Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Daens (1992)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 611 woorden
  • 18 augustus 2004
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
163 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De vechter tegen armoede en onrecht: Samenvatting: Pastor Daens gaat naar Aals, een stad met veel arbeid. Daens trekt in bij zijn broer, die politicus en bedrijfseigenaar is. In de fabriek in Aals zijn slechte werkomstandigheden en door bezuinigingen werken alleen vrouwen en kinderen. Zij moeten zwaar werk doen en maken lange werkdagen. Er zijn veel socialisten die stiekem krantjes uitdelen, waarin ze opkomen voor de armen. Daens ziet ook hoe de armen er aan toe zijn en wil ze helpen. Daarom schrijft hij stukjes in de krant. Ook gaat hij langs bij de armen, zo komt hij ook terecht bij Nette en haar gezin. Daens krijgt steeds meer invloed en veel arbeiders zijn aanhangers van Daens. Ook Sjefke werkt in de fabriek, als de kardinaal, de baas van Daens hem wil helpen wil hij dat niet, want de kardinaal is rijk en Sjefke is arm. Op een dag gebeurt er een ongeluk in de fabriek, een kind gaat dood. De vrouwen die in de
fabriek werken gaan met hem naar de onderzoekscommissie, ze willen laten zien hoe slecht de werkomstandigheden zijn. Maar ze worden aangehouden. Toch is er nog iemand die het voor de armen opneemt, want tijdens een dienst in de kerk onderbreekt Daens de mis en houdt een politieke toespraak in de kerk. Hij komt op voor de arbeiders en zegt dat de armen en rijken meer moeten delen en dat iedereen gelijk stemrecht zou moeten hebben. Daens wordt door de kerk gestraft voor zijn toespraak. In het parlement komt een discussie over het stemrecht. Uiteindelijk mogen alle mensen stemmen. Daens richt een eigen politieke partij op, het Algemeen Stemrecht. Woeste probeert de arbeiders om te kopen, want ze willen graag winnen. Tijdens het tellen van de stemmen worden veel stemmen van Daens niet meegeteld, en ook hebben ze mensen op Woeste laten stemmen die al overleden zijn. De fraude wordt ontdekt en er komt een nieuwe stemming. Daens wint van zijn broer en zijn politieke partij Woeste en alle arbeiders zijn erg blij. De arbeiders uit de fabrieken die op Daens hebben gestemd worden ontslagen. Nette wordt verkracht door de fabriekseigenaar, omdat ze voor Daens is. Daens wordt uitgenodigd bij de paus, daar krijgt hij te horen dat hij beter kan stoppen met zijn politieke partij. Op een avond komen zijn broer en de aanhangers van Woeste, de bokken, hem ophalen. Ze vernielen allerlei dingen en steken ze in brand. Daens besluit te stoppen met zijn politieke partij en zijn nieuwe baan is het voorlezen aan bejaarden uit de bijbel. De katholieke Nette trouwt met een socialist. Sjefke, het jongetje uit de fabriek wordt gedood door een tijger als hij probeert het brood af te pakken. Hij krijgt geen katholieke begrafenis, want hij heeft niet gebiecht. Daarom begraaft Daens hem, ook al is hij geen pastor meer. En Nette en haar man gaan kijken bij het graf van Sjefke.
Mening: De film Daens vond ik in het begin vrij saai, dat kwam omdat er niet veel spannende dingen gebeurden. Het was in het begin ook best langdradig, omdat het steeds over hetzelfde ging. Later werd het wel wat leuker, want toen gebeurde meer, maar echt spannend werd het niet. Af en toe kwamen er in de film wel moeilijke woorden voor, maar over het algemeen vond ik het goed te begrijpen. Ik vond het jammer dat het een open einde had. Advies: Ik adviseer leeftijdsgenoten om deze film niet te gaan kijken, omdat er weinig actie en spanning in zit. Het is ook langdradig en soms moeilijk om je aandacht erbij te houden, dat komt waarschijnlijk omdat het een onderwerp is dat jongeren niet echt zo aanspreekt.

REACTIES

T.

T.

bedankt ik heb veel voordeel hier uit kunnen maken

12 jaar geleden

G.

G.

Ooit gehoord van alinea's? een volledig doorlopende tekst vol met fouten (bv: Aals? ) kom op man doe is een beetje je best

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Daens (1992)"