Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Collateral (2004)

Beoordeling 2.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 668 woorden
  • 16 februari 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.5
  • 4 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Waar: Arcade-bioscoop in Gouda.
Wat: Een film.
Naam: Collateral.
Regie : Michael Mann
Genre: actie, misdaad
Tijdsduur: 120 minuten
Jaar: 2004
Acteurs: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinket Smith
Kijkwijzer : 16 jaar
Wanneer: 21 oktober 2004 om 21:30.

Samenvatting:
Max (Jamie Foxx) is een taxichauffeur in LA met grote ambities. Ooit hoopt hij een exclusief taxibedrijf met limousines op te kunnen starten. Hij werkt echter ondertussen al meer dan 12 jaar als chauffeur bij een doodgewoon 'yellow-cab' bedrijf dus voorlopig blijft het meer bij dromen dan dat hij echt iets met zijn ambities doet. Na 12 jaar taxi rijden kent Max alle sluiproutes en gebruikelijke fileproblemen van LA wat hem tot een uitstekende taxichauffeur maakt. Zo'n taxichauffeur komt de huurmoordenaar Vincent (Cruise) goed van pas. Deze gewetenloze killer heeft de opdracht om 5 verschillende personen op 5 verschillende locaties in LA uit de weg te ruimen in één nacht. Om snel van het ene adres naar het andere te komen maakt Vincent gebruik van de taxi en ditmaal is Max de twijfelachtige eer ten deel gevallen om hem rond te mogen rijden. Met het idee dat Vincent slechts een van de vele snelle zakenmannetjes is die in zijn taxi de revue passeren brengt Max hem naar het eerste adres. Aldaar vraagt Vincent hem te wachten tot hij terugkomt. Niet veel later valt er een lijk vanuit een raam bovenop de taxi van Max. Vincent windt geen doekjes om het feit dat hij de man zojuist vermoord heeft. Al was het niet de bedoeling dat het lijk door het raam zou vallen. Vincent biedt Max geld aan om hem naar de resterende 4 klussen te rijden maar feitelijk laat hij de taxichauffeur geen keuze. Het is toestemmen of sterven voor Max. Vincent en Max gaan samen op pad, met de FBI en de LAPD op hun hielen, om de overige opdrachten uit te voeren. Zal Max weten te ontkomen en Vincent's plannen kunnen dwarsbomen?


Geschiedenis: Ik heb gekozen voor een stukje over de regisseur Michael Mann. Hij heeft de volgende films gemaakt:

• Collateral (2004)
• Ali (2001)
• The Insider (1999)
• Heat (1995)
• The Last of the Mohicans (1992)
• Manhunter (ook bekend als Red Dragon: The Pursuit of Hannibal Lecter) (1986)
• The Keep (1983)
• Thief
Hiervan heb ik Ali en Manhunter al eerder gezien.

Mann begon zijn carrière als vaste schrijver bij de tv-show 'Starsky and Hutch´. Hier leerde hij de basis principes voor het vertellen van een verhaal die hij vervolgens zelf wilde gaan uittesten met het schrijven en regisseren van zijn eigen films. Het zou echter een tijd duren voordat hij definitief door zou breken, niet met een film maar met een televisieserie: als producent van het legendarische 'Miami Vice´. 'Miami Vice´ werd zijn definitieve doorbraak en wordt nu gezien als één van de beste televisieseries uit de jaren tachtig. Mann probeerde zijn kunststukje twee jaar later nog eens op te voeren met de politieserie 'Crime Story´. Ondanks haar kwaliteiten flopte de serie volledig. Na twee seizoenen werd de Miami Vice-kloon van het scherm afgehaald. Mann keerde daarna zijn rug naar de tv-wereld en ging werken aan de film 'Manhunter´, een soort voorloper van 'The Silence of the Lambs´. In tegenstelling tot Jonathan Demme´s meesterthriller situeerde Mann zijn film in ultramoderne gebouwen, iets dat later zijn vaste handelsmerk zou worden. In de voor tv gemaakte 'L.A. Takedown´ is dit duidelijk te zien. Deze film vormde tevens een soort blauwdruk voor de film die Mann bombardeerde tot één van de meest interessante regisseurs van de late jaren negentig: 'Heat´. De film is vooral bekend als eerste film waarin grootgewichten De Niro en Pacino tegenover elkaar staan maar moet ook geroemd worden door de uitstekende vermenging van keiharde actie en psychologisch drama.

Eigen Mening:
Ik vond het niet zo’n goede film. Het verhaal sprak me niet aan en ik vond hem ook wel erg voorspelbaar. Ik vond de rol van Max wel leuk, er zitten leuke grappen in zijn rol. Hij is een beetje klunzig. Ook Tom Cruise vond ik wel goed spelen. Het einde vond ik te voorspelbaar en het was wel erg voorspelbaar helaas.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Collateral (2004)"