1. Anne Frank was een joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog leefde. Ze woonde aan het Merwedeplein in Amsterdam. Nadat Margot Frank (Annes zus) een brief had gekregen voor deportatie, moest de familie Frank onderduiken. Ze besloten onder te duiken in het achterhuis. Dat zat achter het bedrijf van de vader van Anne. Samen met de familie van Pels en meneer Pfeffer zaten ze daar voor twee jaar ondergedoken. Ze hield een dagboek bij, waarin ze schreef over haar angst voor de oorlog, haar gevoelens voor Peter van Pels, en de boom waar je naar kon kijken als je op de zolder was. In 1944 werden ze gearresteerd door de Duitsers. Ze werden met een passagierstrein gebracht naar het kamp Westerbork. Via daar werden ze overgebracht naar Auschwitz-Birkenau. Daar werden de mannen meteen van de vrouwen gescheiden. Tijdens de treinreis waren veel mensen ziek en onrustig. Eenmaal aangekomen werd hun haar afgeschoren en moesten ze naar de strafbarakken omdat ze ondergedoken hadden gezeten. Ze kregen minder eten en moesten harder werken. Anne vond het werk dat ze deed, batterijen sorteren, niet heel erg. Ze had het leuk met de andere gevangenen. Ongeveer een maand later werd er een selectie gehouden; Margot en Anne werden overgebracht naar het kamp Bergen-Belsen. Daar hadden ze het erg slecht. Margot kreeg tyfus en stierf. Een aantal dagen later stierf Anne ook. Alleen Otto Frank, de vader van Anne, overleefde de oorlog.

  2. De boom waar Anne altijd op uitkeek, heet nu de Anne Frankboom. Je kunt ook in het achterhuis kijken. Otto Frank heeft het dagboek van Anne uitgegeven omdat ze dat gewild had. De doodsoorzaken van Anne en Margot zijn niet duidelijk.Waarschijnlijk was het de vlektyfus/schurft waaraan ze zijn gestorven omdat het in Bergen-Belsen heel erg heerste. De moeder van Anne, Edith Frank, is waarschijnlijk gestorven aan uitputting en ziekte. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank

  3. Er waren veel vormen van antisemitisme, een daarvan was de vorm die Hilter naar buiten bracht waardoor de joden zich minderwaardig gingen voelen. Deze rassentheorie leidde tot de grote massamoorden die zijn gepleegd op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse nazi regime. Na 1945 is het antisemitisme vooral gebleven in het voormalig Oostblok en in de Arabische landen. Het antisemitisme is eigenlijk de haat tegen joden maar dat is erg simpel gezegd. Die haat is er in verschillende vormen en kwam in bepaalde periodes naar voren. In de Tweede Wereldoorlog kwam het naar voren om dat het slecht ging met Duitsland. Hitler was bijvoorbeeld totaal tegen de Vrede van Versailles waarin Duitsland zijn verlies had moeten toegeven en een republiek moest worden zonder leger. Iemand moest toch de schuld krijgen waarom het niet goed ging met Duitsland en dat waren de Joden. Zij waren namelijk makkelijk te pakken omdat ze verspreidt wonen over de gehele wereld, geen eigen land hebben en ook nog eens makkelijk herkenbaar aan hun zwarte haar. Er schijnt een verhaal te zijn dat Hitler voor de oorlog kunstenaar wilde worden. Hij had een schilderij gemaakt die uiteindelijk afgekeurd werd door andere Joodse kunstenaars. Daar was hij zo boos om geworden dat dat een aanleiding geweest zou kunnen zijn.

  4. Ja, deze theorie klopt, want het was zo dat Lena Hartog-van Bladeren de onderduikers had verraden. Ze verraadde hen tegen gratie voor haar man, omdat hij als magazijnknecht bij het bedrijf Opekta werkte, het bedrijf van Otto Frank. Lena was in het echt ook één van de drie verdachten die de onderduikers verraadden zou hebben.

  5. Lieve Anne,

    Ik wilde nog zeggen hoeveel ik je mis. Ik wil je al een lange tijd iets zeggen, ik hoop niet dat ik te laat ben. Waarom schrijf je nooit terug? Al maanden lang zit ik met een vervelend gevoel in mijn buik dat er iets vervelends is gebeurd met jullie… jullie zitten veilig in Zwitserland, toch? Laat toch wat van je weten! Ik maak me zo’n zorgen… maar ik heb goed nieuws! Gister zijn de Amerikanen gekomen! We zijn eindelijk vrij! Ik hoop dat je gauw weer komt!

    Hou van je

    Kusjes, Marieke

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Sientje

Sientje

waarom heet peter van Daan peter van pels

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast