Waarom genetische manipulatie moreel onjuist is

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Essay door een scholier
  • 4e klas vwo | 924 woorden
  • 4 januari 2020
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Waarom genetische manipulatie moreel onjuist is

De medische biotechnologie is steeds meer in opmars. Er wordt data geanalyseerd om zo het geheim van de menselijke intelligentie te doorgronden, met als doel gen-techniek op de markt te brengen waarmee ouders slimme baby’s kunnen krijgen. Ook kunnen we inmiddels al genetisch materiaal in embryo’s manipuleren om ziektes te voorkomen. Moeten we dat allemaal wel willen?  Ik vind van niet, en in deze essay zal ik uitleggen waarom. Ik zal ingaan op de maatschappelijke problemen dat het zal veroorzaken en de gevaren wat betreft de gezondheidseffecten voor de mens op lange termijn.

Wanneer de mens genetisch gemanipuleerd zou worden om ‘’perfect’’ te zijn, door bijvoorbeeld te zorgen voor een super mens met een hoog IQ dat nooit ziek zal worden, dan zou je op lange termijn “nieuwe sub-rassen van mensen kunnen krijgen, bijvoorbeeld hoogontwikkelde en minder ontwikkelde rassen,” zegt Henk Jochemsen, filosoof en bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Wageningen University and Reseach. Er zal zo dus ongelijkheid ontstaan tussen niet- en wel verbeterden, maar ook tussen de verbeteraars en de verbeterden. De macht die je hebt als verbeteraar (het bepalen van de erfelijke eigenschappen van anderen) kan al snel misbruikt worden, bijvoorbeeld voor het stelselmatige en opzettelijke uitroeien van een bepaalde etnische groep. Je zou hiertegen in kunnen brengen dat de regering wetten op kan stellen die dit zullen voorkomen. Dit zal echter niets voorkomen. In landen waar er al aan embryo’s gesleuteld mag worden, mogen wetenschappers dat alleen doen om ziektes op te sporen of te bestrijden. Daar hebben landen ook internationale afspraken over gemaakt. Helaas is dat niet genoeg volgens Filosoof Rob Zwijnenberg van de Universiteit Leiden: “De grens tussen medisch ingrijpen en mensverbetering is vaak vaag. Zo vinden sommige mensen kaalheid of kleiner zijn dan 1.60 meter een medisch probleem, maar anderen niet”. Ook worden wetten in het ene land strenger gehandhaafd dan in het andere. Zo vertrekken veel Amerikaanse ouders naar Mexico voor een ingreep bij hun toekomstige kinderen om de strengere Amerikaanse wetten op gen-modificatie te omzeilen. Mensen zullen dus als snel een manier vinden om deze wetten te ontwijken. CRISPR (een nieuwe, effectievere en goedkopere manier van gen-modificatie) maakt genetisch ingrijpen in de kiembaan zo laagdrempelig dat ook vruchtbaarheidsklinieken er al gebruik van kunnen maken, inclusief meer schimmige, waarschuwden wetenschappers vorig jaar in het weekblad Nature. Bovendien kan het ook zo zijn dat de staat zelf misbruik zal gaan maken van genetische modificatie. Bijvoorbeeld door te bepalen aan welk ideaalbeeld een kind moet voldoen om geboren te mogen worden.

Naast de vele maatschappelijke problemen dat genetische manipulatie op mensen zal veroorzaken wordt ook gewaarschuwd voor de gevaren wat betreft de gezondheid en de toekomst van de mens. Stel je eens voor dat ouders in de toekomst hun kinderen kunnen ‘’ontwerpen’’ voordat deze zijn geboren. Dan zou je als ouders bijvoorbeeld kunnen eisen dat je kind een bepaalde kleur ogen heeft of een bepaalde mate van intelligentie. Wanneer dit zou gebeuren raakt de natuur verstoort, je grijpt immer is in op het gehele evolutieproces van de mens. Maar het gaat nog verder: omdat genetisch ingrijpen zo nieuw is, hebben wetenschappers nog nauwelijks inzicht in de gezondheidseffecten op de lange termijn. Waar nare complicaties van bijvoorbeeld een operatie op een baby in elk geval beperkt blijven tot die baby, geldt dat niet voor gen-manipulatie op hem als hij nog maar een hompje cellen in het lab is. Omdat zijn DNA aangepast is, zitten ook zijn nakomelingen opgescheept met mogelijk onbedoelde mutaties. Daar komt bij dat omdat genetisch modificeren zo duur is, dit slechts met enkele zaden of embryo’s wordt gedaan (het gaat dan om de zaden en embryo’s met de ‘’juiste’’ eigenschappen zoals bijvoorbeeld een hoog IQ). Je zult dus al snel krijgen dat deze uitgroeien tot mensen met vrijwel dezelfde eigenschappen. Er is zo dus sprake van een zeer gebrekkige genetische diversiteit tussen de individuen. Als er dan een ernstige ziekte uitbreekt kan het zijn dat er vrijwel geen zijn die genetisch resistent zijn tegen de ziekte. Er hoeft dus maar één ziekte uit te breken en de gehele populatie kan worden aangetast. Je zou hiertegen in kunnen brengen dat dit voorkomen kan worden door onderzoek te doen naar welke eigenschappen noodzakelijk zijn voor de mens om te overleven, welke complicaties veroorzaakt kunnen worden, hoe je deze kan voorkomen enzovoorts. Echter: wetenschappers kunnen de effecten op lange termijn van gen-modificatie nog niet kennen, dit zal meerdere generaties duren. Als er dan toch ernstige complicaties zijn ontstaan is dit niet meer terug te draaien.

Kortom: ik vind dat genetische manipulatie moreel onjuist is, omdat het zal zorgen voor ongelijkheid in de samenleving, het misbruikt kan worden, omdat ook nakomelingen van genetische gemanipuleerde mensen opgescheept zullen zitten met mogelijke complicaties en omdat de effecten van gen-modificatie op lange termijn niet bekend zijn, en tenslotte vind ik dit omdat genetische-manipulatie de mens kwetsbaarder zal maken voor bijvoorbeeld ziektes door gebrekkige genetische diversiteit.

Bronnen:

www.geneticsandsociety.org

https://www.biobasedpress.eu/nl/2015/05/genetische-modificatie-van-menselijke-embryos/

www.synbio.arnoschrauwers.nl

https://www.2doc.nl/documentaires/collecties/themas/wetenschap/genetische-manipulatie.html

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/baby-op-bestelling-droom-of-nachtmerrie/

https://www.filosofie.nl/dossiers/welkom/index.html

https://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/86414-de-gevaren-van-genetische-modificatie-of-manipulatie.html

https://www.richardvanhooijdonk.com/blog/genetische-modificatie-veelbelovend-verschrikkelijk/

Het essay gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

https://www.richardvanhooijdonk.com/blog/genetische-modificatie-veelbelovend-verschrikkelijk/

http://www.dannyhaelewaters.com/genetische-modificaties-voor-of-tegen/

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/hey-blijf-van-dat-gen-af/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.