Een schitterend gebrek door Arthur Japin

Beoordeling 9
Foto van Noor
Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow
  • Essay door Noor
  • 6e klas vwo | 648 woorden
  • 19 maart 2021
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 9
6 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
239
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
3 uit 5
Prijzen
NS Publieksprijs (2004 Genomineerd) , Libris Literatuur Prijs (2004 Winnaar)

Boekcover Een schitterend gebrek
Shadow

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven.…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in…

Op een feest in de buurt van Venetië wordt de veertienjarige Lucia verliefd op de zeventienjarige Giacomo Casanova. Voor haar, maar ook voor de jongeman die de geschiedenis in zou gaan als ’s werelds grootste minnaar, is dit de eerste grote liefde. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Een verraad dat Casanova’s kijk op vrouwen voor altijd heeft bepaald. Maar wat is er echt gebeurd? Deed Lucia afstand van haar geluk?

Een schitterend gebrek door Arthur Japin
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Dit is een essay over uiterlijk, vooroordelen en Een Schitterend Gebrek van Arthur Japin. De opdracht was best specifiek, maar misschien kan je er wat mee in je mondeling ofzo. Het is een tekst uit de vijfde klas van het gymnasium en het is beoordeeld met een 8,5. Succes!

Voor(oor)delen (on)voordelig voorkomen

Iedereen doet het, bewust of onbewust. Het is oneerlijk, subjectief en niet meer van deze tijd. Toch maken we er allemaal gebruik van. Vooroordelen. Door de jaren heen zijn er veel trends, eisen, maar vooral oordelen geweest op het gebied van de schoonheid. Waarom is uiterlijk zo belangrijk? Wanneer zijn de goden je gunstig gezind, bij een mooi, of een minder mooi gezicht? Is een gebrek aan schoonheid een gebrek aan waarde, of maakt het je juist schitterend? In dit essay lees je wat je moet doen als je een (minder) knappe kop hebt.

Ten eerste spelen vooroordelen een grote rol in het dagelijks leven. Over zowel knappe als minder knappe mensen velt men vaak een vonnis zonder eerlijk proces. In ‘Een schitterend gebrek’, is het Lucia die getergd wordt door haar verminkte gezicht. Ze is regelmatig het slachtoffer van discriminatie, pesterijen en vernederingen. Van haar zwakte maakt Lucia echter al snel haar kracht. Ze besluit de wereld te verstoppen door een voile voor haar gelaat te dragen. Lucia beschrijft haar vermomming als een filter: de wereld lijkt zachter door het Brussels kant. Ik denk dat ze met de ‘zachtere wereld’ bedoelt dat ze het oordeel van anderen niet meer ervaart. Velen gaan gebukt onder hun (niet zo’n) fraaie façade, maar Lucia dwingt mensen haar te beoordelen op basis van haar innerlijk en bewijst zo dat voorkomen verwaarloosbaar kan zijn. Tip één is dus: dwing mensen tot het zien van je innerlijk, wanneer je uiterlijk niet in je voordeel spreekt.

Ten tweede is het voor veel mensen moeilijk om een boek niet te beoordelen op zijn kaft, maar op de inhoud. Omdat minder mooie mensen vaak vooroordelen ervaren, worden zij gedwongen tot het gebruiken van hun intellect en persoonlijkheid. Zo ontwikkelen lelijke eendjes zich sneller dan hun prachtige tegenpolen. Lucia werd door stigma’s gedwongen haar innerlijk te laten tellen. Ze verstopte haar innerlijke schatten, door haar uiterlijk zonder voile te tonen. Toen ze haar uiterlijk verstopte onder haar voile, was ze eindelijk in staat die schatten met de wereld te delen. De tweede tip is: veroordeel je vooroordelen niet voordat je de voordelen ervan met het verstand vat.

Naast voordelen, brengen vooroordelen ook nadelen met zich mee. Mooie mensen worden sneller geaccepteerd, gewaardeerd en op hogere waarde geschat door vreemden. Als je een onconventioneel uiterlijk hebt, moet je meestal meer moeite doen om je te bewijzen. Nadat Lucia haar esthetische exterieur verloor aan haar ziekte, besloot ze haar geliefde te verlaten om zijn reputatie niet te schaden. Als zij in het huwelijk zou treden met haar Casanova, zou ze zich in de hogere Venetiaanse kringen bevinden, waar schoonheid belangrijk was. Hij zou dan niet meer serieus genomen worden, door toedoen van Lucia’s uiterlijk. Tip drie is: neem de mening van anderen niet te serieus, je kan er keuzes door maken die uiteindelijk leiden tot een ongelukkiger leven.

Er zitten dus best wat haken en ogen aan het leven met een (minder) knappe kop. Mensen treuren om hun (gebrek aan) schoonheid, in plaats van blij te zijn met wat ze wel hebben. Er moet verder worden gekeken dan de buitenkant alleen, de kaft zegt niet alles over het boek. Vooroordelen zijn oneerlijk, maar als ze normaal in je nadeel werken, moet je de nadelen ombuigen tot voordelen. Het is belangrijk dat je je niet laat meeslepen door de mening van anderen. Speel zelf voor God en zorg dat je jezelf gunstig zint door van je zwakte je kracht te maken, zoals Lucia dat deed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een schitterend gebrek door Arthur Japin"