Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1310 woorden
  • 28 april 2004
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
10 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Titel: Crouching Tiger, Hidden Dragon
Regisseur: Ang Lee
Jaartal: 2000
Land van herkomst: Vs/ Hong Kong/ China/ Taiwan
Hoofdrolspelers: Shaolòng - Zhang Ziyi, Li Mu Bai - Chow Yun Fat, Shu Lien - Michelle Yeoh, Bìahùri - Cheng Pei Pei, Shaohù - Chang Chen

Ik heb de film gezien in de cinemare, een bioscoop in Almere, samen met andere klassen van het Oostvaarders College. Het grondgenre is zwaardvechten.

Samenvatting Het verhaal begint er mee dat Lu Mu Bai een erg bijzonder zwaard in zijn bezit heeft. Je kunt er erg goed mee zwaardvechten. Lu Mu Bai is van plan te stoppen met zwaardvechten en hij wil dat Yu Shu Lien het zwaard naar haar meester brengt. Yu Shu Lien doet dit, maar het zwaard wordt diezelfde nacht nog gestolen. Het lukte haar niet de dief te stoppen en zij wist ook niet wie de dief was. Ondertussen heeft ze Jen ontmoet, Jen is uitgehuwelijkt maar eigenlijk wil ze veel liever vrij zijn en avonturen beleven en zwaardvechten. Niemand wist dat Jen de dochter van de ‘Hyena’was. De ‘Hyena’is de meest gevreesde vechter in deze omgeving. Jen heeft door haar moeder veel van vechtsport kunnen leren. Ze is zelfs haar moeder voorbij gegaan in haar technieken en nu ze ook het zwaard had gestolen, is zij een van de beste vechters in omstreken. Al veel eerder heeft Jen een rover ontmoet, die in de woestijn woont. Maar ze is met een andere man verloofd, dit moest voor haar ouders, de man met wie ze gaat trouwen is erg rijk. De dag dat ze gaat trouwens wil ze niet meer, ze vlucht naar de woestijn maar wordt ondertussen tegen gehouden door haar moeder. Dit was maar beter ook, want ze had het nooit gered. Haar moeder legt haar in een grot om even te rusten en even later komen Yu Shu Lien en Li Mu Bai langs. Ze ontdekten dat Jen werd verdoofd en ze tilden haar van haar plek weg. Ondertussen komt de Hyena binnen en begint een gevecht met Lu Mu Bai. Lu Mu Bai wordt vermoord door een pijltje met vergif. De Hyena was ook vermoord door Lu Mu Bai. Het vergif zou langzaam gaan werken. Jen gaat terug naar de man waar zij verliefd op is en samen gaan ze ergens wonen. De film eindigt met dat Jen van een rots afspringt om zo haarwens uit te laten komen.

Middelen De film speelde zich af in China, hierdoor was alles in chinese sfeer. De kleding en de huisjes, dit bepaalde erg de sfeer in de film. De belichting was ook mooi geregeld. In een huis was het vooral heel donker en buiten was de lichtval mooi op de acteurs. De hoofdpersonen waren gekleed in Chinese kledingdracht. Dit stond goed bij de acteurs, want ze waren ook allemaal Chinees. Er was de hele film door wel achtergrondmuziek. Bij gevechten had de muziek wel een speciale rol, het maakte de film spannender.

Personages De belangrijkste personages in de film zijn Lu Mu Bai, Yu Shu Lien en Jen. Lu Mu Bai is een zeer goede zwaardvechter die een heel sterk zwaard in zijn bezit had. Yu Shu Lien is een vriendin van Lu Mu Bai en ze houden van elkaar. Yu Shu Lien bezorgt voor Lu Mu Bai de zwaard en ze hebben samen al vele avonturen beleeft. Jen is een meisje dat binnenkort gaat trouwen, maar dit eigenlijk niet wilt. Ze is een zeer goede zwaardvechtster en zij steelt het goede zwaard van degene aan wie Yu Shu Lien het heeft gebracht. Je kreeg informatie over personen door de gesprekken goed te volgen, gedachtes werden niet uitgedrukt in deze film. Er was wel een flashback, dat Jen in de woestijn was met Shaolong, zo kreeg je meer te weten over haar liefdesleven.

Thematiek en interpretatie Het thema in de film is zwaardvechten, ik denk niet dat de regisseur een bepaalde bedoeling had met de film.

Boeiende werking Hetgeen me boeide in deze film was het zwaardvechten en dat dat meisje onverwachts zo goed kon zwaardvechten. Dit had je totaal niet verwacht. Ik vond het alleen een beetje nep dat ze opeens over het dak konden vliegen en dat ze in de bomen konden vechten. Hierdoor vond ik de film wel wat minder leuk en wat minder geloofwaardig. De gevechten daarentegen waren wel weer spannend.

Camerawerk en montage De scène die me het meest is bijgebleven is dat Lu Mu Bai en Jen met elkaar vechten. Het gaat er hard aan toe en dan opeens stoppen ze. Lu Mu Bai vraagt dan of Jen haar leerling zou willen zijn. De cameravoering en de montage hebben daar vast wel een belangrijke rol bij gespeeld, want er werd iedere keer uit een andere hoek laten zien hoe het gevecht loopt.

Recensie

Ik vind dat de regisseur een goede film heeft neergezet over het thema ‘zwaardvechten’. Het is een film geworden waar een goed verhaal in is neergezet. Ik vond de film heel geloofwaardig totdat er mensen over daken gingen vliegen en in de bomen gingen zwaardvechten. Dat vond ik echt heel verkeerd dat de regisseur dat in de film heeft verwerkt. De hoofdrolspelers waren zeer geschikt voor hun rollen. Ze waren allemaal chinees, dus dat paste bij het thema en bij de omgeving van de film. Het licht en de muziek is goed in de film gebruikt. Het had wel een functie bij de film, het maakte het soms spannender. Ik vond het een leuke film, ondanks da zwaardvechten niet helemaal mijn ding is, vind ik dat de film goed is neergezet en dat er een goed verhaal in zat, waardoor het bleef boeien.

Nu! Zeg al uw afspraken af, keil die GSM in de prullenbak en ga als een zombie de ene prachtfilm na de andere te bekijken. 'Dancer in the Dark', 'In the mood for Love', 'O Brother, where art thou', 'De wereld van Sofie', 'The Cell'...pareltjes waar u nog jaren over napraat. 'Crouching Tiger/Hidden Dragon' is helemaal een tour de force. Regisseur Ang Lee combineerde kungfu actieballetten met een mythisch China uit de 19e eeuw. Peter Pan meets The Matrix op de toppen van de bomen in een absolute prachtfilm.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Nu! Zeg al uw afspraken af, keil die GSM in de prullenbak en ga als een zombie de ene prachtfilm na de andere te bekijken. 'Dancer in the Dark', 'In the mood for Love', 'O Brother, where art thou', 'De wereld van Sofie', 'The Cell'...pareltjes waar u nog jaren over napraat. 'Crouching Tiger/Hidden Dragon' is helemaal een tour de force. Regisseur Ang Lee combineerde kungfu actieballetten met een mythisch China uit de 19e eeuw. Peter Pan meets The Matrix op de toppen van de bomen in een absolute prachtfilm.

China, 19e eeuw. Aan het hof van de mandarijn steelt een gemaskerde diens zwaard. Yu Shu Lien, een zwaardvechtster staat verstelt: de ninja scheert over daken, tart alle wetten van de zwaartekracht...net als zij. Samen met haar vroegere verloofde Li Mu Bai komt ze al snel achter de identiteit van de dader.

Dit wil je ook lezen:

Jen is een jonge vrouw die op het punt van een gedwongen huwelijk met de gouverneur staat. Als klein meisje stal ze samen met een tovenares het Groene Boek, zowat de bijbel van alle kungfu-strijders in China. Het Groene Boek beschrijft haarfijn hoe je toverkracht kan aanwenden in een gevecht. Yu Shu Lien en Li Mu Bai krijgen medelijden met de onvolwassen Jen. De eigenwijze kleptomane is vooral ongelukkig: haar echte liefde zwerft ergens als dief in de woestijn rond. Vooral Li Mu Bai zou graag haar leermeester willen zijn, wil haar vechtkunsten tot ongekende hoogtes tillen. Zal de koppige Jen het zwaard teruggeven? Of vecht ze tot het bittere einde?

Yep, we weten het. Dit klinkt als een ouderwetse avonturenfilm. Vanaf de eerste minuut zit je heerlijk onderuitgezakt, ondergedompeld in een magisch universum dat zo lijkt weggeplukt uit 'sprookjes van 1001 nachten'. Regisseur Ang Lee ('Sense and Sensibility', 'Eat Drink, Man Woman') wisselt de spanning subtiel af met ongefilterde poezie en milde humor. En de actiescènes, wil u weten? Grandioos. Alleen zagen we de luchtballetten al eerder in 'The Matrix'.

So what? 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' is magistraal ouderwets, zuigt je als drijfzand mee in zijn universum. Na afloop kregen we zelfs zin onze oude strips van De Rode Ridder te herlezen... Filip Hermans

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)"