Analyse this (1999)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 887 woorden
  • 4 mei 2001
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
17 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemene gegevens:

Titel: Analiz This
Regisseur: Harold Ramis
Land van herkomst: Amerika
Hoofdrolspelers: Robert de Niro, Billy Crystal
Tijdsduur van de film: 1U45Min
Genre: Komedie

Ik heb de film gezien in de eurocinema

Plot: De film gaat over een maffia Baas, Mr. Vitti die steeds last heeft van paniekaanval-len, jankbuien en andere rare kwalen. Dit is niet iets dat past bij de gemiddelde maffioso vindt ook hij. Bij toeval krijgt hij het visitekaartje van psychiater Dr. Sobol. Daarbij gaat hij in behandeling, deze vindt dat eigenlijk helemaal niet leuk maar wordt op humoristische wijze bijna gedwongen om hem te behandelen. Dit leidt tot conflicten met zijn toekomstige vrouw, de politie, andere Maffioso en Mr. met Vitti zelf.

De nadruk van het verhaal ligt op wat er gebeurt en natuurlijk de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon Mr. Vitti

Middelen: Het verhaal speelt zich af in de woonplaats van beide hoofdrolspelers New York en op het vakantie adres van Dr. Sobol, Miami. Dit zijn ook meteen de belang-rijkste plaatsen in het verhaal, het ruige New York stad van alle maffia praktijken. En het rustige vakantie oord waar Dr. Sobol wil gaan trouwen, de rust die dan natuurlijk verstoord wordt door Mr. Vitti. Het licht speelde geen opvallende rol want je bent gewend dat het bij actie situaties donkerder is dan bij de humoristische gebeurtenissen. Het is dus een maffia-achtige film dus alle maffioso waren in nette dure pakken gekleed altijd en overal. Dr. Sobol droeg ook pakken maar natuurlijk niet op vakantie. Er werd gebruik gemaakt van muziek, er werd een bestaand lied gebruikt. Muziek speelde geen belangrijke rol in de film.

Personages
De hoofdpersonen in de film zijn Dr. Sobol de psychiater en Mr. Vitti de maffioso. Dr. Sobol is de rustige psychiater die de mensen uit moet laten praten en met een degelijk en zinvol antwoord moet komen op vragen, in de film komt het een paar keer voor dat hij zijn gedachten laat varen en denkt hij aan wat voor rechtdoorzee antwoord hij zal geven maar kiest dan toch voor het aardige rustige antwoord. Hij staat niet sterk in zijn schoenen en is makkelijk om te praten. Hij heeft lage bruine krulharen een baard met snor en een bril, zijn uiterlijk staan in verhouding met zijn karakter. Mr. Vitti is de man met de haren strak achterover gekamd kaal gezicht en met Italiaanse tint. Hij is stoer en slim en wil altijd gelijk hebben en het laatste woord hebben. Dit macho uiterlijk wordt in de film wel wat aangetast door zijn jankbuien en zijn impotentie. Je kreeg duidelijk informatie over de manier waarop mensen op Mr. Vitti reageer-den dat het een beruchte maffioso was. Mr. Vitti vertegenwoordigde het maffia gebeuren in New york.

Thematiek en interpretatie
Het thema van de film is dat je jezelf moet zijn en een normaal leven moet leiden. Ik denk dat de film bedoeld is als amusement want echt serieus kan deze film toch niet genomen worden.

Boeiende werking
Het boeiende aan dezen film vond ik dat de maffia baas Mr. Vitti zoveel psychische problemen had en dat niet toe wilde geven, dus elke keer wanneer de psychiater een goede analyse maakte ontkende Mr. Vitti dit of sprak niet de waarheid en zeggen dat hij (Dr. Sobol) wel gelijk had kon niet want je mocht Mr. Vitti zeker niet tegen spreken. Wat mij tegenstond van deze film was dat er zulke bekende hoofdrolspelers in zaten en het zo’n slap verhaal was waarin het onderscheid tussen echte humor en een speelfilmachtig verhaal moeilijk te maken was. De middelen die de regisseur heeft gebruikt om de film boeiend te maken zijn de bekende hoofdrolspelers en de humor in het verhaal. De humor had hiervan het meeste effect.

Camerawerk en belichting
De scène die me het meest bij is gebleven is die waar Dr. Sobol voor de eerste keer wil gaan trouwen, de vader van de bruid geeft zijn dochter weg en spreekt een woordje met de bruidegom, de camera zoomt in op de twee gezichten de vader spreekt wat dreigende woorden tegen Dr. Sobol maar zegt erbij blijven lachen en knikken. Zo lijkt het dus net of hij aardige woorden zegt. Daarna gaan ze verder met de plechtigheid en valt er plotseling een man van 12 hoog achter het altaar. Deze man was natuurlijk door een van Mr. Vitti handlangers naar buiten gegooid omdat hij hem wilde vermoorden. De meeste shots in de film hebben een neutraal standpunt.

Recensie
Het is de regisseur goed gelukt het hoofdthema uit te werken want het gaat uiteindelijk om de psychische genezing van Mr. Vitti, en dus ook het thema dat hij zichzelf moet zijn en om dat te doen moet hij de dood van zijn vader verwerken met behulp van Dr. Sobol. Het sterke punt van de film is toch wel dat ze de maffia kwetsbaar en humoristisch weer weten te geven. Het zwakke punt van de film is dat hij niet echt heel speciaal is niet erg apart geen echte kaskraker. Wat de film dus niet echt speciaal maakte is dus het ontbreken van speciale lichteffecten, muziek en special effects. Kortom de film was best grappig met een kloppend verhaal waar verder geen verrassende ontwikkelingen in voor kwamen, het was geen film waarvan je met kippenvel op je armen uit de bioscoop kwam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.