Wat:Zakelijke gegevens:o Titel: Billy Elliot

o Regisseur: Stephen Daldry

o Jaar: 2000

o Tijdsduur: ongeveer 2 uur

o Medium: Ik heb de film op school bekeken.

o Publiciteit: Ik heb naderhand nog wat recensies gelezen over de film en bijna overal kreeg de film een zeer hoge score.

o Verhaal: Het is een eigen verhaal.

o Genre: Er zit wel wat humor in, maar over het algemeen past het genre drama hier wel goed bij.Inhoud:

Het verhaal speelt zich af in een mijnwerkersdorpje in het Engeland van de jaren 80. Het gaat over een elfjarige jongen, Billy Elliot. Billy woont met zijn vader, zijn broer en zijn oma in een klein huisje in een armzalige wijk. Zijn vader en zijn broer zijn mijnwerkers, maar ze zijn in staking met andere mijnwerkers. Iets wat elke dag veel rellen oplevert. Billy’s moeder is overleden, het hele gezin heeft het daar erg moeilijk mee.Billy wordt door zijn vader elke week naar boxles gestuurd, waar hij helemaal niet goed in is. Tijdens een boxles ziet Billy dat er een balletles wordt gegeven. Min of meer per ongeluk doet hij er aan mee. Hij vindt het heel erg leuk en besluit om het boxen op te geven voor ballet. Als zijn vader daarachter komt, wordt hij woedend. Hij vindt ballet iets voor meisjes en watjes. Hij wordt zo kwaad dat hij Billy verbiedt om ooit nog naar ballet te gaan, of boxen.

Als Billy’s balletlerares, mrs. Wilkinson, hem vertelt dat ze hem auditie wil laten doen voor een professionele balletschool, besluit Billy om in het geheim les te nemen van mrs. Wilkinson.

Ondertussen wordt de situatie thuis steeds slechter. Billy’s broer, Tony, gaat steeds feller staken en wordt uiteindelijk opgepakt door de politie. De rechtszaak is op de dag van Billy’s auditie, die hij daarom mist.

Er gaan een paar maanden voorbij, waarin Billy voor zichzelf oefent voor een nieuwe auditie. Als Billy zijn beste vriend Michael een keer meeneemt om hem te leren dansen, wordt hij ontdekt door zijn vader. Billy besluit om voor zijn vader zijn geoefende dans te dansen. Na het zien van deze dans slaat zijn vader helemaal om. Hij wil alles op alles zetten om het geld te krijgen dat Billy nodig heeft om naar die audities in Londen te kunnen. Het lukt hem.

Billy doet auditie, en weet bijna zeker dat hij het verknalt heeft. Tussen de audities door slaat hij uit frustratie een kind in elkaar. Ondanks dat hij weet dat hij het nu echt verknald heeft, wacht hij gespannen het bericht af. Hij wordt aangenomen. Billy neemt afscheid van zijn broer, oma en vader. De stakingen zijn voorbij en zijn broer en vader moeten weer de mijn in.

Jaren later, als Billy volwassen is, zien zijn vader, broer en beste vriend Michael hem optreden in een groot dansstuk. Hij heeft z’n droom waargemaakt.Hoofdpersonen:

Billy Elliot: (Jamie Bell) Hoofdpersoon in de film. Hij mist zijn moeder heel erg en hij kan niet meer met z’n vader of broer opschieten, zijn liefde voor dansen brengt hen uiteindelijk weer bij elkaar.Jackie Elliot: (Gary Lewis) Vader van Billy. Hij heeft het eerst niet zo op met Billy’s balletdroom, maar later beseft hij dat Billy ontzettend goed kan worden, en gaat hij hem helpen.

Tony Elliot: (Jamie Draven) Billy’s broer. Hij is eerst nogal koel en afstandelijk tegen het hele gezin. Hij is heel erg bezig met de staking. Maar later wordt ook hij betrokken bij het helpen met het waarmaken van Billy’s droom.

Mrs. Wilkinson: (Julie Walters) Billy’s balletlerares. Zij blijft Billy steunen en overhalen om ballet te doen, omdat ze ziet dat hij er talent voor heeft. Ze leert hem stiekem ballet en bereid hem voor op de audities.

Michael: (Stuart Wells) Beste vriend van Billy. Hij steunt Billy ook. Michael denkt dat Billy homo is, omdat hij aan ballet doet. Als hij er later achterkomt dat het niet zo is, schaamt hij zich. Zelf is hij wel homo. Billy belooft hem om het nooit aan iemand te vertellen.Hoe:Er werd heel realistisch gespeeld, je kon echt meeleven met de hoofdpersonen. Tekst was natuurlijk wel belangrijk, maar ik vind dat gezichtsuitdrukkingen, houdingen en muziek een grotere rol speelden. Volgens mij had je zonder tekst de film ook wel voor een groot deel begrepen, dat vind ik eigenlijk wel knap. Spanning speelde alleen op het eind een grote rol, toen Billy de brief van de balletschool kreeg werd het wel goed opgebouwd. Je zag namelijk heel lang niet of hij nou wel of niet aangenomen werd.

Licht en kleur gaven beiden de sfeer aan, het viel me op dat het erg grauwig was in het dorpje. Het werd wat warmer in de balletschool, ze werden dus aangepast aan de locatie en sfeer waarin de film zich op dat moment bevond.

Aan het camerawerk viel me heel erg op dat je heel vaak een close-up van Billy’s gezicht kreeg bij moeilijke situaties. Zo zag je heel goed de emoties in het gezicht, dat was heel goed gedaan. Voor de rest werd het meest gewoon het hele lichaam in beeld gebracht.

Er werd volgens mij wel op locatie gefilmd, het speelde zich af in een heel dorp en ik denk niet dat ze dat helemaal hebben nagemaakt. Billy’s huis zal waarschijnlijk wel in een studio zijn nagemaakt.

Muziek speelde een grote rol, er kwam heel veel dansmuziek tussendoor. Niet alleen klassiek, ook modernere muziek, waar ik zelfs een paar nummers van kende. Vooral bij het dansen zat er veel muziek door. Of bij een emotie, zoals bij een groot stuk blijheid. Er werd een soort compilatie van allemaal stukjes gemaakt en daar zat dan vrolijke muziek onder.Waarom:Ik denk dat de schrijver duidelijk wilde maken dat je altijd voor je dromen moet gaan en dat je niet moet opgeven. Dat werd zeer goed duidelijk door de hele film. Billy geeft niet op en bereikt uiteindelijk zijn doel. Symboliek heb ik niet echt kunnen ontdekken.

Je werd wel goed meegesleept in de film, er zat ook niet echt een saai stuk in. Ik kon me wel goed inleven in Billy Elliot, dat kwam onder andere door het goede cameragebruik.

Ik denk dat de film bedoelt is voor iedereen die een droom heeft. En dat het betekent dat hoe moeilijk ook is, hoeveel mensen ook tegen je zijn, je altijd je dromen moet volgen en gewoon moet doen wat er nodig is om ze te bereiken. En dat als je echt wilt, je het kan doen en dat dan alles beter wordt.Conclusies:Ik vond de combinatie camera-muziek erg mooi, het paste perfect bij elkaar. Het verhaal was wel goed, maar een beetje voorspelbaar, het grootste deel kan je eigenlijk al wel raden. Daar staat dan wel tegenover dat er heel goed gespeeld werd. Met de acteurs kon je echt meeleven, ik vond het acteren heel erg goed. De locaties pasten goed bij het verhaal.

Ik vond het best leuk om naar de film te kijken, maar het heeft me niet echt geraakt in iets. Ik vond het mooi dat alles op het eind zo mooi goed kwam, dat hebben ze mooi gedaan. Ik heb niet echt veel van de film geleerd, volgens mij zat er niet zoveel leerzaams in. Er zat dus wel de boodschap in dat je altijd voor je dromen moet gaan, maar dat wist ik al.

Over het algemeen gezien vond ik het wel een leuke film, maar niet echt origineel. Er bestaan wel heel veel films met dezelfde boodschap, hoewel hierin wel goed gespeeld werd. Ik zou de film best nog een paar keer willen zien, maar het zou nooit bij mijn favoriete films horen. In een recensie heb ik gelezen dat deze film wel een oscar verdiende, daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat je dan toch meer in huis moet hebben. Voor een oscar moet er in ieder geval een beter verhaal achter zitten. Het is een leuke film om een keer te bekijken als je tijd over hebt, maar niet iets waar ik tijd voor vrij zou maken.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

zit er geen recensie bij??

8 jaar geleden

C.

C.

ik vond het boek Billy Eliot van Melvin Burgess een mooi en aangrijpend boek.
ik vond het wel jammer dat het verhaal zich in verschillende personages afspeelde. dit vond ik verwarrend.
ik wist meestal niet wie er sprak en tegen wie er gesproken werd.

7 jaar geleden