American Beauty (1999)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 870 woorden
  • 3 juni 2001
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
39 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Bijbehorende gegevens

Titel : American Beauty
Genre : Komedie
Keuring : Nederlandse filmkeuring: 16 jaar
Regie : Sam Mendes
Met : Kevin Spacey (Lester Burnham), Anette Benning (Caroline Burnham), Thora Birch (Jane Burnham), Cris Cooper (Colonel Fitts), Scott Bakula (Jim#1), Peter Gallagher (Buddy Kane), Sam Robards (Jim#2), Wes Bentley (Ricky Fitts) Schrijvers : Script : Alan Ball; Muziek : Thomas Newman, Pete Townshend

Verhaalbeschrijving

Het verhaal begint met een korte beschrijving van elk hoofdpersonage in de film. Er is een gewoon, alledaags gezin waar alle fut uit is. De relatie tussen Lester en Caroline Burnham verloopt al tijden niet zo goed. Ze zien elkaar amper en al ze elkaar zien maken ze alleen maar ruzie.

Lester is een journalist en Caroline heeft een eigen makelaarskantoor. Mede omdat de relatie zo slecht is tussen Lester en Caroline was Caroline erg geneigd om een andere relatie aan te gaan. Caroline kijkt al tijden op tegen een succesvolle makelaarsconcurrent. Deze makelaarsconcurrent heet Buddy Kane. Van het een kwam het ander en krijgen Caroline en Buddy Kane een relatie.

Ondertussen gaat Lester al niet zo goed met zijn werk als journalist. Tijdens het uitvoeren van zijn werk ontdekt hij een geheim van het bedrijf. Uiteindelijk wordt Lester ontslagen maar hij chanteert het bedrijf met het geheim wat hij had ontdekt. Hierdoor krijgt hij een gouden handdruk waardoor hij weer een tijdje voort kan.

Lester kan het leven wat hij nu leeft niet meer doorstaan. Het materialisme van zijn vrouw en het egoïsme van zijn sociaal haperende dochter maken hem gek. Hij besluit om zijn leven een totaal andere draai te geven.

De dochter van Lester en Caroline heet Jane. Iedereen vindt Jane een rare meid. Ze is erg stil, egoistisch en sluit zich vaak af van de buitenwereld. Jane zit onder andere ook in het cheerleadersteam. In het cheerleadersteam zit een vriendin van Jane. De vriendin van Jane heet Angela Mena Suvari en is 16 jaar. Angela zit altijd tegen iedereen op te scheppen over hoe vaak ze al met jongens naar bed is geweest.

Lester en Caroline komen na lang zeuren van Jane naar een cheerleadervoorstelling. Lester ziet dan opeens Angela en is op slag verliefd. Gedurende de voorstelling fantaseert Lester over Angela. Hij wordt sexueel geprikkeld door haar. Zijn fantasie is meestal dat Angela wordt omringd door rozenbladeren en zegt: “Ik wil je Lester.” Deze fantasie komt regelmatig voor in de film zodra hij Angela weer ziet. De periode na de voorstelling kan Lester alleen maar denken aan Angela. Hij raakt zelfs helemaal geobsedeerd door Angela.

Na een tijd krijgt Angela het door dat Lester haar wel leuk vindt. Jane vindt het walgelijk van haar vader maar Angela begint de aandacht wel leuk te vinden. Angela begint zelfs te flirten met Lester. Hierdoor raakt Lester helemaal uit zijn bol. Hij begint zijn jeugd weer op te halen zoals: een joint roken, fitnessen, joggen, etc.

De familie Burnham krijgt nieuwe buren. De nieuwe buurjongen heet Ricky Fitts en is een stille jongen. Ricky doet aan drugsdealen. Met het drugsdealen verdient hij geld om vervolgens electronica-apparatuur te kopen. Ricky waardeert de schoonheid in het alledaags leven. Hij filmt alles wat hij mooi vindt zoals bladeren die door de lucht worden geblazen door de wind.

De vader van Ricky heet Colonel Fitts. Hij wordt met Colonel Fitts aangesproken omdat hij in het leger zit. Colonel Fitts heeft een angst voor homofielen. Hij verdenkt ook zijn zoon ervan dat hij homofiel is. Ricky wordt erg slecht behandeld door zijn vader maar de moeder durft er niets van te zeggen.

Op een avond is Ricky aan het filmen en op een gegeven moment ziet hij Jane. Hij vindt Jane erg mooi en besluit om haar te filmen. Jane merkt dit en krijgt een afkeer tegenover hem want zij vindt hem maar een perverse jongen. Door verloop van tijd begint Jane Ricky te mogen. Uiteindelijk ontstaat er een relatie tussen hun tweeën.

Ricky bezorgt Lester weed zodat Lester jointjes kan blijven roken. Op een regenachtige dag gaat Ricky weer wat weed bezorgen bij Lester. Zijn vader, Colonel Fitts, wantrouwt Ricky al een tijdje van homofiele activiteiten. Zodra hij zijn zoon weer naar Lester ziet gaan denkt hij dat Ricky en Lester een relatie met elkaar hebben.

Vervolgens lijkt het dat Colonel Fitts naar Lester toegaat om met Lester een hartig woordje te spreken over zijn bedenkingen maar tot ieder zijn verbazing in de bioscoop probeert Colonel Fiits, die zelf een homofobie heeft, Lester te zoenen. Lester is niet geïnteresseerd en Colonel Fitts is erg teleurgesteld. De afwijzing van Lester doet Colonel Fitts besluiten om Lester dood te schieten.

Eigen mening

Ik vond het eerlijk gezegd een rare film. Misschien komt dat wel doordat ik niet zo´n filmkenner ben. Het verhaal werd verteld door Lester die op dat moment al overleden is. Deze manier van vertellen vond ik wel leuk bedacht. Het duurde bij mij enige tijd voordat ik de film begon te snappen. Wat mij erg beviel was het onverwachte einde zoals bijv. dat Colonel Fitts Lester probeert te zoenen. Mijn lievelingspersonage in de film was Lester, omdat hij sommige gebeurtenissen in de film op een erg leuke manier naar voren wist te brengen. Ik heb de film gezien in het Corso-theater te Castricum.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "American Beauty (1999)"