Micky Boecke, de zoon van Valentijn, is een kleuter die op zeer jonge leeftijd moet handelen met zijn onvriendelijke en kinderachtige ouders. Desondanks is Micky is een speelse kleuter die veel aandacht nodig heeft maar dit niet genoeg krijgt.

Informatie over Valentijn wordt vooral in flashbacks weergeven. Voorbeelden hiervan zijn de scènes over Valentijns vroegere thuissituatie en schoolreisjes. Er speelde zich regelmatig dingen af die hij als levensecht beschouwde maar slechts tot zijn verbeelding spraken. Een voorbeeld hiervan is de badkamerscène met zijn vader die beëindigd wordt door het geroep van Micky.

Micky’s groeiende personage wordt gedurende de film langzaam opgebouwd.

Thematiek en interpretatie

Het belangrijkste thema v/d film de kleine blonde dood is de band tussen vader en zoon. De band tussen Valentijn’s vader en Valentijn, en tussen Valentijn en Micky .

De film heeft duidelijk een eigen interpretatie van het boek. In het boek wordt Valentijn als een man met een homoseksuele geaardheid beschreven. In de film niet. Voor de rest heeft de regisseur zoveel mogelijk de verhaallijn van het boek aan gehouden.

Boeiende werking

Het tragische leven en de dood van Micky boeide ons het meest. De dialogen en karakters van de hoofdpersonen in de film hebben het meest bijgedragen aan de afbeelding van het tragische leven van Micky. Niet boeiend waren de scènes over Valentijn's dichtkunsten.

Deze film is bedoeld voor jongeren en volwassenen, dat is af te leiden uit het groffe taalgebruik van de volwassen hoofdpersonen. Ook de gebeurtenissen over de alcohol- en drugsverslavingen van Micky's ouders zijn hier voorbeelden hiervan.

Camera en montage

De film wordt voornamelijk gefilmd vanuit een objectief perspectief, dat betekent dat het lijkt of de camera alleen maar regristreerd wat er gebeurd. Er is duidelijk een aparte montage gebruikt, in de film is gebruik gemaakt van flashbacks en plotselinge onware verbeeldingen van de hoofdpersonen die nog wel eens een verwarrende effect op de kijker hebben.

Recensie

Ik vind dat de regisseur wel geslaagd is in de uitwerking van het hoofd thema omdat de film niet erg veel afwijkt van het boek alleen het boek gaat verder door en zijn heten bepaalde figuren anders Bijv. Boudewijn heet in de film Valentijn.Ik vind de film vrij geloofwaardig omdat het hele verhaal duidelijk is in de film en alles wat er gebeurde in de film kan ook in het echt gebeurt zijn. De kleding van de acteurs vind ik typerend voor de figuren zoals bij Valentijn (Antonie Kamerling) hij droeg in de film bijvoorbeeld een zwart-wit gestreepte zebra ochtendjas wat ik wel bij zo’n schrijver als hij vind passen.De grime was alleen bij het karakter mieke heel opvallend zij zag er namelijk in de hele film heel bleek zelfs een beetje wit uit wat wel opvallend was. Het paste ook wel bij de rol want het is in de film ook wel een gestoordt mens. In de hele film lijkt het licht wel een beetje gedempt behalve in de scenes die buiten waren.De muziek in de omgevingen van de discotheek en Valentijns huis vond ik wel opvallend een soort hard rock muziek was het die overigens ook op de crematie van Micky gedraaid werd.Ik vind het wel een goeie film vooral omdat het heel realistisch is en het een vrij boeiend verhaal ik heb het boek nog niet gelezen maar dat ga ik nog wel doen denk ik. In punten uitgedrukt zou ik de film een 8 geven.

Bronnenlijst

Artikelen: - De informatiestencils van de opdracht waar tevens delen van het boek te lezen zijn. - Uittreksels en recensies van de Erasmus bibliotheek (bijgesloten) Websites: - Scholieren, http://www.scholieren.com (bezocht op 5 september 2001) - Filmkeuze, http://www.filmkeuze.nl (bezocht p 6 september 2001) Films: - De film: De kleine bonde dood, (Jean van de Velde, 1993, Nederland)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood (1993)"